skip to Main Content

Ανήμερα «T’ Άη Γιωρκού του σπόρου» στην Αμμόχωστο

Με δέος και συγκίνηση δεκάδες πιστοί, πρόσφυγες από όλη την ελεύθερη Κύπρο, μετέβησαν την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019, στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου για να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε ανήμερα (μετά το 1958) της εορτής της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην φερώνυμη Μεσαιωνική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού. Τον εκκλησιασμό διοργάνωσαν από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και η Ομάδα Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος η Πόλη μας». 

Για αρκετούς η εορτή αυτή της 3ης Νοεμβρίου ονομάζεται «T’ Άη Γιωρκού του σπόρου», γιατί συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της σποράς των σιτηρών. Τη μέρα αυτή οι γεωργοί προσέφεραν στην εκκλησία αφιερώματα και παρακαλούσαν τον Άγιο για βροχόπτωση και επιτυχή έκβαση των γεωργικών τους ενασχολήσεων. Πολλοί έπαιρναν μαζί τους και σπόρο για να ευλογηθεί, τον οποίο αναμείγνυαν στη συνέχεια με τον υπόλοιπο, γιατί πίστευαν ότι η μελλοντική σοδειά θα απέδιδε πλούσιους καρπούς.

Της ευχαριστιακής σύναξης προέστη ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, συμπαραστατούμενος από τον διάκονο Χαρίτων Θεοδώρου.

Ομιλώντας προς το εκκλησίασμα ο πανοσιολογιώτατος, μετέφερε τις πατρικές ευχές του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Βασιλείου και ευχήθηκε για μια ακόμη φορά, αυτή να είναι η τελευταία φορά που οι Αμμοχωστιανοί λειτουργήθηκαν στο Άγιο Γεώργιο κάτω από αυτές τις συνθήκες. 

Συγκίνηση στα πρόσωπα των παρευρισκομένων προκάλεσε το γεγονός όταν ο Αρχιμανδρίτης, ανέφερε  ότι τα ιερατικά άμφια τα οποία έφερε, ανήκουν στον μακαριστό πνευματικό του πατέρα Πρωτ. Ευέλθωντα Χαραλάμπους (χειροτονητήρια στολή), τιμώντας έτσι με αυτό το τρόπο την συμπλήρωση τεσσαρακοντετίας από την επέτειο της εις πρεσβύτερον χειροτονίας του (3 Νοεμβρίου 1979).

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκαν τα μνημόσυνα του αείμνηστου Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού, των ιερατευσάντων και διακονησάντων στον ιερό ναό και των λοιπών προσφιλών προσώπων. Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας γύρω από το ναό.

Παρέστησαν οι έντιμοι βουλευτές Αμμοχώστου Γεώργιος Γεωργίου, Γεώργιος Κάρουλλας και Κυριάκος Χατζηγιάννης στους οποίους 2 πρώτους απονεμήθηκε τιμητική αναμνηστική πλακέτα ένεκα της ονομαστικής τους εορτής αλλά και της συμβολής τους για επίτευξη των θείων λειτουργιών στα κατεχόμενα. Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε επίσης και στην φροντίστρια της εκκλησίας κα Μαρία Αβραάμ Δημητρίου, θυγατέρα του τελευταίου ιερέα της εκκλησίας για την πολύχρονη και πολύτιμη συμβολή της στη φροντίδα του ιερού ναού. 

Δημοσιεύτηκε από Ellada Tsokkou-Pitsiri στις Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019

 

Δημοσιεύτηκε από Ellada Tsokkou-Pitsiri στις Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019

 

Back To Top