skip to Main Content

«3Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ»

Έλαβε χώρα από τις 2 μέχρι και 9 Νοεμβρίου 2014 η «3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου», την οποία διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στην πλατεία της Μητροπόλεως στο Παραλίμνι.  Η Έκθεση είχε ως θέμα «40 χρόνια κατοχής. Δεν ξεχνώ!». Το θέμα δόθηκε με αφορμή το θλιβερό γεγονός της συμπλήρωσης των 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή. Η Έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου και της Α. Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.  Η Έκθεση φιλοξένησε εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν ποικίλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων. Επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φίλοι του βιβλίου επισκέφθηκαν την Έκθεση. Στο χώρο της Έκθεσης λειτούργησε και έκθεση φωτογραφιών των κατεχόμενων εκκλησιαστικών μνημείων της μητροπολιτικής περιφέρειας της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Η έκθεση των κατεχόμενων μνημείων δείχνει και την μεγάλη καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τον τούρκο εισβολέα. Στις γραμμές που ακολουθούν επιχειρούμε ένα σύντομο οδοιπορικό στην Έκθεση.

Την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014, παραμονή της εορτής του αγίου Γεωργίου, τελέστηκαν σε πανηγυρικό κλίμα τα εγκαίνια της «3ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου». Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο εκπροσώπησε στα εγκαίνια ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη ο Έντιμος Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου.

Των εγκαινίων προηγήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον  Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαδίας κ. Βασίλειος (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, καθώς και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας.

            Μετά τη Θεία Λειτουργία κλήρος και λαός πορεύθηκαν στο χώρο της Έκθεσης για τα εγκαίνιά της. Τα εγκαίνια τέλεσαν, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Φώτης Φωτίου. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας κατεχόμενων μνημείων της μητροπολιτικής περιφέρειας Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, που λειτουργούσε παράλληλα στον χώρο της Έκθεσης, από τον αρχιτέκτονα κ. Ανδρέα Οικονόμου και τον φιλόλογο κ. Άγγελο Σμάγα.

             Κατά τη δεύτερη μέρα της Έκθεσης, ανήμερα της εορτής της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου (3 Νοεμβρίου), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητή τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαδίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Βασίλειο. Ο Σεβασμιότατος ανέπτυξε το θέμα: «Οι σύγχρονοι διωγμοί των Χριστιανών». Αφού προέβη σε ιστορική αναδρομή στους διωγμούς που υπέστησαν οι πρώτοι Χριστιανοί, τόνισε ότι οι εν λόγω άνθρωποι θυσιάστηκαν για τον Χριστό πρόθυμοι, φανερώνοντας έτσι την ορθότητα της πίστεως που κληρονόμησαν από τον Κύριο. Κατ’ επέκταση επισήμανε πως οι διωγμοί γίνονται εναντίον όχι μόνο των Χριστιανών, αλλά όλων των ανθρώπων που έχουν αρχές. Αναφέρθηκε επίσης στην Αραβική Άνοιξη, όπου οι Μουσουλμάνοι βασανίζουν, φυλακίζουν και σφάζουν Χριστιανούς. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ανεμόεσσα» του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου. Το πρόγραμμα έφερε τον τίτλο: «Η δύναμη της αγάπης – Αφιέρωμα στην Κυπριακή Δημιουργία».           

            Την επομένη, Τρίτη 4 Νοεμβρίου, μαθητές του ιδιωτικού σχολείου Xenion High School, παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα – αφιέρωμα με τίτλο «Αμμόχωστος των αφροκάμωτων φιλιών». Το εν λόγω πρόγραμμα περιλάμβανε αποσπάσματα από έργα καταξιωμένων συγγραφέων και ποιητών, καθώς και τραγούδια άμεσα συνδεδεμένα με τον πόνο και την προσφυγιά που προκάλεσε η τουρκική επέλαση του 1974. Την εκδήλωση πλαισίωνε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό δρώμενο, με αναπαράσταση, χορό και βιντεοπροβολές. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση, την οποία με μεράκι ετοίμασαν μαθητές και καθηγητές του Xenion High School, στους οποίους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Την τέταρτη κατά σειρά μέρα της Έκθεσης (Τετάρτη 5 Νοεμβρίου) πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα: «Οι φωνές της Κυπριακής Παράδοσης», με εισηγητή τον μελετητή – ερευνητή της κυπριακής μουσικής παράδοσης κ. Μιχάλη Χατζημιχαήλ. Ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε στις διάφορες «φωνές» της κυπριακής μουσικής παράδοσης. Εξήγησε ότι την ονομασία τους την λαμβάνουν από κάποια περιοχή, από κάποιο χωριό ή πόλη ή από κάποιο τοπωνύμιο. Ο κ. Χατζημιχαήλ μάλιστα, τόνισε ότι σε μεγάλο βαθμό η κυπριακή μουσική παράδοση επηρεάστηκε από τη βυζαντινή μουσική. Η βραδιά έκλεισε με σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό σχήμα του κ. Μιχάλη Χατζημιχαήλ, ο οποίος ερμήνευσε  τραγούδια της κυπριακής παράδοσης, τα οποία δυστυχώς μέσα στη λαίλαπα των καιρών, τείνουν να λησμονηθούν.

Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διάλεξη του «Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου» με θέμα: «40 χρόνια Κατοχής. Δεν ξεχνώ!». H διάλεξη είχε μορφή συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με εισηγητές τον Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου, τον Καθηγητή του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρα Σταύρο Ζένιο και τον Δημοσιογράφο – Πολιτικό Αναλυτή και Πρόεδρο του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ) κ. Κυριάκο Πιερίδη. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Δρ Γεώργιος Κάκκουρας, Διευθυντής Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Πρώτος μίλησε ο κ. Φώτης Φωτίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ και στο τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το θέμα. Τόνισε την ανάγκη για ενότητα στις δύσκολες αυτές στιγμές. Ακολούθως τον λόγο πήρε ο κ. Σταύρος Ζένιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο κατά πόσο τα συμφέροντα της Κύπρου ταυτίζονται με τα συμφέροντα των συμμάχων μας, Ευρωπαίων. Τελευταίος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο κ. Κυριάκος Πιερίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς η νέα γενιά αντιμετωπίζει τα σαράντα χρόνια κατοχής και πώς βιώνει το σύνθημα «Δεν ξεχνώ».

Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση μεταξύ του ακροατηρίου και των εισηγητών και στη συνέχεια πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ρωμηοσύνη» και τη Χορωδία Νέων της Μητροπόλεως, με τίτλο «Σεργιάνι Ρωμηοσύνης». Ακούστηκαν υπέροχα τραγούδια και ύμνοι. Την όλη εκδήλωση παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον πλήθος κόσμου

Την έκτη μέρα της Έκθεσης (Παρασκευή 7 Νοεμβρίου), παρουσιάστηκε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, ως εκδήλωση μνήμης και διαμαρτυρίας για τη 40χρονη τουρκική  κατοχή τμήματος της πατρίδας μας, από διάφορα πολιτιστικά σύνολα της περιοχής. Στην εκδήλωση που είχε ως τίτλο: «Νησί πικρό, Νησί γλυκό» συμμετείχαν η Χορωδία «Μελιζόνα» Δήμου Παραλιμνίου, η Φιλαρμονική Μπάντα «Αρμονία» του Δήμου Παραλιμνίου, το Χορευτικό Συγκρότημα «Κίμων» Ξυλοτύμπου, η Σχολή Χορού «Passion Dance» και το Λύκειο Παραλιμνίου. Στην εκδήλωση τραγούδησαν ο Μιχάλης Χατζημιχαήλ, η Ξένια Χατζημιχαήλ, ο Μάρκος Γιώργατσος, ο Θεόδουλος Παπαγεωργίου, η Δήμητρα Χατζημιχαήλ, η Χρυστάλλα Μαυρουδή και ο Κυριάκος Μαρκουλλής.

Το πρωί της επόμενης μέρας, Σάββατο 8 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από παιδιά των Κατηχητικών Συνάξεων της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Τους νεαρούς επισκέπτες καλωσόρισε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, ενώ στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση φωτογραφιών των κατεχομένων εκκλησιαστικών μνημείων και να επισκεφθούν τα περίπτερα της «3ηςΔιεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε η παρουσίαση των βιβλίων του Ευαγόρα Παλληκαρίδη «Το Κόκκινο Τετράδιο» και «Αν θες να μάθεις νέα μου» των εκδόσεων «Εν Τύποις». Τα βιβλία παρουσίασε ο κ. Σάββας Κόκκινος. Ακολούθησε καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο: «Δεν ξεχνώ – Διεκδικώ». Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν το Λύκειο Παραλιμνίου, το Λύκειο Κοκκινοχωρίων και το Μουσικό Λύκειο Αμμοχώστου. Η εκδήλωση είχε ως θέμα τα 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή και τους αγώνες για απελευθέρωση της σκλαβωμένης μας γης. Χαιρετισμό απεύθυνε στην εκδήλωση ο Διευθυντής του Λυκείου Παραλιμνίου κ. Ανδρέας Φιλίππου, ο οποίος συγχάρηκε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο για την πρωτοβουλία αυτή και τον ευχαρίστησε για την όλη συνεργασία.

Την τελευταία μέρα της Έκθεσης (Κυριακή 9 Νοεμβρίου) το πρωί, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασιλείου. Κατά τη Θεία Λειτουργία  εξαγγέλθηκε από τον Πανιερώτατο η  «4η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου», η οποία θα λάβει χώρα από τις 9 μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2016.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γιάννη Παπαδάκη «Η ηχώ της Νεκρής Ζώνης», που αποτελεί ένα οδοιπορικό στη διαιρεμένη Κύπρο. Στη συνέχεια ακολούθησε καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο «Αυτός ο κόσμος ο μικρός… ο Μέγας», από τη Θεατρική Ομάδα «Δημιουργείν».  Με το πέρας της εκδήλωσης έκλεισε τις πύλες της 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου.

Η «3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου», η οποία έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός, παρουσίασε την ανάλογη επιτυχία που είχαν οι προηγούμενες δύο Εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και 2012.  Αναμφίβολα η εν λόγω Έκθεση αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό και πνευματικό γεγονός για τον τόπο μας. Το ραντεβού ανανεώνεται λοιπόν για την επόμενη Έκθεση το 2016!

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας,

10 Νοεμβρίου 2014.

Back To Top