skip to Main Content

Με θρησκευτική ευλάβεια τα Άγια Θεοφάνεια στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Με θρησκευτική ευλάβεια εορτάστηκαν τα Αγία Θεοφάνεια στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Αγία Νάπα όπου στον Ιερό Ναό της Παναγίας τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο έντιμος Υπουργός ΄Αμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαϊδης. Παρέστησαν επίσης, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος, Βουλευτές, οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου και Δερύνειας, οι πολιτικές, στρατιωτικές, αστυνομικές και θρησκευτικές αρχές της πόλεως και της Επαρχίας Αμμοχώστου και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας σχηματίστηκε πομπή με κατεύθυνση το Λιμανάκι της Αγίας Νάπας, όπου από ειδική εξέδρα τελέστηκε ο Καθαγιασμός των Υδάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής παιάνιζε η Φιλαρμονική του Δήμου Παραλιμνίου. Σαράντα περίπου κολυμβητές έπεσαν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Ο πρώτος κολυμβητής που βρήκε τον Τίμιο Σταυρό βραβεύθηκε από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας με χρυσό Σταυρό τον οποίο απένειμαν ο Πανιερώτατος και ο έντιμος Υπουργός, ενώ οι υπόλοιποι πήραν αναμνηστικό ασημένιο σταυρό.

Μετά την τελετή ο Πανιερώτατος ευχήθηκε όπως «αξιωθούμε με τη βοήθεια του Θεού να εορτάσουμε του χρόνου όλοι μαζί αυτή την τόσο μεγάλη θρησκευτική εορτή ελεύθερα σε όλα τα παραθαλάσσια μέρη της χώρας μας». Εξέφρασε επίσης την ευχή όπως «η ευλογία του βαπτισθέντος Χριστού να είναι μαζί με όλους μας».

O Yπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαϊδης χαιρετισμό του ευχήθηκε όπως «η ανέσπερη λάμψη των Φώτων να καταυγάζει ως φάρος καρτερικότητας και πίστης και να μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τον τερματισμό του μεγαλύτερου ιστορικού και πολιτικού αναχρονισμού που συνεχίζει δυστυχώς να συντελείται σε ολόκληρη την Ευρώπη με την κατοχή εδαφών και την δύνη διαίρεση μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης». «Εύχομαι είπε ο κ. Υπουργός ο δρόμος για τη δικαίωση του αγώνα μας και τη λύτρωση της πατρίδας να μην είναι μακρύς και σύντομα να τελέσουμε αυτή την ιερή λειτουργία, την τελετή του καθαγιασμού των υδάτων σε μια Ελεύθερη Αμμόχωστο σε όλες τις πόλεις μας, σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος, αφού ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους και το πολυπληθές κοινό για την παρουσία τους στους εορτασμούς των Αγίων Θεοφανείων, απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη εξέφρασε την ευχή όπως οι επίσημοι εορτασμοί των Θεοφανείων γίνουν κάτω από τις δικές του ευλογίες στην Αμμόχωστο και μακάρι πρόσθεσε να τα εορτάσουμε του χρόνου σε μία Ελεύθερη Κύπρο σε μία Ελεύθερη Αμμόχωστο.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν επίσης παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασαν, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Λιμανιού για διοργάνωση εκδηλώσεων, το Μουσικό Σχήμα Αντρέα Νικολάου με τη συμμετοχή της Βασιλικής Χ’’ Αδάμου και τον Χορευτικό ΄Ομιλο Δήμου Αγίας Νάπας.

με πληροφορίες από Δήμο Αγίας Νάπας

φωτογραφίες Ανδρέας Φλοκκάς και Δήμος Αγίας Νάπας

Δημοσιεύτηκε από Ayia Napa Municipality – Δήμος Αγίας Νάπας στις Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018

Back To Top