skip to Main Content

“Καταπέλτης” ο Μητροπολίτης Αμμοχώστου κατά τον εορτασμό της Ορθοδοξίας: Να προσγειωθούμε και να δούμε την πραγματικότητα της διδασκαλίας της Εκκλησίας

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η πρώτη Κυριακή των Νηστειών (της Ορθοδοξίας) στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

Ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας πανηγυρίζει τον θρίαμβό της. Η Ορθοδοξία γιορτάζει τη Νίκη της. Ζώντες και Τεθνεώτες, θριαμβεύουσα και Στρατευομένη Εκκλησία, όλο το Σώμα του Χριστού, πνευματικά εορτάζει.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, πλαισιούμενος από τους Πρωτ. Ηρακλείδιο Ξιούρο, Πρεσβ. Μάριο Ανδρέου και τον διάκονο Ιωάννη, ενώ παρέστησαν οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο λόγος του λόγιου ιεράρχη, ο οποίος με την λιπαρά μόρφωση του, θεολογική και θύραθεν, απάντησε ευθέως σε όσους καπηλεύονται το τελευταίο διάστημα την προσκύνηση των ιερών εικόνων κ.ο.κ, οι οποίοι και εξαπολύνουν μύδρους εντονότερα κατά της πρόσφατης έλευσης της Τιμίας Ζώνης στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε στο ιστορικό της σημερινής εορτής με την παύση της εικονομαχίας που ταλάνισε την Εκκλησία για πέρισσότερο από 110 χρόνια με τραγικές συνέπειες. Η εβδόμη Οικουμενική Σύνοδος (787μ.Χ) πρόσθεσε, απάντησε σε όλες τις κατακρίσεις των εικονομάχων τονίζοντας πως όταν προσκυνούμε τις ιερές εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων, δεν λατρεύουμε ούτε το ξύλο, τα χρώματα ή ό,τιδήποτε αλλά κατά τον Μέγα Βασίλειο «Η τιμή  (προσκύνηση) της εικόνος επί το πρωτότυπον διαβαίνει». Όταν προσκυνώ μια εικόνα, τιμώ το πρόσωπο που ζει στον ουρανό, πρόσθεσε.

Έφερε  ως παράδειγμα μάλιστα μια ανθρώπινη στιγμή, όπου ασπαζόμενοι τις φωτογραφίες των δικών μας προσώπων που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, δεν φιλάμε την εικόνα αλλά το οικείο μας πρόσωπο. Κατά τον ίδιο τρόπο επεσήμανε προσκυνούμε τις ιερές εικόνες, ακόμα και την τιμία Ζώνη της Παναγίας. «Δεν είμαστε ειδωλολάτρες αλλά απονείμουμε την τιμή σ’ αυτή τη γυναίκα η οποία κυοφόρησε τον Χριστό και υπέστη όσα υπέστη κατά την περίοδο της παρουσίας της στον κόσμο, αλλά μας έδωσε τον σωτήρα Χριστό για να μας οδηγήσει στην σωτηρία», τόνισε με έμφαση.

Προέτρεψε όλους «να αποβάλουμε κάθε έννοια λατρείας των ξύλων κ.ο.κ, το οποίο και μας εφέστησαν την προσοχή οι Σύνοδοι της Εκκλησίας μας που καθόρισαν ποια είναι η θέση των εικόνων μέσα στην Εκκλησία και όλων των ιερών αντικειμένων που χρησιμοποιούνται για τη λατρεία«».

Στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, κάλεσε όλους να «προσγειωθούν» και να δουν την πραγματικότητα κλείνοντας τα αυτιά τους σε όσους παριστάνουν τους ειδικούς για τα πάντα και για όλους.
«Στην εκκλησία μας υπάρχει μια διδασκαλία, υπάρχει η αποκάλυψη του Θεού και γι’ αυτό είναι που μας καθοδηγεί να μας οδηγήσει στη σωτηρία και στην αιώνια βασιλεία Του», συμπλήρωσε καταληκτικά.

Ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων γύρω από τον ναό σύμφωνα με την τυπική διάταξη της ημέρας.

Στο προαύλιο του ναού ο Χριστιανικός Σύνδεσμος Γυναικών πραγματοποίησε φιλανθρωπική αγορά με Λουκουμάδες για ενίσχυση απόρων συνανθρώπων μας.

©® pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top