skip to Main Content

Η ακριτική κοινότητα Δάσους Άχνας τιμά την προστάτιδα της Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα

Τη μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας εορτάζει η Εκκλησία στις 17 Ιουλίου.

Στη μητροπολιτική περιφέρεια Κωνσταντίας και Αμμοχώστου επ’ ονόματι της Αγίας είναι αφιερωμένοι πολλοί ενοριακοί ναοί και εξωκλήσια, τα πλείστα στην κατεχόμενη σήμερα επαρχία Αμμοχώστου.

Την παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα ενοριακό ναό Αγίας Μαρίνας στην κοινότητα Δάσους Άχνας, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Στο τέλος της ακολουθίας ο Πανιερώτατος χειροθέτησε σε αναγνώστη τον ιεροψάλτη Ανδρέα Νικολάου.

Την ακολουθία παρακολούθησαν ο πρόεδρος της κοινότητας Νίκος Βάσιλας, ο βουλευτής Αμμοχώστου Χρήστος Σενέκης και ευάριθμο εκκλησίασμα.

Μεταξύ των ιεροψαλτών συνέψαλλε και ο  κ. Ανδρέας Αβραάμ Βάββας, άρχων πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου. 

Στη σύντομη προσλαλιά του ο ιερατικώς προϊστάμενος του ναού Οικονόμος Φίλιππος Φιλίππου στο πνευματικό νόημα της εορτής. Ακολούθησαν τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με θέμα Γάμος στην κοινότητα Δάσους Άχνας (1900-1974) και καλλιτεχνικό πρόγραμμα όπου παρουσιάστηκε ο κυπριακός γάμος στα παλαιά χρόνια.

Η Άχνα, ένα από τα μεγάλα και εύφορα χωριά της επαρχίας Αμμοχώστου, που η τουρκική εισβολή του 1974 μοίρασε στα δυο και παρ’ όλα αυτά κατάφερε να ορθοποδήσει και να αναγεννηθεί (χωρίς να εκλείψουν και οι κατά καιρούς δυσκολίες), εόρτασε και φέτος λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την πατρώα γη τη μνήμη της πολιούχου και προστατιδάς του Αγίας Μαρίνας.

©®pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

 

Back To Top