Κυριακή του Παραλύτου: Η αμαρτία είναι άρνηση του Θεού
Την Γ’ κατά σειρά Κυριακή της Αναστάσιμης περιόδου, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, προσέφερε την Αναίμακτο Μυσταγωγία και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Παραλιμνίου. Ο Πανιέρωτατος τέλεσε επίσης το ετήσιο μνημόσυνο των γονέων του Αντωνίου και Κυριακής.
Στον μεστό θεολογικό του λόγο του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της διήγησης του θαύματος της ιάσεως του του Παραλύτου της Βηθεσδά. «Πολλά τα δεδομένα της περικοπής από τα οποία μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε πολλές σκέψεις», ανέφερε αρχικά, προσθέτοντας στη συνέχει ορισμένα ιστορικά στοιχεία της εποχής και των γεγονότων που διαδραματίστηκαν.
Ο σκοπός του Χριστού δεν ήτανε για να πάει και να θεραπεύει ένα προς ένα τους ασθενείς, αλλά έχει ένα ειδικό σκοπό που ενεργεί ο Χριστός, τον οποίο και μας το περιγράφει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης.
Βλέπουμε όπως και στις μέρες μας δεν είμαστε και εμείς οι καλύτεροι των καλυτέρων. Γιατί πολλές φορές γινόμαστε τυπολάτρες και η τυπολατρία χαρακτηρίζει πολλές φορές τις θρησκείες, όπως την εποχή εκείνη, όταν είδανε τον τον άνθρωπο που ήτανε παράλυτος να κουβαλά το κρεβάτι του, οι Ιουδαίοι, δηλαδή αυτοί που ήσαν οι υπεύθυνοι για την τήρηση του νόμου, του είπανε «σήμερα είναι Σάββατο, Κύριε και δεν επιτρέπεται να κουβαλάς κρεβάτι. Δεν γίνεται αυτό απαγορεύεται από τον νόμο!.». Δεν είδαν το όλο ανθρώπινο δράμα πίσω από αυτό τον άνθρωπο, παρά είδανε την πιστή τήρηση του νόμου.
Σε άλλες περιπτώσεις ο Χριστός έδωσε απάντηση. Και το περίφημο που είπε για αυτή την τυπολατρία είπε σε εκείνους που αντιδρούσαν όταν ο Χριστός έκανε τα θαύματα σε ημέρα Σάββατο ή οποιεσδήποτε άλλες πράξεις τους είπε «το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο».
Ο Χριστός, συναντά εκ νέου τον θεραπευμένο πλέον άνθρωπο και του είπε, «Είδε υγιής γέγονας, μικέτι αμάρτανε. Έγινες πλέον καλά, πρόσεξε να μη αμαρτάνεις πλέον για να μη σου συμβεί κάτι χειρότερο.» Στο πρόσωπό του ανθρώπου αυτού θα πρέπει να δούμε την όλη ανθρωπότητα, η οποία με την παράβαση της εντολής του Θεού, τους πρωτόπλαστους τον Αδάμ και την Εύα με την παράβαση της εντολής του Θεού έφυγαν, εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο.
Ο Χριστός, σύμφωνα με τα δόγματα της Δ’ Οικουμενική Συνόδου που ξεκαθάρισε το όλο χριστολογικό πρόβλημα είναι και Θεός και άνθρωπος.
Επομένως, ο Χριστός έγινε άνθρωπος για να απαλλάξει όλους μας από την παραλυσία της αμαρτίας. Τι μπορούσε να συμβεί είτε στον παράλυτο ή τι μπορεί να συμβεί στον κάθε άνθρωπο. Ξέρετε ότι να αμαρτάνει κάποιος πλέον η αμαρτία είναι άρνηση του Θεού.
Ο Χριστός πρόσθεσε καταληκτικά τον κάλεσε να σηκώσει το κρεβάτι του, πλέον να σηκώσει εκείνο που τον έριξε η αμαρτία. και να σταθεί όρθιος ενώπιον του Θεού και να λατρεύσει τον πραγματικό Θεό και όχι να λατρεύουμε οτιδήποτε άλλο στον κόσμο και να ξεχνούμε την ύπαρξη του Θεού που ήρθε στον κόσμο.
Έγινε άνθρωπος, συμπλήρωσε οδηγήθηκε στο σταυρό, αναστήθηκε για να προσφέρει τη ζωή και την ανάσταση σε όλους τους ανθρώπους, όπως προσέφερε την ανάσταση στον παράλυτο της προβατικής κολυμβήθρας.
Μεταξύ του εκκλησιάσματος τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησε και ο δήμαρχος Παραλίμνίου-Δερύνειας κ. Γιώργος Νικολέττος.
©® Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια ή και ζητηθεί από τον συντάκτη. Τονίζεται ότι, δεν υπάρχει ουδεμία ανάγκη προβολής μας από ανάξιoυ λόγου παραπλανητικούς ιστοχώρους.