skip to Main Content

ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ (31-5-2015)

Με θρησκευτική ευλάβεια, πλήθος πιστών κάθε ηλικίας, κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία ανήμερα της μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής.
Της ευχαριστιακής σύναξης και του Εσπερινού για την εορτή του Αγίου Πνεύματος προέστη ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς, συμπαραστατούμενος από τον πρ. Βαρνάβα Συμεώνωφ.
Ξεχωριστή φιγούρα στη σημερινή συνάντηση των Αμμοχωστιανών, ο κ. Μάικ Ηλία, ο οποίος ζούσε στην Αγγλία και επέστρεψε στην Κύπρο το 1974. Θέλοντας να συμβάλει με τον δικό του τρόπο στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ, ξεκίνησε την Παρασκευή από τον Απόστολο Ανδρέα και διήνυσε με τα πόδια όλη την απόσταση μέχρι τον Άγιο Γεώργιο, εκπληρώνοντας συνάμα έτσι και ένα τάμα.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, κλήρος και λαός κατευθύνθηκαν στον παραλιακό χώρο (Constantia-της Γλώσσας) όπου τελέστηκε ξανά 41 χρόνια μετά την εισβολή, η ευλογία των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Το κατεξοχήν αυτό έθιμο της πόλης της Αμμοχώστου, αναβίωνε καθ’ έτος ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αμμοχώστου +Αρχιμ. Ευστάθιο Παπαγεωργίου, ο οποίος έριχνε το Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα του Βαρωσίου. Μετά το 1974 ο μακαριστός +Πρωτ. Ευέλθων Χαραλάμπους μετέφερε το έθιμο αυτό στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Back To Top