skip to Main Content

Με θρησκευτική ευλάβεια εορτάστηκαν τα Αγία Θεοφάνεια στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Αγία Νάπα όπου στον Ιερό Ναό της Παναγίας τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων προϊσταμένου του πανοσιολογιωτάτου πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Αυγουστίνου Κκαρά, εκ προσώπου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος. Παρέστησαν επίσης, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου, Βουλευτές Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος Δερύνειας, ο Κοινοτάρχης Αχερίτου-Βρυσούλλων, ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ, ο διευθυντής του ιδιαίτερου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Μιχάλης Σπύρου, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές επαρχίας Αμμοχώστου και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας σχηματίστηκε πομπή με κατεύθυνση το Λιμανάκι της Αγίας Νάπας, όπου από ειδική εξέδρα τελέστηκε ο Καθαγιασμός των Υδάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής παιάνιζε η Μπάντα Αγίας Νάπας. Είκοσι τρεις κολυμβητές έπεσαν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Ο πρώτος κολυμβητής (Ιάκωβος Ιακώβου) που βρήκε τον Τίμιο Σταυρό βραβεύθηκε από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας με χρυσό Σταυρό τον οποίο απένειμαν ο έντιμος Υπουργός, ενώ οι υπόλοιποι πήραν αναμνηστική ασημένια Παναγία.

Μετά την τελετή ο πανοσιολογιώτατος ευχήθηκε «η ευλογία του βαπτισθέντος Χριστού να είναι μαζί με όλους μας».

O Yπουργός Μεταφορών κ. Καρούσος ευχήθηκε όπως «ο δρόμος για τη δικαίωση του αγώνα μας και τη λύτρωση της πατρίδας να μην είναι μακρύς και σύντομα να τελέσουμε αυτή την ιερή λειτουργία, την τελετή του καθαγιασμού των υδάτων σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο σε μια ελεύθερη Αμμόχωστο με όλες τις αρμόζουσες τιμές».

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου, ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε εορτάζοντες και εορτάζουσες και το έτος 2023 σε πνεύμα ειρήνης να ξεπεραστούν οι δοκιμασίες που όλος ο πλανήτης διέρχεται και εξέφρασε την ευχή όπως του χρόνου οι εορτασμοί τελεστούν σε μία ελεύθερη Κύπρο».

Στην παρουσία πλήθους κόσμου και σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης τελέστηκε ο Καθαγιασμός των Υδάτων και στον Δήμο Παραλιμνίου, στην παραλία δίπλα από το εξωκλήσι του Αποστόλου Ανδρέα στην περιοχή Νησιά στον Πρωταρά.
Back To Top