skip to Main Content

ΕΓΚΑΙΝΙΑ «3ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ»

Τελέστηκαν σε πανηγυρικό κλίμα, σήμερα Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014, στις 10:30 π.μ., παραμονή της εορτής του Αγίου Γεωργίου, τα εγκαίνια της «3ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου» που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας – Αμμοχώστου. Η Έκθεση έχει ως θέμα «40 χρόνια κατοχής. Δεν ξεχνώ». Το θέμα δόθηκε με αφορμή το θλιβερό γεγονός της συμπλήρωσης των 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή. Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου και της Α. Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Τον Μακαριώτατο εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Έντιμος Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου.

Των εγκαινίων προηγήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον  Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαδίας κ. Βασίλειος (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, καθώς και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας.

Κατά τη Θεία Λειτουργία ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος σε ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία και σπουδαιότητα της «3ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου». Ο Πανιερώτατος ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν και συνέβαλαν στον να γίνει η Έκθεση πραγματικότητα. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, τον οποίο ανέγνωσε ο εκπρόσωπός του, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Ο Μακαριώτατος συγχάρηκε τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας για το αξιόλογο ποιμαντικό και κοινωνικό του έργο και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Τέλος, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, απηύθηνε χαιρετισμό ο Έντιμος Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα της μεγάλης αυτής διοργάνωσης, αλλά και τη σημασία της φετινής ονομασίας της Έκθεσης, που είναι: «40 χρόνια κατοχής. Δεν ξεχνώ». Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν τα μνημόσυνα όλων των θυμάτων της τουρκικής εισβολής.

Μετά τη Θεία Λειτουργία κλήρος και λαός πορεύθηκαν στο χώρο της Έκθεσης για τα εγκαίνια της. Τα εγκαίνια τέλεσαν, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Φώτης Φωτίου. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην Έκθεση Φωτογραφίας Κατεχόμενων Μνημείων της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, που λειτουργεί παράλληλα στον χώρο της Έκθεσης, από τον αρχιτέκτονα κ. Ανδρέα Οικονόμου και τον φιλόλογο κ. Άγγελο Σμάγα.

Η «Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου» αποτελεί πλέον θεσμό, είναι μια πρωτοβουλία του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό και πνευματικό γεγονός για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο. Η «1η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου» διοργανώθηκε με επιτυχία το 2010 και την επισκέφθηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και φίλοι του βιβλίου. Από τότε αποφασίστηκε η καθιέρωση του θεσμού της Έκθεσης και έτσι ανά διετία διοργανώνεται από την Ιερά  Μητρόπολη Κωνσταντίας. Η «2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου» έλαβε χώρα στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του 2012 και είχε ως θέμα «Ορθοδοξία και Ενωμένη Ευρώπη». Η έκθεση αυτή παρουσίασε επίσης μεγάλη επιτυχία και πλήθος κοινού την επισκέφθηκε, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ποικίλες πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και πνευματικές εκδηλώσεις.

Την ανάλογη επιτυχία που παρουσίασαν οι προηγούμενες εκθέσεις αναμένεται πως θα έχει και η «3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου». Η Έκθεση αυτή πραγματοποιείται από την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014. Οι ώρες λειτουργίας της Έκθεσης είναι Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 8:00 π.μ. μέχρι και τις 1:00 μ.μ. και από τις 4:00 μ.μ. μέχρι τις 8:00 μ.μ. Τα Σαββατοκυρίακα η Έκθεση θα λειτουργεί από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 1:00 μ.μ. και από τις 4:00 μ.μ. μέχρι τις 7:00 μ.μ. Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στον χώρο της Έκθεσης, στην πλατεία της Μητροπόλεως. Παράλληλα θα διοργανώνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και διαλέξεις – προβολές. Έκθεση θα πραγματοποιήσει παράλληλα και η Κυπριακή Φιλοτελική Εταιρεία και τα Κυπριακά Ταχυδρομεία και η Βιβλική Εταιρεία, ενώ θα εκτίθενται και φωτογραφίες των Κατεχόμενων Μνημείων της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Κωνσταντίας – Αμμοχώστου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου,

2 Νοεμβρίου 2014.

