skip to Main Content

Κυριακή Β΄ Ματθαίου Η κλήση του Θεού και η ελευθερία του ανθρώπου

Την Κυριακή, 18 Ιουνίου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης μας κ. Βασίλειος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου.

Τη διακονία του θείου λόγου ανέλαβε ο Αρχιμ. της Ιεράς Μητροπόλεως Επιφάνιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή και τη διήγηση της κλήσης των πρώτων μαθητών του Ιησού Χριστού, οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν οι θεμέλιοι της Εκκλησίας.  

Η κλήση του Θεού στο αποστολικό αξίωμα πρόσθεσε είναι θεία τιμή και συνεπάγεται για τον άνθρωπο υπέρμετρη ευθύνη και άμεση ανταπόκριση, σημαίνοντας ταυτόχρονα αποδοχή μιας πολύ δύσκολης ζωής και συχνά πολύ οδυνηρού τέλους. Όλοι οι Απόστολοι, οι δώδεκα, οι εβδομήκοντα ευρύτερα και πλειάδα αγίων της εκκλησίας μας, υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο.

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως αυτή η πρόταση του Θεού, αυτό το κάλεσμα «Δεῦτε ὀπίσω μου ἐλθείν» ισχύει διαχρονικά για όλους. Όλοι μας, ο καθένας μας, από την ώρα της βάπτισής του γίναμε «μέτοχοι κλήσεως επουρανίου» (Εβρ. 3:1) κατά τον Απόστολο Παύλο. Ο Χριστός μας καλεί «εις την εαυτού βασιλείαν και δόξαν» (Α’ Θεσ. 2:12). Ο ίδιος από μόνος του. Δεν αναμένει τους ανθρώπους να τον αναζητήσουν, αλλά ο ίδιος πορεύεται προς αυτούς, για να τους συναντήσει και να τους σώσει. Είναι ένα μυστήριο, είναι το έργο του θελήματος και της πρόγνωσης του Θεού με διαφορετικό τρόπο μεν αλλά με κοινό σκοπό, τη βασιλεία του Θεού. «Ουχ υμείς με εξελέξασθε, αλλ’ εγώ εξελεξάμην υμάς» (Ιω. ιε΄16).

Αυτό το κάλεσμα απευθύνεται στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, Όταν ο Θεός μας διαλέγει και μας εκλέγει, όταν Εκείνος μας καλεί, σέβεται την ιδιαιτερότητά της προσωπικότητάς μας. Όποιοι και αν είμαστε εμείς, όποιοι και αν είναι oι άλλοι, oι διαφορετικοί από εμάς. Γι’ αυτό και δεν καταργεί την ελευθερία μας, αντίθετα τη σέβεται, δεν μας ισοπεδώνει και δεν μας εξισώνει, γιατί η χάρη του Θεού δεν κατασκευάζει πανομοιότυπους αγίους.

Έθεσε τέλος το ερώτημα κατά πόσον δείχνουμε τέτοια αυταπάρνηση και προθυμία στην κλήση του Θεού;. Γιατί ο Χριστός μας καλεί και εμάς, όπως ακριβώς και τους τέσσερεις ψαράδες. Μας ζητά να εγκαταλείψουμε τα πάντα και να στραφούμε με αποφασιστικότητα προς αυτόν. Η στροφή μας αφορά στη μετάνοια για τα λάθη και τις αμαρτίες μας και στη συνειδητή τήρηση του θελήματός του. Με τον ανάλογο τρόπο· όπως μπορεί ο καθένας· αγωνιζόμαστε ενάντια στα ελαττώματά μας, καλλιεργούμε τις αρετές, κάνουμε έργα αγάπης και φιλανθρωπίας, προσφέρουμε σε όσους έχουν ανάγκη την πνευματική η υλική μας στήριξη και συνδρομή. Το πνεύμα της προσφοράς και της θυσίας αποτελεί το θεμέλιο της χριστιανικής ζωής. Και όπως ανέφερε και ο Απόστολος Παύλος στο σημερινό ανάγνωσμα όσοι εργάζονται το αγαθόν θ΄ ανταμειφθούν με δόξα και τιμή. Η δόξα αυτή συνοδεύεται από την ειρήνη του Θεού, σε αντίθεση με την κοσμική δόξα η οποία συνοδεύεται από θόρυβο και ανησυχία, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε ο Κύριος να μας δίνει φωτισμό και σοφία να ακολουθήσουμε το δρόμο στον οποίο μας κάλεσε και να γίνουμε κληρονόμοι της Βασιλείας Του.

Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στους εφημερίους του ιερού ναού Οικονόμο Ανδρέα και Πρεσβύτερο Πολύβιο, απευθύνοντας πατρικές νουθεσίες για τη διακονία του λαού του Θεού και εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για το επιτελούμενο έργο το οποίο διαπιστώνει να επιτελείται στις ενορίες της Μητροπόλεώς μας, την αθρόα προσέλευση των πιστών στις ιερές ακολουθίες παρά τις δυσκολίες που διερχόμαστε το τελευταίο διάστημα.

©®pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

 

Back To Top