skip to Main Content

Εκκλησιολογική Υποεπιτροπή της «Πίστεως και Τάξεως», 16-20 Μαρτίου 2011

Η ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
Εκκλησιολογική Υποεπιτροπή της «Πίστεως και Τάξεως», 16-20 Μαρτίου 2011

Η εκκλησιολογία έχει αποβεί το κέντρο του θεολογικού διαλόγου όχι μόνο μεταξύ των Εκκλησιών κατά τους διμερείς θεολογικούς διαλόγους, αλλά και στις θεολογικές συζητήσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Ήδη από μακρού χρόνου η Επιτροπή της «Πίστεως και Τάξεως» του Διεκκλησιαστικού Οργανισμού έχει προωθήσει τον διάλογο σχετικά με την Εκκλησιολογία, δηλαδή το πώς κατανοείται η Εκκλησία και περί ποίας ενότητας γίνεται συζήτηση.

Καρπός των συζητήσεων αυτών είναι το κείμενο υπό τον τίτλο, «Η φύση και η αποστολή της Εκκλησίας». Με το κείμενο αυτό, επί του οποίου έχουν κληθεί οι Εκκλησίες να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις και σχόλια, είχε ασχοληθεί η Διορθόδοξη Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τις 3-8 του παρόντος μηνός Μαρτίου στην Αγία Νάπα. Υπενθυμίζουμε ότι η συνάντηση αυτή φιλοξενήθηκε από την Εκκλησία Κύπρου και οργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου στο Παραλίμνι και στην Αγία Νάπα.

Από σήμερα, 16 Μαρτίου 2011 μέχρι και τις 20 Μαρτίου, συνέρχεται στην πόλη Κολούμπους (Columbus) του Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών η Εκκλησιολογική Υποεπιτροπή της «Πίστεως και Τάξεως», επιφορτισμένη με το έργο της μελέτης των απαντήσεων των Εκκλησιών επί του κειμένου αυτού και της συντάξεως του τελικού εκκλησιολογικού κειμένου, το οποίοθα παρουσιασθεί υπό την τελική του μορφή στη Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ το 2013. Το κείμενο, απάντηση της ορθοδόξου συναντήσεως της Αγίας Νάπας ευρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Κατά την εκφρασθείσα ήδη κρίση πολλών οι οποίοι γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς την πορεία των θεολογικών συζητήσεων, το κείμενο αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο ως κείμενο εργασίας για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και γενικότερα ως κείμενο αναφοράςόπου τίθενται σημαντικές εκκλησιολογικές αρχές από ορθοδόξου πλευράς.

Από ορθοδόξου πλευράς, στην δωδεκαμελή αυτή Εκκλησιολογική Υποεπιτροπή συμμετέχουν ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος (Εκκλησία Κύπρου) και ο π. ViorelIonita(Εκκλησία Ρουμανίας). Από τις αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες συμμετέχει ο Επίσκοπος Νάθαν της Αρμενικής Εκκλησίας. Οι ορθόδοξοι εκπρόσωποι είναι επιφορτισμένοι να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των συζητήσεων στη συνάντηση της Αγίας Νάπας και το κείμενο που έχει συνταχθεί.

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών έγινε εισαγωγή και παρουσίαση του υπό σύνταξη νέου κειμένου. Βεβαίως, οι ορθόδοξοι εκπρόσωποι δεν περιορίσθηκαν μόνο στο περιεχόμενο του κειμένου της Αγίας Νάπας. Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας παρουσίασε σειρά προβλημάτων μεθοδολογικού, εκκλησιολογικού και θεολογικού περιεχομένου που εμφνανίζονται στο νέο υπό σύνταξη κείμενο και ζήτησε την περαιτέρω επεξεργασία τους.

Οι εργασίες της Υποεπιτροπής διεξάγονται στη Θεολογική Σχολή των Μεθοδιστών στο Οχάιο. Η όλη ατμόσφαιρα επηρεάζεται από τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην Ιαπωνία. Τα γεγονότα αυτά θέτουν τον προβληματισμό προς τις Εκκλησίες ως προς το ποια μπορεί να είναι η δική τους συμβολή στην αντιμετώπιση παρόμοιων μορφών κρίσεων που προκαλούνται μεν από φυσκές καταστροφές, αλλά επιδεινόνονται ένεκα των παρεμβάσεων του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον.

Στο κέντρο της πόλεως Κολούμπους υπάρχει μεγαλοπρεπής Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το Οχάιο ανήκει στη Μητρόπολη Πίτσμπουρκ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Back To Top