skip to Main Content

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Α’ Κληρικολαϊκή Συνέλευση (13-5-2010)

Τον χαιρετισμό ανέγνωσε ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτριος Ηλιάδης

Με μεγάλη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στην πρώτη Κληρικολαική Συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωσταντίας – Αμμοχώστου, η οποία πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια των πανηγυρικών εορτασμών στη μνήμη του Αγίου Επιφανίου Κωνσταντίας.

Για πρώτη φορά στην εκκλησιαστική ζωή του τόπου εφαρμόζεται ο θεσμός της Κληρικολαικής Συνέλευσης, από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, γεγονός που καθιστά την ίδια τη Συνέλευση σημείο αναφοράς για στην Ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου. Η Συνέλευση αποτελεί σημείο σύνδεσης των κατοίκων της πόλης και επαρχίας Αμμοχώστου και των εκπροσώπων τους με το έργο της Μητρόπολης.

Το έργο που επιτελεί η Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου είναι πολύμορφο και αξιόλογο. Κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του καταξιωμένου Μητροπολίτη Κωσταντίας – Αμμοχώστου κ.κ. Βασίλειου, η Μητρόπολη επιτελεί σημαντικό πνευματικό και κοινωνικό έργο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της πνευματικής μας κληρονομιάς και την προώθηση των αξιών και της παράδοσης και του Πολιτισμού μας. Όμως σαν μια κατεχόμενη κατά το μεγαλύτερο τμήμα της Μητρόπολη, συμβάλλει στην προσπάθεια και στον αγώνα που διεξάγουμε για την επανένωση της πατρίδας μας, για την επιστροφή των εκτοπισθέντων στις πατρογονικές τους εστίες, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας.

Αγαπητοί φίλοι,
Σας διαβεβαιώνω ότι αμετάθετος μας στόχος παραμένει η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και θα εγγυάται την πρόοδο και την ευημερία σε όλους τους κατοίκους, Ε⁄Κ και Τ⁄Κ, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους. Επιδίωξη μας είναι μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η οποία θα διασφαλίζει ένα κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Λύση που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού και η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και τις αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά την τουρκική αδιαλλαξία, έχουμε την υπομονή και την επιμονή να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η λύση δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα επιδιαιτησίας και ότι δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα.

Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας αποτελεί η σφυρηλάτηση της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω να εργάζομαι με πίστη και επιμονή.

Με αυτές τις σκέψεις σας συγχαίρω και χαιρετίζω την πρώτη Κληρικολαική Συνέλευση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου με την ευχή η επόμενη Συνέλευση να πραγματοποιηθεί στην πόλη της Αμμοχώστου, όπου είναι και η φυσική έδρα της Μητρόπολης.

Back To Top