skip to Main Content

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ

Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ-ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

                                                                                      31 Οκτωβρίου 2010

 

            Εκφράζουμε, εν πρώτοις, την ιδιαίτερή μας χαρά, γιατί ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου και αγαπητός εν Χριστώ Αδελφός      κ. Βασίλειος, και η κατ’ Αυτόν Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, για μια ακόμη φορά μας εκπλήσσουν ευχάριστα με τη διοργάνωση τόσο της πρώτης αυτής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Αμμοχώστου, όσο και των ποικίλων άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων των ημερών αυτών.

 

            Δεν μπορούμε, όμως, αυτήν εδώ την ώρα να μην εκφράσουμε και τα αισθήματα βαθύτατης λύπης, που μας διακατέχουν. Και τούτο, γιατί η Έκθεση αυτή, ως και οι άλλες σχετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα έπρεπε κανονικά να γίνονταν στην Αμμόχωστο, που είναι και η φυσική έδρα της Ιεράς Μητρόπολης.

 

            Ακριβώς, η συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή στη νήσο μας, η κατοχή του 37% των εδαφών της πατρίδας μας και η προσφυγοποίηση του μισού σχεδόν πληθυσμού μας, συνιστούν, όπως αντιλαμβάνεστε, τον μεγάλο πόνο και τον αβάστακτο καημό, που δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε, ούτε και να ηρεμήσουμε…

 

            Παρά ταύτα δεν απογοητευόμαστε, ούτε και λιποψυχούμε. Πεποίθησή μας είναι ότι, με τη βοήθεια του Θεού, και διά πρεσβειών του Αποστόλου Βαρνάβα και του Αγίου Επιφανίου, «σσεται μαρ»! Μας το βεβαιώνει και ο ποιητικός λόγος:

«Θα ’ρθει κάποιος καιρός

και κάποια αυγή θα φέξει

και θα φυσήξει μια πνοή μεγαλοδύναμη»!

Θα είναι τότε η πολυπόθητη μέρα της δικαίωσης και της λύτρωσης από τα δεινά.

Αναμφίβολα, η σημερινή τελετή των εγκαινίων της πρώτης αυτής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Αμμοχώστου αποτελεί επιβράβευση της πατρικής αγάπης και των ευγενών προσπαθειών του Πανιερωτάτου Αγίου Αδελφού προς το ευσεβές ποίμνιό του, το οποίο για τριανταέξι τώρα χρόνια δοκιμάζεται και υποφέρει, βιώνοντας -άμεσα ή έμμεσα- την προσφυγιά, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής και της κατοχής του μεγαλύτερου μέρους της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Κωνσταντίας-Αμμοχώστου. Και χαιρόμαστε ιδιαίτερα, γιατί στο σύντομο τούτο χρονικό διάστημα, από την επανασύσταση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, ο Πανιερώτατος Άγιος Αδελφός και οι ικανοί και άξιοι συνεργάτες του -και εις πείσμα της κατοχής και των δυσκολιών- παρήξαν, πράγματι, έργο σημαντικό και αξιέπαινο. Μικρό δείγμα τούτου αποτελούν τόσο η σημερινή πρώτη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, την οποία ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αγαπητός μας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και εμείς έχουμε τη χαρά να εγκαινιάζουμε απόψε, όσο και οι ποικίλες άλλες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στο Παραλίμνι.

 

            Εκφράζουμε, ακόμη, την ξεχωριστή ικανοποίησή μας, για την αφιέρωση της πρώτης αυτής Διεθνούς Έκθεσης στα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα για το οποίο, επίσης, συγχαίρουμε θερμά τον Πανιερώτατο. Μαρτυρεί, η αφιέρωση τούτη, την πίστη του λαού μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και την αποφασιστικότητά μας να την υπερασπιστούμε και να τη διαφυλάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Τονίζει, ακόμη, η αφιέρωση της Έκθεσης στα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το χρέος όλων μας να συνεχίσουμε την αγωνιστική μας συστράτευση ενάντια στον Τούρκο εισβολέα, με αμετάθετο στόχο την απελευθέρωση, την επιστροφή στην Αμμόχωστο, και στα άλλα κατεχόμενα σήμερα μέρη μας, και τη δικαίωση.

 

            Άλλωστε, πολύ ορθά λέχθηκε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε οι δημιουργοί της Ιστορίας:

«Δεν μας περιμένει η Ιστορία στο βάθος,

Αλλά προχωρεί μαζί μας.

Με τα χέρια μας κωπηλατεί το χρόνο»!

     (Νικηφόρος Βρεττάκος).

