skip to Main Content

Χαιρετισμός σε εκδήλωση για την πόλη της Αμμοχώστου (9-8-2014)

Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου  

Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύριε Δήμαρχε της πόλεως της Αμμοχώστου, υψηλοί προσκεκλημένοι στην αποψινή εκδήλωση, αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες, εκλεκτή ομήγυρη.

Συγκεντρωθήκαμε για μια ακόμη φορά απόψε για να εκφράσουμε την απαρέσκεια και τη δυσφορία μας για τα 40 χρόνια κατοχής της πόλης μας και των άλλων κατεχομένων πόλεων και κοινοτήτων και να διαμαρτυρηθούμε γιατί η κατοχική δύναμη αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει τα πλέον βασικά και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στους πολίτες της Αμμοχώστου να επιστρέψουν στην αγαπημένη τους πόλη.

Θέλω και εγώ, από την προσφυγική και προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως Αμμοχώστου, να ενώσω τη φωνή μου με τους πρόσφυγες πολίτες της Αμμοχώστου, όπως και με κάθε πρόσφυγα, και να πω ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα διεκδίκησης για  την επάνοδό μας στις πατρογονικές μας εστίες, την άσκηση των θρησκευτικών και των άλλων δικαιωμάτων μας, όπως κάθε ελεύθερος πολίτης αυτού του πλανήτη. Αυτός είναι ο αγώνας δικαίου που διεξάγει και η Εκκλησία, τόσο εντός, όσο και εκτός Κύπρου σε διεθνείς διεκκλησιαστικούς οργανισμούς, ενισχύοντας το δύσκολο έργο του Προέδρου και της πολιτικής μας ηγεσίας.

Θέλω να συγχαρώ τον κ. Δήμαρχο όπως και την εκατέρωθεν ομάδα πρωτοβουλίας ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων για τις τολμηρές ενέργειές τους και το αποτέλεσμα που είχαν οι πρωτοβουλίες αυτές να επαναλειτουργήσει η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού.

Η ακολουθία του Επιταφίου που τελέστηκε φέτος τη Μεγάλη Παρασκευή στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό στη Μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου, αν και δέχθηκε αρκετές, άδικες κατά την άποψη μας αρνητικές κριτικές, συνιστά ένα σημαντικό βήμα, γιατί καλλιεργείται το πνεύμα της ευαγγελικής χριστιανικής αρχής  της καταλλαγής, όμως δεν αποτελεί το τέλος αλλά την αρχή, γιατί επιτάφιος χωρίς ανάσταση δεν μπορεί να υπάρχει. Αναμένουμε και αγωνιζόμαστε και τη γιορτή της Ανάστασης της πόλης μας με την επιστροφή μας σε αυτή, τη γιορτή της Ανάστασης της Κύπρου, τη γιορτή της Ανάστασης ολόκληρου του Κυπριακού λαού.

Όπως αποδείχθηκε, ακόμα και σε αυτό τον τομέα, ο δρόμος είναι δύσβατος γιατί υπάρχουν καταστάσεις που θέτουν τις πολιτικές επιδιώξεις πάνω από τα αναφαίρετα δικαιώματα κάθε απλού πολίτη να ασκεί ελεύθερα ακόμα και αυτά τα θρησκευτικά του δικαιώματα.

Η κάθε τόσο δημιουργία ελπίδας για την επιστροφή της Αμμοχώστου και τα συνεχή πισωγυρίσματα με τα διάφορα προκλητικά τερτίπια της Άγκυρας και ο εξοργιστικός πολιτικός κυνισμός της, δημιουργούν πίκρα και απογοήτευση στο λαό μας. Αν αυτό είναι η επιδίωξη, δηλώνουμε και το καθιστούμε γνωστό σε όλους ότι δεν θα αποκάμουμε στη διάρκεια αυτής της πορείας, αλλά με περισσότερο πείσμα θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Η Ιερά Σύνοδος, με το ανακοινωθέν της τελευταίας της συνεδρίας, καλεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας «να εντείνει τις δεήσεις και προσευχές του προς τον Κύριο εκζητώντας το έλεος, τη συγγνώμη και τη βοήθεια Του, γιατί πέραν και πάνω από τους ισχυρούς του κόσμου τούτου υπάρχει και ο Δίκαιος και Παντοδύναμος Θεός της αγάπης, ο απόλυτος Άρχοντας και Κυβερνήτης της ζωής όλων μας».

Με τη βοήθεια του Θεού και τις συντονισμένες προσπάθειες όλων μας, εύχομαι σύντομη επιστροφή στην πόλη μας.

Back To Top