skip to Main Content

Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «50 χρόνια εισβολής και κατοχής. Μνήμες και ελπίδα»

Η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας και Αμμοχώστου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας διοργάνωσαν σήμερα Τρίτη,12 Μαρτίου 2024, Μαθητικό Συνέδριο για μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της επαρχίας Αμμοχώστου, οι οποίοι αντιπροσωπεύτηκαν από ομάδες μαθητών.

Το Συνέδριο είχε τίτλο «50 χρόνια εισβολής και κατοχής. Μνήμες και ελπίδα», και εντάσσεται ανάμεσα στις δράσεις που πραγματοποιεί η Μητρόπολη στο πλαίσιο της επετείου μνήμης για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή (1974-2024).

Τον χαιρετισμό της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνάς Μιχαηλίδου ανέγνωσε η ΕΜΕ Θρησκευτικών Δρ. Ελιάνα Χατζηιωάννου.

 

Το Συνέδριο διαμορφώθηκε σε δύο ενότητες:
Στην πρώτη ενότητα μίλησαν για τα βιώματά τους ως αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων της τουρκικής εισβολής ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, πρόσφυγας από την Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα, και ο Πρωτοπρεσβύτερος Τρύφωνας Παπαγιάννης, πρόσφυγας και αιχμάλωτος πολέμου.

Η δεύτερη ενότητα είχε τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου για τους μαθητές/τριες και περιλάμβανε προβολή οπτικοακουστικού υλικού και αξιοποίηση απτικών στοιχείων. Οι δραστηριότητες έδωσαν το έναυσμα για συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές/τριες-συνέδρους και ανταλλαγή σκέψεων, με κεντρικό άξονα τις ιδέες του «Δεν ξεχνώ» και της ελπίδας.

Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση των πορισμάτων της συζήτησης από εκπροσώπους των μαθητών.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε για τους μαθητές ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφιών και κειμηλίων «Αγία Ζώνη Βαρωσίων. 50 χρόνια μετά», που παρουσιάζεται στον ιερό ναό Αγίας Άννας στο Παραλίμνι, από τη Μητρόπολη και την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος».

Back To Top