Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών
Κατά τη διάρκεια της πολυήμερης Γενικής επιτροπής του ΠΣΕ στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, 18-24 Ιουνίου 2025, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις 352 Εκκλησίες-μέλη, τέθηκαν στο προσκήνιο τα τρέχοντα μεγάλα ζητήματα της υφηλίου.
Το ανακοινωθέν για την Παλαιστίνη ήταν αναμφίβολα ένα δύσκολο, αλλά ιστορικής σημασίας κείμενο για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα.
Η απόφαση στοχεύει στην καταδίκη των απάνθρωπων πρακτικών της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και απευθύνει έκκληση για τον Τερματισμό του Απαρτχάιντ, της κατοχής και της ατιμωρησίας.
Παράλληλα, όπως υπογράμμισαν εκπρόσωποι εκκλησιών, είναι ζωτικής σημασίας να γίνει σαφής διάκριση ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό, ο οποίος δεν φέρει συλλογική ευθύνη.
Οι εκπρόσωποι των εκκλησιών και του ιουδαιοχριστανικού διαλόγου, που εδώ και δεκαετίες καλλιεργούν αγαστές επικοινωνίες σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, έχουν συνεισφέρει αποφασιστικά στην θεραπεία του αντισημιτισμού, της Ιουδαιοφοβίας, αλλά και του αντιχριστιανισμού, προκαταλήψεων και διακρίσεων που συχνά απηχούν τα θρησκευτικά κείμενα και των δύο παραδόσεων.
Από τα νησιά του Ειρηνικού, που απειλούνται με αφανισμό, έως τις κοινωνίες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής που παλεύουν καθημερινά με τη βία, τη φτώχεια, την οικολογική κατάρρευση, την αβεβαιότητα και τις ασθένειες, οι φωνές των Εκκλησιών συνενώθηκαν σε μία έκκληση για εγρήγορση, ευθύνη και παγκόσμια δικαιοσύνη.
Στο επίκεντρο βρέθηκε και το θέμα της συρρίκνωσης των Εκκλησιών στην Ευρώπη και του αυξανόμενου εθνικισμού δια του εθνοφυλετισμού, της προσφυγικής κρίσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το ζήτημα της μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά και η δολοφονική επίθεση στον προφήτη Ηλία της Δαμασκού.
Ξεχωριστή βαρύτητα είχε η συζήτηση για την Ουκρανία, όπου η συμμετοχή εκπροσώπων του Πατριαρχείου Μόσχας επέτρεψε να ακουστεί η δική τους μαρτυρία. Πρόκειται για έναν ευαίσθητο και πολυσύνθετο διάλογο, του οποίου η συνέχιση απαιτεί χρόνο, ειλικρίνεια και γενναιότητα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της εκκλησιαστικής συνεννόησης και να αρθρωθεί από κοινού ένα αίτημα θεραπείας της χάσκουσας και ολέθριας για την Ευρώπη πληγής του πολέμου.
Πολλές ακόμη αποφάσεις και ανακοινωθέντα προέκυψαν από τη Γενική Επιτροπή για πλήθος παγκόσμιων ζητημάτων σε ένα κλίμα συνεργασίας και με πολλές φωνές νέων, κυρίως γυναικών, οι οποίες γίνονται όλο και πιο ορατές με ουσιαστικά αιτήματα που χαρακτηρίζονται από σαφήνεια, λιτότητα στον λόγο και αίσθημα ευθύνης για τις κοινότητές τους.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε καταιγιστικό γεωπολιτικό κλίμα, επισφραγίστηκε και απο ένα σοκαριστικό περιστατικό. Την τελευταία μέρα, ζευγάρι από τον Ειρηνικό Ωκεανό, δέχτηκε ένοπλη επίθεση κατά την επιστροφή του με το βαν στην είσοδο του ξενοδοχείου. Η γυναίκα πυροβολήθηκε στο μπράτσο κατά τη ληστεία και νοσηλεύτηκε. Ευτυχώς, η σφαίρα αφαιρέθηκε χωρίς να έχει υποστεί σοβαρό τραύμα. Έτσι άρχισαν και οι αναχωρήσεις αφήνοντας πίσω την ωμή πραγματικότητα της Νότιας Αφρικής, και πετώντας στις διαφορετικές γωνιές του κόσμου με τις παράλληλες ωμές πραγματικότητες που πληθαίνουν γύρω μας.
Έπειτα από παρεμβάσεις του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, έγιναν πλέον αποδεκτές οι γενοκτονίες 1. Των Ελλήνων του Πόντου και 2. Της συνεχιζόμενης γενοκτονίας των Ελλήνων της Κύπρου.
Η σημασία αυτής της απόφασης από άποψη δικαίου είναι ότι, οι γενοκτονίες αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.