skip to Main Content

Χαιρετισμός Προέδρου Δημοκρατίας στην Γ’ ΚληρικολαΙκή Συνέλευση (9-5-2013)

Χαιρετισμός του προέδρου της Δημοκρατίας
στην 3η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της
Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου,
9 Μαϊου 2013 Παραλίμνι

Μακαριότατε, Σεβασμιότατε, αιδεσιμότατοι, αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή που μου προσφέρεται σήμερα να χαιρετίσω αυτή τη σημαντική για την Αμμόχωστο και την Κύπρο σύναξη που στόχο έχει τη σύνδεση στην Κύπρο κληρικών και λαϊκών της πόλης και της επαρχίας Αμμοχώστου, που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη την Κύπρο.

Διασκορπισμένοι, αλλά ενωμένοι, δίνοντας όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά, τον αγώνα της φυσικής και της εθνικής επιβίωσης και της διατήρησης της μνήμης των κατεχομένων και της ιστορίας μας. Θέλω να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στους οργανωτές της ξεχωριστής για τον τόπο μας εμπνευσμένης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης που έχει καταστεί ένας θεσμός – σημείο αναφοράς για την ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια απευθύνω στον εμπνευστή της ιδέας, τον καταξιωμένο ιεράρχη, μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, κ. Βασίλειο.

Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση είναι ένας θεσμός μεγάλης σημασίας γιατί δίνει την ευκαιρία της αμφίδρομης επικοινωνίας των Αμμοχωστιανών με τη Μητρόπολή τους.

Όλοι μαζί, ο μητροπολίτης, οι κληρικοί, οι εκκλησιαστικές επιτροπές, οι ιεροψάλτες, οι κατηχητές, αλλά και οι βουλευτές, οι κοινοτικές αρχές, οι εκπαιδευτικοί και οι αρχές των προσφυγικών και άλλων σωματείων, βρίσκονται ενωμένοι και ομόθυμοι στον κοινό αγώνα για την Αμμόχωστο και την Κύπρο μας.

Η Συνέλευσή σας δίνει επίσης την ευκαιρία στο δραστήριο Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου να αναπτύξει το πολύπλευρο και αξιόλογο πνευματικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου.

Το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης και η βοήθεια που παρέχει στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα που ο λαός μας βιώνει τις πιο τραγικές εμπειρίες από την εισβολή του 1974. Κάτω από τα σημερινά, τεράστια οικονομικά προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει, πρωτοβουλίες όπως η Κληρικολαϊκή Συνέλευση δίνουν δύναμη αλλά και ουσιαστική στήριξη στους δεινοπαθούντες συνανθρώπους μας και τους συμπαραστέκονται στο δύσκολο δρόμο που έχουν να διανύσουν.  Παρακολουθούμε με προσοχή το θεάρεστο έργο της Μητρόπολης Κωνσταντίας και εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας γι’ αυτό.

Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ο ρόλος της Εκκλησίας, ως ένας ευρύτερος θεσμός, είναι να στηρίζει τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Εκφράζουμε την ιδιαίτερη εκτίμησή μας γι’ αυτό. Το κράτος είναι έτοιμο να συνδράμει με τα μέσα που διαθέτει στην υποβοήθηση του έργου της Μητρόπολής σας και γενικά της Εκκλησίας.

Η Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται κάτω από την τουρκική κατοχή, συνδράμει ταυτόχρονα στον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας, για την επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες.

Στις σημερινές πολιτικές αντίξοες συνθήκες είναι σημαντικό η Εκκλησία να εκπέμπει μηνύματα ενότητας, συναντίληψης και αλληλεγγύης.  Με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στη δύσκολη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας για μια δίκαιη επίλυση του κυπριακού, το συντομότερο δυνατόν.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Ο πόθος για τη λύση του κυπριακού και την επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας και ιδιαίτερα στην αγαπημένη Αμμόχωστο δεν μειώνεται μπροστά στην οικονομική κρίση που βιώνουμε. Το κυπριακό ήταν, είναι και θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητά μας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να τονίσω πως παρόλο που την υφιστάμενη χρονική περίοδο αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αυτό δεν μας αποτρέπει από το να προετοιμαζόμαστε για την έναρξη συνομιλιών το συντομότερο δυνατό, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης η οποία δεν θα παραγνωρίζει τις διεκδικήσεις και ανησυχίες του Κυπριακού Ελληνισμού και η οποία θα οδηγήσει στην πλήρη απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα και στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βεβαίως, η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στα Σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ε.Ε. – στην οποία η Κύπρος ευτύχησε και ευτυχεί να είναι μέλος – και η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση της πατρίδας μας και τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στην ευημερία και την ειρηνική συμβίωση.

Θέση μας είναι ότι η ανάληψη ουσιαστικών ενεργειών με στόχο την υποβοήθηση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης δύναται να συμβάλουν θετικά και να προσφέρουν μια πραγματική ευκαιρία επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Συναφώς, εκτιμούμε πως πρωτίστως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς τον πιο πάνω στόχο είναι και η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.  Μέσω ανάλογων ενεργειών είναι που κτίζεται η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να επιβεβαιώσει με έργα τη βούληση της για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και όχι μέσω διακηρύξεων κενού περιεχομένου.

Μακαριότατε, Σεβασμιότατε, αιδεσιμότατοι, αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την Τρίτη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου με την ευχή ότι η μέρα που η Συνέλευση αυτή θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Αμμοχώστου, φυσική έδρα της Μητρόπολης, δεν θα αργήσει.

Back To Top