Προσφώνηση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στα Εγκαίνια της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ευρίσκομαι ανάμεσά σας, σε τόπο ιερό και αγαπημένο, που με συνδέει με τις χαρές και τις λύπες σας, εσάς, τα προσφιλή μου πρόσωπα.

 Η πρόσκληση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου να συμμετάσχω στην ιερά Σύναξη, τη θεία Λειτουργία, καθώς και  η υπόδειξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας να τον εκπροσωπήσω στα εγκαίνια της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου, με θέμα «40 χρόνια κατοχής- Δεν ξεχνώ», μού προσέφεραν αυτή την ευλογία να είμαι μαζί σας.
 
Πανιερώτατε άγιε Κωνσταντίας,
 
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας σας συγχαίρει για τις ποιμαντοδιδακτικές σας πρωτοβουλίες και τις εν γένει δράσεις που αναπτύσσετε, μέσα στα πλαίσια της λατρευτικής, θρησκευτικής και ευρύτερα κοινωνικής και πολιτιστικής ενημέρωσης και μόρφωσης του ποιμνίου σας, του λαού της Θεοσώστου Μητροπολιτικής Περιφέρειας Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Επίσης, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας μας ευλογεί τον κλήρο και το λαό και προσεύχεται πατρικά για την πρόοδο και την προκοπή όλων.
 
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η διεύρυνση της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της καθ’ ημάς Αγιωτάτης Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, όραμα που μετατράπηκε σε ιστορική πραγματικότητα από το Μακαριώτατο Προκαθήμενό μας, όπου η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος ανέδειξε νέες Μητροπολιτικές περιφέρειες, παρέσχε τη δυνατότητα σε καταξιωμένους Ιεράρχες να εργάζονται νυχθημερόν με πίστη, αγάπη και επιμονή στον πνευματικό αμπελώνα του Κυρίου.  Υποδειγματικό παράδειγμα πνευματικής καρποφορίας αποτελεί η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.
 
Η αγαστή συνεργασία όλων των Μελών της Ιεραρχίας μας, με την εμπνευσμένη ηγεσία και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, δημιούργησε τα τελευταία οκτώ έτη μια αναζωογονημένη εικόνα της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα, και προς τα έσω και προς τα έξω, πανορθόδοξα και παγχριστιανικά.
 
Η επέκταση αυτή έδωσε νέα πνοή και νέες προοπτικές για κάθε εκκλησιαστική περιφέρεια. Σήμερα, με τη Χάρη του Θεού, συναχθήκαμε επί τω αυτώ και τελέσαμε την αναίμακτο θυσία. Σήμερα, με τη δική σας εμπνευσμένη καθοδήγηση, Πανιερώτατε και πολυσέβαστέ μου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου,  εγκαινιάζουμε την  3η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κύπρου, με θέμα «40 χρόνια κατοχής- Δεν ξεχνώ».
 
Συγχαίρουμε όλους τους συντελεστές. Επαινούμε την προσπάθεια και ευχαριστούμε τους εθελοντές που προστρέχουν στο έργο της Εκκλησίας. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους νέους ανθρώπους, που δραστηριοποιούνται και προσφέρουν στο πολύτιμο έργο της Εκκλησίας μας, με ενθουσιασμό και ανιδιοτελή αγάπη για την Εκκλησία και την ημικατεχόμενη Μητροπολιτική Περιφέρεια Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.
 
Καλή επιτυχία στην Έκθεση και τα δρώμενα που περιλαμβάνονται από σήμερα, 2 έως 9 Νοεμβρίου 2014.
Καλή επιστροφή, με ελευθερία, στη γη που μας γέννησε, στην Αμμόχωστο, στην Κερύνεια, στου Μόρφου, στην Καρπασία και τον όμορφο κάμπο της Μεσαορίας.

Σας ευχαριστώ.

Back To Top