skip to Main Content

Εκδήλωση αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες και τα Ελληνικά Γράμματα (30-1-2017)

Το απόγευμα της Δευτέρας, 30 Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε, στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ εκδήλωση αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες και τα Ελληνικά Γράμματα. Την εκδήλωση οργάνωσαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Μεταξύ άλλων επισήμων, παρευρέθηκε και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος αποτελεί και μέλος του διδακτικού προσωπικού της Θεολογικής Σχολής.

Η τελετή ξεκίνησε με εκκλησιαστικούς ύμνους από τη Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και το Βυζαντινό Χορό Φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου.

Κύριος ομιλητής στον εορτασμό των Ελληνικών Γραμμάτων ήταν η Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου Δρ. Βελουδία Σιδέρη-Παπαδοπούλου, με θέμα «Οι Τρεις Ιεράρχες ως ερμηνευτές της Αγίας Γραφής». Η Δρ. Παπαδοπούλου έκανε μια σε βάθος αναφορά στο πολύπλευρο έργο των Τριών Ιεραρχών, με επίκεντρο την τομή στον τρόπο ερμηνείας τόσο της Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης. Οι Πατέρες μας δίδαξαν την αξία των δύο Διαθηκών και την αλληλοπεριχώρησή τους. Αφού οι Οικουμενικοί μας Διδάσκαλοι γνώριζαν τις δύο σχολές της εποχής, Αλεξάνδρειας και Αντιόχειας και ταυτόχρονα τις δύο μεθόδους ερμηνείας, αλληγορικής και γραμματολογικής, έκαναν την υπέρβαση φθάνοντας στη συνάφεια και το απόθετο κάλλος του κειμένου. Αναζήτησαν τον κεκρυμμένο θησαυρό και έφθασαν στη θεωρεία και βάθος του γράμματος. Η κυρία Κοσμήτωρ επισήμανε την σημασία που έχει το προσωπικό βίωμα τόσο του ερμηνευτή των Αγίων Γραφών όσο και των αναγνωστών των δύο Διαθηκών καθώς και των Υπομνημάτων των Πατέρων της Εκκλησίας. Υπογράμμισε η κυρία Παπαδοπούλου ότι όλα θα πρέπει να οδηγούν στην «διόρθωσιν του βίου» και την πνευματική αύξηση του Χριστιανού, σύμφωνα με τους φωστήρες της Οικουμένης του Αγίους Πατέρες και Διδασκάλους.

Την τελετή χαιρέτησαν ο Έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής και η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος. Ακολούθησε η βράβευση των τελειόφοιτων μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης των Δημόσιων Σχολείων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, που πρώτευσαν στα μαθήματα των Νέων Ελληνικών και των Θρησκευτικών, κατά τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη. Τα διπλώματα επίδοσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και τα βραβεία λεξικό και ένα βιβλίο θρησκευτικού περιεχομένου ο Υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού.

Στη συνέχεια οι επίσημοι και μαζί όλοι οι προσκεκλημένοι μετέβησαν στη νότια πλευρά της Αρχιεπισκοπής, στον χώρο της Θεολογικής Σχολής, όπου στο αναπαλαιωμένο οικοδομικό τετράγωνο εγκαινιάστηκε η επέκταση των νέων κτηρίων της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου.

Η δε Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου, η οποία διανύει το δεύτερο έτος λειτουργίας της , ήδη και με την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και των όλων επιστημονικών υποδομών δίδει πειστικές απαντήσεις και ξεκινά να καθιερώνεται στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας της Κύπρου ως το επιστημονικό πνευματικό φυτώριο, το οποίο θα δώσει στον 21ο αιώνα τα σταθερά εύοσμα άνθη του πνευματικού παραδείσου της Πατερικής Παράδοσης της Ορθοδόξου Θεολογίας και θα διοχετεύσει πνευματικό οξυγόνο, το οποίο θα εμπνεύσει τις νέες γενεές της πατρίδας και της όλης Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Όμιλο «Η Παράδοση» και δεξίωση προς όλους τους προσκεκλημένους.

Εκφράζουμε θερμή ευχή τα μεγάλα φωτεινά παραδείγματα των Τριών Ιεραρχών και τα διαχρονικά μηνύματα του λόγου και των έργων τους να καθοδηγούν όλους μας, ιδιαίτερα τους διδάσκοντες και διδασκόμενους στην Ελληνική μας Παιδεία.

Προηγήθηκε το πρωί, η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου και το μνημόσυνο πάντων των Ευεργετών της Ελληνικής παιδείας των Αρχιεπισκόπων, Αρχιερέων, Ιερέων, Υπουργών Παιδείας, Διδασκάλων, Εφόρων της Κύπρου και του απανταχού Ελληνισμού, προϊσταμένου της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής.

Ακολούθησε Τρισάγιο, ενώπιον της προτομής του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Σωφρονίου (1865 -1900), στον περίβολο στα ανατολικά του ναού και κατάθεση στεφάνων.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Back To Top