skip to Main Content

Χαιρετισμός Προέδρου Δημοκρατίας – Β’ Κληρικολαική Συνελ. (10-5-2012)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ – ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΜΑΪΟΥ 2012, ΩΡΑ 7.00 μ.μ

Πριν δυο χρόνια περίπου εγκαινιάσαμε για πρώτη φορά στην εκκλησιαστική ζωή του τόπου, το θεσμό της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, ένα θεσμό που εμπνεύστηκε και δημιούργησε η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου. Η Συνέλευση έχει καταστεί από τότε σημείο αναφοράς στην Ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σήμερα είναι με μεγάλη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στην δεύτερη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου. Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση πραγματοποιείται στα πλαίσια των πανηγυρικών εορτασμών που είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Επιφάνειο Κωνσταντίας.
Ο θεσμός της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης είναι μεγάλης σημασίας γιατί αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία αμφίδρομης επικοινωνίας των κατοίκων της πόλης και επαρχίας Αμμοχώστου με τη Μητρόπολή τους. Η θεματολογία περιλαμβάνει τόσο το έργο όσο και τα μελλοντικά σχέδια της Μητρόπολης. Η ενέργεια της Μητρόπολης να καθιερώσει μια τέτοια Συνέλευση διαπνέεται από πνεύμα δημοκρατικότητας σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση του λαού από την εκκλησία.

Με τη Συνέλευση δίνεται επίσης η ευκαιρία στον καταξιωμένο Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, να αναπτύξει το πολύπλευρο και αξιόλογο πνευματικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου. Κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, η Μητρόπολη συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη της πνευματικής μας κληρονομιάς και την προώθηση των αξιών του λαού μας. Το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης και η βοήθεια που παρέχει στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ο ρόλος της Εκκλησίας, ως ένας
ευρύτερος θεσμός, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είναι ακριβώς να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη.

Η Μητρόπολη Κώνσταντίας-Αμμοχώστου που το μεγαλύτερο μέρος της είναι υπό τουρκική κατοχή συνδράμει ταυτόχρονα στον αγώνα που διεξάγουμε για την επανένωση της πατρίδας μας, για την επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες για τον αγώνα του λαού μας είναι σημαντικό η εκκλησία ως θεσμός να στέλνει μηνύματα ενότητας και σύνθεσης απόψεων. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτική ηγεσία, μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες διεθνείς συνθήκες, για να αποτινάξουμε την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο στόχος που θέσαμε για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού παραμένει αμετάθετος. Μια λύση που θα διασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα και θα προσφέρει συνθήκες προόδου ευημερίας σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου. Επιδίωξή μας είναι μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Δυστυχώς το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού παραμένει στην Άγκυρα. Καλούμε την Τουρκία να αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση της λύσης. Δυστυχώς η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι συνεχείς απειλές της Τουρκίας όχι μόνο δεν πείθουν ότι η Άγκυρα κινείται προς την κατεύθυνση της λύσης, αλλά αντίθετα στέλνουν το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε πρόοδο στο Κυπριακό.

Καταγγέλλουμε την προκλητική και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και την προώθηση του
λεγόμενου «σχεδίου Β» για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Οι σχεδιασμοί της τουρκικής πλευράς το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κρατούν άλυτο το Κυπριακό και να θυματοποιούν τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους, τον Κυπριακό λαό στο σύνολο του. Απαιτούμε όπως η Τουρκία τερματίσει τις προκλήσεις και τις απειλές ενάντια στην Κύπρο και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλές οι οποίες εκφράζονται με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  από την Κυπριακή Δημοκρατία και την άσκηση του κυυιαρχικού μας δικαιώματος για έρευνες εντός της  Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης. Θέλουμε για ακόμη μια φορά να δηλώσουμε την ετοιμότητα μας να συνεχίσουμε το διάλογο στη βάση της συμφωνημένης διαδικασίας και κατά την περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκεί το καθήκον της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν συμφωνούμε με τις μεθοδεύσεις του κ. Έρογλου και της Άγκυρας που αρνούνται τον διάλογο και αιτούνται τη διεξαγωγή συναντήσεων στο επίπεδο των τεχνικών επιτροπών.

Χαιρετίζοντας την Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητροπόλεως Κώνσταντίας-Αμμοχώστου θα ήθελα να  επαναλάβω με έμφαση για ακόμη μια φορά τη συγκεκριμένη πρόταση που έχουμε καταθέσει για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Προτείνουμε το άνοιγμα της πόλης για τους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε. όπως προνοεί το Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ταυτόχρονα προτείνουμε τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι για ξεπάγωμα κεφαλαίων στη διαπραγμάτευση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα προσδώσει νέα δυναμική στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Απευθύνω έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προωθήσουν την εφαρμογή αυτής της πρότασης, η οποία θα οδηγήσει σε κινητικότητα προς όφελος όλων των πλευρών. Εάν η πρόταση μας υιοθετηθεί, θα σωθεί επιτέλους η αγαπημένη πόλη της Αμμοχώστου. Ταυτόχρονα θα δοθεί μια ισχυρή δυναμική, σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες, για την ίδια τη λύση του Κυπριακού.

Φίλες και φίλοι,

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τη δεύτερη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου με την ευχή ότι κάποια μέρα, Συνελεύσεις σαν και αυτή, θα γίνονται στην πόλη της Αμμοχώστου, φυσική έδρα της Μητρόπολης.

Back To Top