skip to Main Content

Χαιρετισμός Πανιερωτάτου στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καρεκλά ‘‘Κυπριακό 1950-1974: Δίκαιες Αξιώσεις – Λάθος Επιλογές’’ Δημαρχείο Παραλιμνίου (1 Μαρτίου 2017)

Χαιρετισμός Πανιερωτάτου
στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καρεκλά
‘‘Κυπριακό 1950-1974: Δίκαιες Αξιώσεις – Λάθος Επιλογές’’
Δημαρχείο Παραλιμνίου, 1η Μαρτίου 2017

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζουμε την παρουσίαση του βιβλίου του αξιόλογου δημοσιογράφου κ. Γιάννη Καρεκλά με θέμα ‘‘Κυπριακό 1950-1974: Δίκαιες Αξιώσεις – Λάθος Επιλογές’’.

Συγχαίρουμε τον Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη και τον Δήμο Παραλιμνίου που φιλοξενούν την εκδήλωση αυτή, καθώς και τους τρεις Δημάρχους των όμορων Δήμων: Αγίας Νάπας, Δερύνειας και Σωτήρας που όλοι μαζί, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, έχουν θέσει την εκδήλωση υπό την αιγίδα τους.

Για τον συγγραφέα του βιβλίου, δημοσιογράφο και φίλο Γιάννη Καρεκλά, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Όλοι άλλωστε γνωρίζουμε την πλούσια δράση και προσφορά του στον τομέα της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης μέσα από σημαντικές και καίριες θέσεις τις οποίες υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί.

Εκείνο που θα θέλαμε να τονίσουμε είναι πως, η μακρόχρονη εμπειρία του κ. Γιάννη Καρεκλά και η ευκαιρία της άμεσης γνώσης των ανθρώπων που ασχολήθηκαν ή και ασχολούνται με το Κυπριακό, καθώς και η γνώσης των πηγών στην Κύπρο και στο εξωτερικό, του παρέχουν τη δυνατότητα μιας άμεσης και αυθεντικής αποτυπώσεως του προβλήματος.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του, το οποίο σε λίγο θα μας παρουσιάσουν διεξοδικά δύο αξιόλογα πρόσωπα της Κυπριακής κοινωνίας, ο συγγραφέας-ιστορικός κ. Άντρος Παυλίδης και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Αλέκος Μαρκίδης, αναδεικνύεται μια άλλη διάσταση του εθνικού μας προβλήματος που ταλανίζει την πατρίδα μας τα τελευταία 67 χρόνια’ ξεκινώντας από το ενωτικό δημοψήφισμα που αυτή την περίοδο απασχόλησε έντονα το πολιτικό προσκήνιο και το οποίο χρησιμοποιώντας ως πρόφαση η άλλη πλευρά αποσύρθηκε από το τραπέζι των συνομιλιών-αξιώνοντας για ακόμη μια φορά τις αδιάλλακτες θέσεις της-, αναλύοντας στη συνέχεια τις επεκτατικές πολιτικές της Αγγλίας κατά τη βρετανική κυριαρχία, τους αγώνες των Κυπρίων κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, τα σχέδια και τις προσπάθειες τελικής διευθέτησης του Κυπριακού μέσα από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου΄ καταλήγοντας τέλος στις επεκτατικές πολιτικές των ισχυρών της γης κατά την κρίσιμη περίοδο και καταστροφική επταετία 1967-1974.

Έχουμε την πεποίθηση πως, η διεξοδική αυτή έρευνα επί των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού διαχρονικά, θ’ αναδείξει τα πραγματικά αίτια, τις δυσκολίες και αποτυχίες αν θέλετε, είτε των εκάστοτε κυβερνώντων είτε των ισχυρών της γης που οδηγούσαν πάντοτε σε οδυνηρές και καταστροφικές συνέπειες για την πατρίδα μας.

Ευχόμαστε, το βιβλίο αυτό να μην αποτελεί απλώς κόσμημα στις βιβλιοθήκες του καθενός μας αλλά να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό από όλους τους εμπλεκομένους στη διαδικασία επίλυσης του εθνικού μας θέματος, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και σύντομα να μπορέσουμε να ζήσουμε σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Συγχαίρουμε και πάλι τον συγγραφέα κ. Γιάννη Καρεκλά, αλλά και όλους όσους συντέλεσαν στην αποψινή εκδήλωση.

Σας ευχαριστώ.

Back To Top