skip to Main Content

Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος (25 Απριλίου)

Ρένος Κωνσταντίνου, Θεολόγος

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος ήταν ανιψιός του Αποστόλου Βαρνάβα και η μητέρα του ονομαζόταν Μαρία. Το αρχικό του όνομα ήταν Ιωάννης. Το Ρωμαϊκό όνομα Μάρκος, του δόθηκε αργότερα. Η καταγωγή του ήταν μάλλον από την Κύπρο, αργότερα όμως εγκαταστάθηκε στα Ιεροσόλυμα. Κατά μία παράδοση ο Μυστικός Δείπνος έλαβε χώρα στο σπίτι της μητέρας του Μάρκου.

Ο Ευαγγελιστής και Απόστολος  Μάρκος υπήρξε μαθητής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Από πολύ νωρίς άρχισε το ιεραποστολικό και θεάρεστο του έργο συνοδεύοντας το θείο του Βαρνάβα και τον Απόστολο Παύλο στις διάφορες περιοδείες τους. Η πρώτη τους περιοδεία ως γνωστό ήταν στην Κύπρο. Οι τρείς Απόστολοι (Βαρνάβας, Παύλος, Μάρκος) κήρυξαν τον λόγο του Θεού στη Μεγαλόνησο. Αργότερα ο Απόστολος Βαρνάβας θα επιστρέψει στην Κύπρο με τον ανιψιό του Μάρκο και θα εργαστούν για την εδραίωση και εξάπλωση του χριστιανισμού.

Κατά την παράδοση, ο Μάρκος, μετά το μαρτυρικό θάνατο του Αποστόλου Βαρνάβα, κήρυξε  το Ευαγγέλιο στην Αίγυπτο και τη Λιβύη και  χρημάτίσε πρώτος επίσκοπος Αλεξανδρείας. Θεωρείται ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας. Για τον τρόπο του θανάτου του οι γνώμες διίστανται. Η μία αναφέρει ότι πέθανε ειρηνικά στην Αλεξάνδρεια, ενώ η άλλη, ότι πέθανε δια πυρός από τους ειδωλολάτρες. Το πιθανότερο είναι ότι μαρτύρησε.

Το σπουδαίο είναι ότι ο Μάρκος έγραψε το δεύτερο κατά σειρά στην Καινή Διαθήκη Ευαγγέλιο. «Ζωγραφίζει» μέσα σ’ αυτό τη δύναμη του Χρίστου, ιδιαίτερα δια των θαυμάτων. Γι’ αυτό και οι αγιογράφοι τοποθετούν δίπλα στον ευαγγελιστή Μάρκο ένα λιοντάρι, πού είναι σύμβολο της δύναμης. Το ευαγγέλιο του Μάρκου κατατάσσεται στα συνοπτικά ευαγγέλια (Ματθαίου, Μάρκου, Λουκά) και αποτελεί παρακαταθήκη και θησαυρό πνευματικό για τους χριστιανούς. Κατά πολλούς ερευνητές το ευαγγέλιο του Μάρκου προηγείται χρονικά των άλλων ευαγγελίων.

Η  Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Ευαγγελιστή και Αποστόλου Μάρκου στις 25 Απριλίου. Να σημειώσουμε ότι το λείψανό του φυλασσόταν στην Αλεξάνδρεια μέχρι το 828 μ.Χ., οπότε μεταφέρθηκε από δύο εμπόρους στη Βενετία και έκτοτε φυλάσσεται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Back To Top