skip to Main Content

ΣΑΛΑΜΙΝΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ (20-10-2011)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σαλαμίνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου λειτουργεί με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και συνδιοργανωτή το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στόχος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου είναι η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού μέσα από εκλαϊκευμένες διαλέξεις για επίκαιρα, σύγχρονα και διαχρονικά θέματα. Μέσα από τον κοινωνικό και πολιτιστικό αυτό θεσμό, το Σαλαμίνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου επιδιώκει να συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου μέσα από τις εισηγήσεις τους θα έρχονται σε εποικοδομητικό διάλογο με τους κατοίκους της μητροπολιτικής περιφέρειας Κωνσταντίας-Αμμοχώστου. Για το Ακαδημαϊκό Έτος 2011-2012, από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο, θα δοθούν οκτώ διαλέξεις. Όλες οι διαλέξεις θα μεταδίδονται απευθείας από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου (www.imconstantias.org.cy) και ηχογραφημένες από τον τοπικό ραδιοσταθμό «Ράδιο Πολιτεία» (106,7 FM) από το ραδιοφωνικό σταθμό «Ο Λόγος» (101,1 και 101,6 FM).

Το πρόγραμμα της Τελετής Έναρξης περιελάμβανε Χαιρετισμό του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνου Χριστοφίδη και Εισαγωγική Ομιλία από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειο.

Ακολούθως δόθηκε η πρώτη διάλεξη του έτους από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη με θέμα: «Για μια ενεργειακή πολιτική εκτός συμβατικών πλαισίων». Μέσα από τη διάλεξή του ο εισηγητής αναφέρθηκε στην αειφόρο ανάπτυξη μέσα από την καινοτομία και την εφαρμογή δημιουργικών ενεργειακών πρακτικών. Παρουσίασε εναλλακτικές πηγές ενέργειας που η χρήση τους δύναται να προσφέρει μακροπρόθεσμη ευρωστία και απεξάρτηση από τον ενεργειακό, πετρελαϊκό εγκλωβισμό στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Παράλληλα ανάπτυξε μεθόδους αξιοποίησης του φυσικού αερίου και πολιτικές διαχείρισης των σημερινών ενεργειακών ευκαιριών για την Κύπρο. Το θέμα της εισήγησης του κ. Χριστοφίδη ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο.

Back To Top