skip to Main Content

Εορτή Οσίου Κενδέα του Θαυματουργού στην ομώνυμο Ιερά Μονή

Με κατάνυξη και ελπίδα χιλιάδες πιστοί από όλες τις γωνιές της ελεύθερης Κύπρου και του εξωτερικού, συρρέουν το τριήμερο 4- 6 Οκτωβρίου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Αγίου Κενδέα παρά την κοινότητα Αυγόρου, για να τιμήσουν τη μνήμη ενός εκ των Αγίων Αλαμάνων, μιας ομάδας Αγίων με ανακριβή αριθμητικό προσδιορισμό, οι οποίοι ερχόμενοι από διάφορα μέρη -κυρίως τα Ιεροσόλυμα-, ήλθαν και μαρτύρησαν στην Κύπρο.

Φέτος η εορτή συνέπεσε την πρώτη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου, κατά την οποία η Εκκλησία της Κύπρου έχει ορίσει να τιμώνται «Πάντες οι εν τη νήσω Κύπρω διαλαμψάντες Άγιοι».

Πλησίον της σπηλιάς εκεί όπου έζησε και εκοιμήθη ο Όσιος Κενδέας, εδώ όπου η παρουσία του είναι αισθητή πάντοτε, λίγα μέτρα από τη νεκρή ζώνη και το τουρκικό φυλάκιο του Αττίλα, ανηγέρθη με πολύ κόπο και μόχθο σε καιρούς δύσκολους, από την μακαριστή Γερόντισσα Χριστοφόρα Μοναχή και την περι αυτής μοναστική αδελφότητα, περιφρούρητο ιερό καθίδρυμα, πνευματικός φάρος προς τιμή Του.

Αν και ο βίος του Οσίου δεν είναι ευρύτερα γνωστός, εντούτοις στη συνείδηση των Κυπρίων το όνομα του συνδέθηκε με τα άλγη (τους πόνους) του ανθρωπίνου σώματος, τις λεγόμενες κατά την τοπική διάλεκτο «τζιεγκές» (Άγιος Κενδέας-> Άης Τζιεγκιάς), γι΄ αυτό και ο ευσεβής λαός προσέρχεται με πίστη, ευλάβεια και ελπίδα, ανάβοντας ένα κερί και επικαλούμενοι ίαση των ασθενειών τους, αλλά και σύντμηση της δοκιμασίας της ιδιαίτερης μας πατρίδας που για σαραντά πέντε και πλέον έτη βιώνει ακόμα τις συνέπειες της εισβολής με την παράνομη στρατιωτική κατοχή, τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, τον παράνομο εποικισμό και τη συνεχιζόμενη καταστροφή της ελληνικής και ορθόδοξης πολιτισμικής κληρονομιάς της.

Η περίοπτη αυτή Μονή, αποτελεί ένα μεγάλο παγκύπριο προσκύνημα ιδιαίτερα κατά την ημέρα της μνήμης του, το 2ο κατά σειρά θα λέγαμε χωρίς υπερβολή, μετά τους Αγίους Κυπριανό και Ιουστίνη στην κοινότητα Μένικο της επαρχίας Λευκωσίας, οι οποίοι επίσης εόρταζαν προ τεσσάρων ημερών.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής, Σαββάτο, 5 Οκτωβρίου 2019, τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, πλαισιούμενου από άλλους κληρικούς. Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2019, τελέστηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

 

Back To Top