Αναμφίβολα, η πρώτη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Αμμοχώστου έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία. Πρόκειται για ένα σπουδαίο πολιτιστικό και πνευματικό γεγονός της περιοχής, και ευρύτερα του τόπου μας, που προβάλλει, μέσα από την πληθώρα των βιβλίων που εκτίθενται σ’ αυτήν, ιδέες, απόψεις, θέσεις, εμπειρίες, κουλτούρα, πολιτισμό, επιστημονικές γνώσεις κ.λπ. Βοηθεί, έτσι, το πολιτιστικό και πνευματικό τούτο γεγονός στην καλλιέργεια και στην εμβάθυνση της κριτικής σκέψης, αλλά και στον γόνιμο και δημιουργικό προβληματισμό. Αποτελεί, ακόμη, η Έκθεση αυτή συμβολή στην προαγωγή των Γραμμάτων, των γνώσεων, της Παιδείας, της επιστήμης, των τεχνών και του Πολιτισμού. Μ’ αυτόν τον τρόπο ανεβαίνει πιο ψηλά το πνευματικό, διανοητικό και ηθικό επίπεδο του ανθρώπου, έτσι που αυτός να μπορεί να στοχάζεται και να θεωρεί τα πράγματα και τα γεγονότα με ανώτερο πνεύμα.

 

Επιτυγχάνει, επίσης, η Έκθεση, μέσα στους δύσκολους και κρίσιμους τούτους καιρούς ημικατοχής, που διερχόμαστε, να διαγράψει, μέσα από τις σελίδες των βιβλίων της, τη σημασία και αξία της θρησκευτικής πίστης γενικά, το σεβασμό προς την Εκκλησία, την αγάπη προς την Πατρίδα, τον άσβεστο πόθο για επικράτηση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο, τον ζήλο για μάθηση, αλλά και τη βούληση για πρόοδο και για επιτυχία. Διαπλάθει, ακόμη, ηθοπλαστικά τους χαρακτήρες των νέων και του λαού. Τους ενισχύει, επίσης ψυχικά, τους ανεβάζει ηθικοπνευματικά και γενικά προάγει τις αξίες και τα ιδανικά, που διέπουν την ανθρώπινη ζωή και τον παγκόσμιό μας πολιτισμό.

 

Ζωντανεύουν, ακόμη, μέσα από τα βιβλία της Έκθεσης, θρησκευτικές εορτές και πανηγύρεις, ήθη και έθιμα, ο κύκλος της ανθρώπινης ζωής στην καθημερινότητά της, οι συνήθειες, τα ενδιαφέροντα και τα άλλα επιτεύγματα των λαών και των ανθρώπων.

 

Ειδικότερα, μάλιστα, εκφράζουμε την ιδιαίτερη χαρά μας, γιατί και η πλούσια ξενόγλωσση βιβλιογραφία των έργων, η οποία εμπλουτίζει την Έκθεση, καταθέτει και τη δική της ξεχωριστή πινελιά στην όλη εικόνα της.

Δίκαια, έτσι, επαινούμε και εξαίρουμε την Έκθεση, για όλα αυτά τα πολλά της οφέλη και την πολυσήμαντη συμβολή της στην ενημέρωση, μόρφωση και πολιτιστική και πνευματική προαγωγή του Χριστεπώνυμου Πληρώματος της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Αμμοχώστου-Κωνσταντίας, και γενικότερα όλου του λαού μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός της περιοχής θα περιβάλει με ιδιαίτερη θέρμη την Έκθεση, επιδεικνύοντας έτσι την αγάπη του και το ενδιαφέρον του προς αυτήν. Θα αποτελεί τούτο και μια έμπρακτη έκφραση των αισθημάτων αγάπης και συμπαράστασής του προς τον Πανιερώτατο Άγιο Αδελφό, ο οποίος νυχθημερόν εργάζεται και αγωνιά για την πνευματική οικοδομή, την ψυχική ωφέλεια και την όλη προκοπή του ποιμνίου του.

 

            Με αυτές τις λίγες σκέψεις, θερμά και αδελφικά συγχαίρουμε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου και αγαπητό εν Χριστώ Αδελφό κ. Βασίλειο, τους εκλεκτούς συνεργάτες του και γενικότερα την κατ’ αυτόν Ιερά Μητρόπολη, για την ωραία πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την πρώτη αυτή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Αμμοχώστου, στην οποία και ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Ευχαριστούμε.

 

                                                                      Ευχέτης προς Κύριον

                                                             + Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

       31 Οκτωβρίου 2010.

Back To Top