skip to Main Content

3η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ -ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, στις 6:30 μ.μ., στο πλαίσιο της «3ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου», εκδήλωση με ομιλητή τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαδίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Βασίλειο. Ο Σεβασμιότατος ανέπτυξε το ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα: «Οι σύγχρονοι διωγμοί των Χριστιανών».

            Η εκδήλωση άρχισε με τις ευχές και το καλωσόρισμα του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειου προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαδίας κ. Βασίλειο, αναφέροντας ότι ο Σεβασμιότατος είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να αναπτύξει το θέμα των σύγχρονων διωγμών, αφού η περιοχή όπου ασκεί την ποιμαντορία του υφίσταται συχνά διωγμούς. Επίσης ο Πανιερώτατος ανέφερε ότι είναι Πρόνοια του Θεού να πραγματοποιηθεί η ομιλία αυτή την ημέρα της εορτής της ανακομιδής των λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, εφόσον ο Άγιος Γεώργιος μαζί με νέφος μαρτύρων υπέστησαν διωγμούς, όπως σήμερα το μουσουλμανικό κράτος διώκει τους προς αυτό αλλόθρησκους. Ακόμη ευχήθηκε ο Θεός να σμικρίνει τον χρόνο δοκιμασίας των αδελφών μας Χριστιανών, όπου κι αν αυτοί διώκονται.

            Ακολούθως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαδίας κ. Βασίλειος ανέπτυξε το θέμα «Οι σύγχρονοι διωγμοί των Χριστιανών». Αρχικά προέβη σε ιστορική αναδρομή για τους διωγμούς που υπέστησαν οι Χριστιανοί. Τονίζοντας ότι οι Χριστιανοί παρ’ όλο τους διωγμούς που υπέστησαν, θυσιάστηκαν για τον Χριστό πρόθυμοι, φανερώνοντας έτσι την ορθότητα της πίστεως που κληρονόμησαν από τον Κύριο. Υπογράμμισε ότι σήμερα οι διωγμοί εναντίον των Χριστιανών γίνονται για δύο λόγους: τους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς. Οι εξωτερικοί είναι οικονομικοί, πολιτικοί, πολιτιστικοί και θρησκευτικοί. Εν γένει ανέφερε πως οι διωγμοί γίνονται εναντίον όχι μόνο των Χριστιανών, αλλά όλων των ανθρώπων που έχουν αρχές. Στους εσωτερικούς λόγους κατατάσσει την καταναλωτική αγορά, η οποία έχει υποδουλώσει τον άνθρωπο και τον Χριστιανό. Οι Χριστιανοί ξενιτεύονται για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα και πουλούν παράλληλα την κληρονομιά τους. Έτσι χάνουν την πολιτιστική τους ταυτότητα και την ιστορία τους και ξεχνούν ότι ο Χριστιανός πρέπει να ζει για την βασιλεία των ουρανών. Κλείνοντας αναφέρθηκε στην Αραβική Άνοιξη, η οποία παρομοιάστηκε ως χειμώνας βαρύς και κρύος, αφού οι Μουσουλμάνοι βασανίζουν, φυλακίζουν και σφάζουν Χριστιανούς. Με αποτέλεσμα οι Χριστιανοί που άλλοτε αντιμετώπισαν το Οθωμανικό κράτος άφοβα, τώρα να φοβούνται και να εγκαταλείπουν τα πάτρια εδάφη. Τέλος ο Σεβασμιότατος ευχήθηκε όπως ο Θεός να φέρει ειρήνη στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο.

            Η όλη εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ανεμόεσσα» του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου. Το πρόγραμμα έφερε τον τίτλο «Η δύναμη της αγάπης – Αφιέρωμα στην Κυπριακή Δημιουργία». Το πρόγραμμα περιλάμβανε πολυτραγουδισμένα παραδοσιακά τραγούδια για την αγάπη, χορούς και αναπαραστάσεις.

            Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την ομιλία και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε.

            Σημειώνουμε ότι σήμερα πανηγυρίζει ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου και τελέστηκε το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαδίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Βασίλειου.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας,

3 Νοεμβρίου 2014.

Back To Top