skip to Main Content

Πνευματική Διακονία Τεῦχος 38 Ἀφιέρωμα: Ἡ θέση τῆς Γυναίκας στήν Ἐκκλησία

Κυκλοφόρησε το 38ο τεύχος του Περιοδικού «Πνευματική Διακονία», το οποίο εκδίδεται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Το παρόν τεύχος φέρει τον τίτλο «Η θέση της Γυναίκας στην Εκκλησία» και προσεγγίζει το ζήτημα της παρουσίας και της συμμετοχής των γυναικών στη ζωή της Εκκλησίας. Ένα θέμα διαχρονικό αλλά και επίκαιρο, με ιδιαίτερη σημασία στο διάλογο της Εκκλησίας με τη σύγχρονη κοινωνία.

Τα κείμενα του αφιερώματος εξετάζουν πτυχές του θέματος, μέσα από μια θεολογική κυρίως προσέγγιση. Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος στο πρώτο κείμενο με τιτλο «Διακονία Γυναικών και Ανδρών στην Εκκλησία κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη», αναφέρεται στη παρουσία των γυναικών στη ζωή της Εκκλησίας μέσα από έξι παραδείγματα συσχέτισης της παρουσίας και συμβολής ανδρών και γυναικών από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο.


Ακολουθεί το κείμενο του Δρος Γεωργίου Κάκκουρα για γυναίκες αγίες. Γίνεται αναφορά μέσα από αγιολογικές και ιστορικές πηγές σε δύο  Κυπρίες Αγίες, συγκεκριμένα στην αγία Μαρία τη μητέρα του ευαγγελιστή Μάρκου και στην αγία Ειρήνη τη θυγατέρα του αγίου Σπυρίδωνος.
Στο επόμενο κείμενο με τίτλο «Η Γυναίκα στη Δημόσια Λατρεία του Θεού», ο καθηγητής Θεόδωρος Γιάγκου αναφέρεται στην παρουσία των γυναικών στη δημόσια λατρεία όσον αφορά κυρίως στη συμμετοχή τους στη ψαλμωδία αλλά και με αναφορά στο θέμα της χειροτονίας των γυναικών. Το ζήτημα του θεσμού των διακονισσών και τους σχετικούς προβληματισμούς εξετάζει στο κείμενο που ακολουθεί η Ομότιμη Καθηγήτρια Δημητρα Κούκουρα.

Το τελευταίο κείμενο του αφιερώματος με τίτλο «Ανδροκεντρισμού Αναίρεση» του καθηγητή Σταύρου Φωτίου, αποτελεί μια σύντομη αναφορά στην ισότητα και τις σχέσεις των δύο φύλων στο πλαίσιο του έρωτα και της ελευθερίας. Στο δεύτερο μέρος του τεύχους παρουσιάζονται τα σημαντικότερα γεγονότα της λειτουργικής ζωής, του κοινωνικού έργου και των εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην πραγματοποίηση της 9ης Κληρικολαικης Συνέλευσης της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου με γενικό θέμα «Ελληνισμός – Ξεριζωμός. Μικρά Ασία – Κύπρος» για την συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η παρουσίαση της έκθεσης «Μνήμες Ρωμιοσύνης – Πληγές Ξεριζωμού. Παράλληλα» της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος». Γίνεται επίσης αναφορά σε συμμετοχές του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου σε διεθνή συνέδρια αλλά και διαχριστιανικές συναντήσεις ως εκπροσώπου της Εκκλησίας Κύπρου και ειδικότερα στην 11η Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, στην οποία εκλέγηκε ως Πρόεδρος εκ μέρους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Το νέο τεύχος της «Πνευματικής Διακονίας» σε έντυπη μορφή μπορεί κανείς να βρει από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και προσεχώς από τους Ιερούς Ναούς Μητροπόλεως.

Διατίθεται επίσης και σε ηλεκτρονική μορφή στο Πνευματική Διακονία – Τεῦχος 38 Ἀφιέρωμα: Ἡ θέση τῆς Γυναίκας στήν Ἐκκλησία

©® pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top