skip to Main Content

Χαιρετισμός Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στην Ημερίδα Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας

Χαιρετισμός Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασιλείου
στην ημερίδα του προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων
Παλαιός Ναός Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου – Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, φιλοξενεί σήμερα εδώ στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, την διοργανωθείσα ημερίδα «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας. Από το παρελθόν στο παρόν και ατενίζοντας το μέλλον», η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων το οποίο λειτουργεί από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στόχος του Προγράμματος όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι η ανάδειξη των θρησκευτικών μας μνημείων, του πολιτιστικού πλούτου που συνδέεται με αυτές (αγιογραφία, ψηφιδογραφία, ξυλογλυπτική, κ.ά.), αλλά και του ιστορικού πλούτου που τα συνοδεύει.

Ήδη ο περίτεχνος αυτός ναός στον οποίο βρισκόμαστε αυτή την ώρα, σύμφωνα με την παράδοση διαδέχθηκε το 19ο αιώνα έναν παλαιότερο βυζαντινό ναό. Πολύτιμος ο θησαυρός τον οποίο περισώζει στην μακραίωνη ιστορία του με το εικονοστάσι, τον γραπτό διάκοσμο της Αγίας Τραπέζης, αλλά και την τοιχογραφία του Τροπαιφόρου αγίου Γεωργίου ως δρακοντοκτόνου να δεσπόζει επιβλητικά στο βόρειο κλίτος του.

Συγχαίρουμε θερμά τις ομάδες των μαθητών από τα σχολεία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, του Γυμνασίου Ξυλοφάγου αλλά και από το κατεχόμενο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ΄ όπως επίσης και τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς , οι οποίοι όλοι μαζί ασχολήθηκαν με κάποια σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της περιοχής μας και ευρύτερα της πατρίδας μας, γνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό καλύτερα τον πολιτισμό και τις ρίζες μας· επειδή ο πολιτισμός μας, δεν είναι μόνο στροφή προς το παρελθόν αλλά αποτελεί δίδαγμα για τη συνέχιση του στο μέλλον και οι νέοι μας αποτελούν το μέλλον.

Συγχαρητήρια εκφράζουμε και προς τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τον Μακαριώτατο και  ιδιαίτερα το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου το οποίο λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας, για την διεξαγωγή για 3η συνεχόμενη χρονιά του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων στο πλαίσιο της λειτουργίας των σχολικών μονάδων σε ολόκληρη την Κύπρο.

Με αυτές τις σκέψεις, κηρύσσουμε την έναρξη των εργασιών της σημερινής μαθητικής ημερίδας ευχόμενοι κάθε επιτυχία (σε αυτές) και με τη βοήθεια του Θεού να γιορτάσουμε το Άγιο Πάσχα.

Σας ευχαριστώ.

Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας,
20 Μαρτίου 2018

Back To Top