skip to Main Content

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγ. Βαρβάρας στο Παραλίμνι και χειροθεσία Άρχοντος Υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε

Με τον εόρτιο Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου άρχισαν το απόγευμα της Δευτέρας, 3 Δεκεμβρίου 2018, οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμή της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Συνοικισμού Παραλιμνίου.

Έλαβαν μέρος πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλων εκκλησιαστικών περιφερειών. Τους καλλικέλαδους χορούς των ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση των Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ιερού Ναού κ. Χρίστου Ψάλτη και του υιού αυτού Εντιμοτάτου Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Λευκωσίας κ. Κυριάκου Ψάλτη, πλαισίωσαν μαθητές των και φιλόμουσοι εργάτες του ιερού αναλογίου.

Ο ναός ήταν κατάμεστος από τον ευσεβή λαό της πόλεως του Παραλιμνίου και όχι μόνο, πιστούς από διάφορα μέρη της Κύπρου,  που προσήλθαν για να τιμήσουν την καλλιπάρθενο κόρη η οποία συνέτριψε τις παγίδες του εχθρού, υπέμεινε φρικτά βασανιστήρια, διεπομπέφθη γυμνή στην πόλη και στο τέλος σφαγιάσθηκε από τον ίδιο της τον πατέρα τον μοχθηρό και φανατικό ειδωλολάτρη Διόσκορο.

Την ευπρεπισμένη με άνθη ιερά εικόνα της Μεγαλομάρτυρος, περιστοίχιζε τιμητικό άγημα της εκατοστής ογδοηκοστής τρίτης (183ηςΜΠΠ) μοίρας πεδινού πυροβολικού καθ’ ότι η Αγία Βαρβάρα αποτελεί την προστάτιδα του πυροβολικού σώματος.

Παρόντες στην ιερά ακολουθία μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Αμμοχώστου, η Δήμαρχος Λευκονοίκου, Θρονικοί Επίτροποι, ο Λογαχός (ΠΒ) Παντελής Χατζηγεωργίου εκπροσωπώντας την VII Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού, ο πρώην Υπουργός κ. Τάκης Πελεκάνος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και οργανώσεων κ.α

Τον φετινό εορτασμό λάμπρυνε περισσότερο η αποδοχή εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ Βαρθολομαίου σχετικής εισηγήσεως του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασιλείου και απονομή του οφικκίου του Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Πρωτοψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Χρίστο Ψάλτη, αναγνωρίζοντας την πολυετή προσφορά του στην πατρώα εκκλησιαστική μουσική. Η τιμητική αυτή διάκριση, δίνεται για πρώτη φορά σε Κύπριο Ιεροψάλτη.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, έλαβε χώρα η τελετή χειροθεσίας του Εντιμολογιωτάτου Άρχοντος από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας εξ’ ονόματος της σεπτής κορυφής της Ορθοδοξίας, με τον λαό να αναφωνεί το  «Άξιος» και να δονεί τους θόλους του ιερού ναού.

Προσφωνώντας το νέο οφικιάλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε βρεθεί στο Φανάρι ως εκπρόσωπος της Αγιωτάτης Εκκλησίας Κύπρου και έλαβε μέρος στους εορτασμούς επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, την και Θρονική Εορτή της Πρωτόθρονης Εκκλησίας, μετέφερε προσωπικά τις ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου προς τον νέο Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου και προς όλο το ευσεβές πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

«Για την τοπική Εκκλησία είναι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία της Εκκλησίας Κύπρου παρέχεται ένα οφίκκιο σ΄ ένα διακεκριμένο δάσκαλο της Εκκλησιαστικής μουσικής και η χαρά αυτή είναι επαυξημένη καθ’ ότι ο δάσκαλος αυτός είναι ο δικός μας δάσκαλος, ο δικός μας Πρωτοψάλτης που λαμπρύνει την Ιερά μας Μητρόπολη και το ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας». Αναφέρθηκε κατόπιν στην επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας για την απονομή του οφικίου, καθ΄ ότι αυτή την ημέρα μαζί με την Αγία Βαρβάρα στο ναό της οποίας ψάλλει ο Εντιμολογιώτατος, τιμάται και ένας κράτιστος υμνωδός και συγγραφέας πολλών ύμνων της Εκκλησίας, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, γεγονός που αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμή και υπενθύμιση καθώς όπως εκείνος αφιέρωσε εαυτόν στη λατρεία του Θεού σαν υμνωδός και σαν υμνογράφος, με τον ίδιο ζήλο και την ίδια ευσέβεια καλείστε να αναλώσετε τον εαυτό σας αποδίδοντας κατά τον καλύτερό τρόπο αυτό που ζητά η Εκκλησία μας μέσα στη λατρεία της». Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την προσφώνηση του Πανιερωτάτου 

Στην αντιφώνηση του ο τιμώμενος Άρχοντας συγκινημένος, αναφέρθηκε στην πορεία της ζωής του και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ένεκα της φτώχειας της εποχής αλλά και τη γνωριμία του με τους μεγάλους Ψάλτες της Βυζαντινής Μουσικής. Τόνισε πως ο ίδιος ποτέ δεν επεδίωξε τιμές και επιβραβεύσεις από κανένα και πως το γεγονός που συμβαίνει σήμερα αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία για τον ίδιο» και τον ξάφνιασε. Ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πανιερώτατο για την αγάπη και την γενόμενη τιμή προς το προσωπό του. Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την αντιφώνηση του Άρχοντος 

Κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, απονεμήθηκε επίσης μετά θάνατον στον αείμνηστο Κυριάκο Ψάλτη, ο τίτλος του Άρχοντος Πρωτοψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου εις ένδειξη αναγνώρισης και τιμής της πολύχρονης  προσφοράς του στην πατρώα εκκλησιαστική μουσική.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας και των ιερών λειψάνων πέριξ του ναού, ενώ ο νέος άρχοντας δέχθηκε τις ευχές του εκκλησιάσματος.

φώτο Χάρης Χατζηιορδάνης

Ακούστε ολόκληρη την ακολουθία του Εσπερινού (ηχητικό)

 

 

Back To Top