skip to Main Content

Εν πληθούση Εκκλησία η εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Μάριου Ανδρέου

Σε πανηγυρική και χαρμόσυνη ατμόσφαιρα τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου, 10 Φεβρουαρίου 2024, η Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι κατά την οποία ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, χειροτόνησε στον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης τον διάκονο του ναού π. Μάριο Ανδρέου, ο οποίος συμπληρώνει αύριο (11η Φεβρ), έξι χρόνια διακονίας μέσα στην Εκκλησία.

Εκατοντάδες πιστοί προσέρχονται με κατάνυξη και ευλάβεια ήδη από την παρελθούσα Δευτέρα στον ιερό ναό, για να προσκυνήσουν την Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, η οποία φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στη μητροπολιτική μας περιφέρεια.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι πανοσιολογιώτατοι Καθηγούμενος Αρχιμ. Εφραίμ και λοιποί πατέρες της Ι.Μ. Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, ο πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και άλλων Μητροπόλεων.

Προσαγορεύοντας τον διάκονο Μάριο ο Πανιερώτατος σειροθέτησε τα γεγονότα τα οποία σημαδεύουν το γεγονός της σημερινής δικής του κλήσεως να γίνει λειτουργός των σωστικών μυστηρίων της Εκκλησίας. Α) «Εξ απαλών ονύχων έλαβες την εκκλησιαστική παιδεία και νουθεσία Κυρίου από πνευματικούς κληρικούς με προεξάρχοντα τον ηρωϊκό λευϊτη της Σωτήρας Αρχιμ. Γεώργιο Ιωάννου, οδοδείκτες της πνευματικής πορείας του ανθρώπου με θαυμαστό αποτέλεσμα. Β) Το εξαιρετικό γεγονός της παρουσίας της Αγίας Ζώνης, από την οποία λάβαμε την ευλογία και την ενδυνάμωση του πνευματικού μας αγώνα για την πορεία μας μέσα στην κοιλάδα του κλαυθμώνος που της σύγχρονης μας εποχής και Γ) ή σημερινή εορτή της μνήμης του αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους ενός μεγάλου αγίου της Εκκλησίας μας ο οποίος δέχθηκε τον μαρτυρικό θάνατο, γιατί θέλησε να επιτελέσει στο ακέραιο την αποστολή την οποία ανέλαβε ως ιερέας της Εκκλησίας του Θεού.

Το τελεσιουργούμενο αυτή τη στιγμή μυστήριο της ιερωσύνης, πρόσθεσε, είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη βεβαίωση του Ιησού Χριστού, την οποία μας υπενθύμισε η σημερινή ευαγγελική περικοπή (Ιω. 15:17-16:2), βεβαίωση την οποία δίδει ενώπιον των αποστόλων του, ότι θα αποστείλει το Άγιο Πνεύμα, το Πνεύμα της αληθείας, το οποίο εκπορεύεται από τον Πατέρα. Αυτό το Άγιο Πνεύμα θα δώσει τη βεβαίωση και τη μαρτυρία στους αποστόλους και στον κόσμο ολόκληρο, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού που έγινε άνθρωπος για να μας οδηγήσει στην αιώνιά του Βασιλεία», συμπλήρωσε, κάνοντας παράλληλα και μια σύντομη αναφορά στην Χρυσοστομική παιδαγωγία αυτού του ευαγγελικού χωρίου.

Ευχήθηκε τέλος το Άγιο Πνεύμα να τον καταστήσει ικανό για το έργο που κλήθηκε να επιτελέσει, ευχαίς και πρεσβείαις της Παναχράντου Θεοτόκου και πάντων των Αγίων, με τις τις προσευχές των συλλειτουργών και τις εκτενείς δεήσεις των πιστών μελών του Σώματος του Χριστού.

Στην αντιφώνησή του ο π. Μάριος εμφανώς συγκινημένος ανέφερε πως η ευθύνη και αποστολή που αναλαμβάνει από σήμερα συνταρράσουν τον νου και την καρδία του, γιατί από διάκονος «των θείων, αγίων, αχράντων, αθανάτων, επουρανίων και ζωοποιών φρικτών του Χριστού μυστηρίων», πρόκειται να καταστεί λειτουργός τους.

Ευχήθηκε, ο Κύριος να τον επιστηρίξει, ώστε να καταστεί «εργάτης ανεπαίσχυντος» στον πνευματικό Του αμπελώνα, τον οποίο θα του εμπιστευθεί δια μέσω του Επισκόπου. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην μεγάλη τιμή και ξεχωριστή ευλογία της παρουσίας της αγίας και πανακηράτου Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου κατά τη εύσημη αυτή μέρα.

Ευχαρίστησε την οικογένειά του που με την υπομονή και τη στήριξή τους ενδυναμώνουν την πίστη του και επαυξάνουν τη χαρά της ιερωσύνης του, όντας σταθεροί παραστάτες στη ζωή και τη διακονία του.

Θερμές και ευγνώμονες ευχαριστίες  εξέφρασε επίσης προς τους κληρικούς και το προσωπικό της Μητροπόλεως, και του Μητροπολιτικού Ναού, τους ενορίτες, τους πνευματικούς του καθοδηγητές και όσους τον έχουν βοηθήσει και στηρίξει ποικιλοτρόπως με πρώτον τον ποιμενάρχη της κατά Κωνσταντίαν και Αμμόχωστον εκκλησίας, για την αγάπη, τη στήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση που του επιδεικνύει, ως πραγματικός πνευματικός πατέρας.

Ευχήθηκε τέλος ο Θεός δια πρεσβειών της Κυρίας Θεοτόκου, του πολιούχου μας Άγιου Γεωργίου, του εορτάζοντας Ιερομάρτυρος Αγίου Χαραλάμπους να τον στηρίξουν στην ιερατική του διακονία.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των κατηχουμένων πριν από τη Μεγάλη Είσοδο, ο Μητροπολίτης Βασίλειος γονυκλινής ανέγνωσε ευχή ενώπιον της Τιμίας Ζώνης, υπέρ υγείας των πιστών και ειρηνεύσεως του σύμπαντος κόσμου.

Το ιερό αναλόγιο κόσμησαν ο εντιμολογιώτατος Άρχων Υμνωδός της ΜτΧΕ Χρίστος Ψάλτης και οι ιεροψάλτες του ναού περιστοιχιζόμενοι από νεαρούς φιλόμουσους αποδίδοντας αριστοτεχνικά τους ιερούς ύμνους.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Γέρων Εφραίμ τίμησε τον Αρχιμ. Γεώργιο Ιωάννου δίδοντάς του ένα επιστήθιο σταυρό, για την προσφορά του στην εκκλησία και την πλειάδα ιερέων αλλά και μοναχών τους οποίους ανέθρεψε και παρέδωσε στη διακονία του αμπελώνος του Χριστού.

Στην προσωπική πεντηκοστή του π. Μάριου παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, ο αντιδήμαρχος Σωτήρας Αντώνης Κουμής, ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ φίλοι και συγγενείς του νεοχειροτονηθέντος, οι οποίοι επιδοκίμασαν την χειροτονία του νέου πρεσβυτέρου με το «Άξιος».

Ευχόμαστε κι εμείς στον π. Μάριο, στερεωμένος στην ιερατική του διακονία. Άξιος!

©® pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top