skip to Main Content

Εκδημία Μητροπολίτου Αυστρίας Μιχαήλ (18-10-2011)

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011 εκοιμήθη εν Κυρίω ο μακαριστός Μητροπολίτης Αυστρίας κυρός Μιχαήλ σε ηλικία 65 ετών, ένας από τους διαπρεπέστερους Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο μακαριστός Ιεράρχης τον τελευταίο χρόνο αντιμετώπισε με βαθιά πίστη και αξιομίμητη αξιοπρέπεια την επάρατο νόσο. Στο άκουσμα της θλιβερής είδησης ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ιεράρχου του Θρόνου, στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αυστρίας κυρός Μιχαήλ, κατά κόσμο Στάικος, υιός του εξ Αλεξανδρείας Θεοδώρου Στάικου και της εκ Σμύρνης Αργυρούς Δημάκη, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Νοεμβρίου το 1946. Εκεί έμαθε τα πρώτα του γράμματα και συγκεκριμένα στο Λεόντιο Σχολή απ’ όπου αποφοίτησε το 1964. Αμέσως μετά τις εγκύκλιες σπουδές του μετέβη στη Βιέννη όπου εγκαταστάθηκε πλέον μόνιμα πλησίον των οικείων του.

Τον Αύγουστο του 1965 προσελήφθη στην υπηρεσία της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας ως Γραμματέας του τότε Μητροπολίτου Χρυσοστόμου και της Ελληνικής Κοινότητας της Αγίας Τριάδος Βιέννης, ενώ από το 1970 και εξής ανέλαβε ως αρχισυντάκτης, εκτός των γραμματειακών του υποχρεώσεων, και την ευθύνη του περιοδικού Στάχυς.

Τον Οκτώβριο του 1979 εισήχθη στο τμήμα Ποιμαντικής, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποφοίτησε το 1983. Παρακολούθησε μαθήματα Γερμανικής Φιλολογίας, Φιλοσοφίας και Εκκλησιαστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Στις 21 Νοεμβρίου 1977 χειροτονήθηκε από τον Γέροντά του, Μητροπολίτη Αυστρίας Χρυσόστομο Τσίτερ, διάκονος και την επομένη, 22 Νοεμβρίου, πρεσβύτερος, ενώ παράλλληλα προχειρίσθηκε και Αρχιμανδρίτης. Αμέσως ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας και Εξαρχίας Ιταλίας, Ελβετίας και Ουγγαρίας, Προιστάμενος των δύο ιστορικών Ναών της Ελληνικής Κοινότητας της Βιέννης, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Τριάδος και Διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Σχολής.

Στις 5 Νοεμβρίου του 1985, μετά από πρόταση του Γέροντός του, εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος Χριστουπόλεως ως Βοηθός της Μητροπόλεως Αυστρίας και μετά από έξι χρόνια  ακριβώς εξελέγη Μητροπολίτης Αυστρίας και έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης.

Μετά την εκλογή του ως Μητροπολίτου Αυστρίας αναλαμβάνει με πολύ ζήλο την αναδιοργάνωση των ενοριών της Αυστρίας και ακόμη την δημιουργία νέων. Καταφέρνει την αναβίωση της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουγγαρία και με πολύ κόπο επιτυγχάνει την νομική αναγνώριση της Εξαρχίας της Ουγγαρίας από το Ουγγρικό Κράτος. Παράλληλα διοργανώνει τα Γραφεία της Εξαρχίας με το Παρεκκλήσιό της στη Βουδαπέστη, ενώ με τη φροντίδα του και την επιστασία του οικοδομήθηκε εκ βάθρων περικαλλής Ιερός Ναός με Πνευματικό Κέντρο στον οποίο βαπτίστηκαν ομαδικώς οι ομογενείς πολιτικοί πρόσφυγες που διέμεναν εκεί.

Στην έντονη εκκλησιαστική δραστηριότητα του Μητροπολίτου Μιχαήλ συγκαταλέγεται επίσης η κατ’ επανάληψη επίσημη εκπροσώπηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές αποστολές, η συμμετοχή του σε Πατριαρχικές Εξαρχίες, η αντιπροσώπευση του Οικουμενικού Θρόνου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας, η ευθύνη προγραμματισμού των Ορθόδοξων και Οικουμενικών εκπομπών στην Αυστριακή Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, η προπαρασκευή οικουμενικών εκδηλώσεων σε παναυστριακό και πανευρωπαϊκό επίπεδο και η συμμετοχή του σε επίσημες αποστολές του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Ήταν Λέκτωρας του Πανεπιστημίου της Βιέννης στο οποίο δίδαξε τα μαθήματα της Νεοελληνικής γλώσσας, ενώ στη Φιλοσοφική και τη Ρωμαιοκαθολική Θεολογική Σχολή δίδαξε Ορθόδοξη Θεολογία. Διετέλεσε Πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου Εκκλησιών της Αυστρίας από το 1996 έως και το 1999 ενώ ως μέλος του Διομολογιακού Αυστριακού Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετείχε σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Είχε τιμηθεί με αρκετές τιμητικές διακρίσεις από Κυβερνήσεις Κρατών, προσφάτως μάλιστα από το Ελληνικό Κράτος και από το Αυστριακό Κράτος, από Ορθόδοξες Εκκλησίας και Πατριαρχεία ενώ έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθα, μελέτες, λόγους και βιβλία.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ, διακρίθηκε για το ορθόδοξο ήθος του και για την αγάπη και αφοσίωσή του στον Οικουμενικό Θρόνο και στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ήταν ρέκτης της εκκλησιαστικής μουσικής και λειτουργικής παράδοσης, φιλακόλουθος και φιλάγιος, επισκεπτόταν συχνά πυκνά το Άγιο Όρος και στήριζε με το δικό του διακριτικό και ευγενικό τρόπο τον αγιορείτικο μοναχισμό.

Πάντοτε ειλικρινής και άδολος αγαπούσε την τάξη της Εκκλησίας και δεν δίσταζε με ελευθερία και ευθύτητα να στηρίζει τις θέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο χώρο της Ευρώπης αλλά και σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίας. Η αγάπη του, η ευγένειά του, η φιλοξενία του, η καλοσύνη του, είναι μερικές από τις σπάνιες αρετές που σκιαγραφούν τη μορφή του εκλιπόντος Ιεράρχου.

Back To Top