skip to Main Content

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΡΑΒΒΙΝΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ YONA METZGER (6-12-2011)

Ο Αρχιραββίνος του Ισραήλ Yona Metzger πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο για να συνυπογράψει Κοινή Δήλωση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο. Ο Αρχιραββίνος έφτασε στην Κύπρο το βράδυ της Κυριακής, 4 Δεκεμβρίου 2011.

Τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, το πρωί ο Αρχιραββίνος συναντήθηκε με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Michael Harari. Στη συνέχεια, έφτασε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου τον υποδέχθηκε και τον καλοσώρισε στην Κύπρο. Το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκο Αναστασιάδη και ακολούθως με τον Γενικό Διευθυντή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κ. Λεύκου Φυλακτίδη. Το απόγευμα απόθεσε φόρο τιμής στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα, καταθέτοντας στεφάνι. Κατόπιν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο το ΚΕΒΕ κ. Φειδία Πυλίδη και τον Διευθυντή Υπηρεσιών και Εμπορίου του ΚΕΒΕ κ. Χρίστο Πετσίδη. Αργότερα είδε το τελευταίο διαχωριστικό τείχος της Ευρώπης, στην περιοχή της Φανερωμένης στη Λευκωσία, και ξεναγήθηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Κύπρου.

Την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, το πρωί, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Τίτο Χριστοφίδη. Έπειτα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου και ακολούθως με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Νίκο Αιμιλίου.

Το μεσημέρι μετέβη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου πραγματοποιήθηκε τελετή, κατά την οποία συνυπέγραψε την Κοινή Δήλωση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. κ. Χρυσόστομο.

Κοινή Δήλωση

Οι χιλιάδες χρόνων των ιστορικών σχέσεων μεταξύ του λαού της Κύπρου και του Ιουδαϊκού λαού έχουν θέσει τις βάσεις για μία νέα συναδέλφωση από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ. Συγχρόνως, έχουν αναπτυχθεί νέες αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ της Χριστιανικής και της Ιουδαϊκής κοινότητας.

Εμείς, ο Αρχιραββίνος του Ισραήλ Yona Metzger και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ευχαριστούμε τον Θεό για την ευλογημένη ανάπτυξη του αμοιβαίου σεβασμού και αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να εργασθούμε από κοινού για την προώθηση των άριστων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Εξ άλλου, με θλίψη αναγνωρίζουμε ότι παρόμοιου είδους σχέσεις δεν υπήρχαν παντού στο παρελθόν. Ένεκα τούτου καταδικάζουμε όλες τις πράξεις  που φανερώνουν έλλειψη σεβασμού προς οποιαδήποτε άλλη θρησκευτική κοινότητα, την ακεραιότητά της και τους ιερούς χώρους της.

Εν τούτοις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Κύπρου και ο Κυπριακός λαός δεν συμμετείχε ποτέ στη συστηματική απόρριψη του Ιουδαϊσμου, ούτε στις κατηγορίες για συλλογική ενοχή για θεοκτονία και προβαίνουμε στην αποκήρυξη παρόμοιων ενεργειών που είναι ασύμβατες με τη διδασκαλία των Γραφών. Εξ άλλου, θα πρέπει να σημειώσουμε περαιτέρω ότι ο λαός του Ισραήλ ποτέ δεν προέβη σε εχθρικές ενέργειες εναντίον του Κυπριακού λαού, αλλά επεδείκνυε συνεχώς τη στήριξή του προς αυτόν.

Επιπρόσθετα, οποιαδήποτε προσπάθεια να υποβιβασθεί η θρησκευτική ταυτότητα και σχέση του άλλου είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού και επομένως καταδικάζουμε κάθε προσηλυτιστική προσπάθεια από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Πάνω από όλα, βεβαιώνουμε τη διδασκαλία των αντίστοιχων θρησκειών μας σε σχέση με την αγιότητα της ζωής και την αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου, δεδομένου ότι ο καθένας έχει δημιουργηθεί κατ’ εικόνα Θεού. Κατά συνέπεια καταδικάζουμε όλες τις πράξεις που βεβηλώνουν την ιερότητα αυτή, ιδιαιτέρως δε τη βία και την τρομοκρατία εναντίον αθώων, κατ’ εξοχήν όταν αυτή περιλαμβάνει την κατάχρηση στο όνομα του Θεού και της θρησκείας.

Δίδουμε την υπόσχεση να εργασθούμε μαζί για την προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης μεταξύ όλων των λαών και καλούμε όλους τους θρησκευτικούς αρχηγούς καθώς και όλους τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, καλής θελήσεως να ενωθούν μαζί μας στην ανάληψη αυτής της ευθύνης.

Βεβαιώνουμε, τέλος, ότι θα συνεχίσουμε τη διμερή συνεργασία μας για την προώθηση και εμβάθυνση των καλών μας σχέσεων, για το συμφέρον του Κυπριακού και του Ισραηλιτικού λαού.

Back To Top