skip to Main Content

Πνευματική Διακονία Τεῦχος 36 «Φυσικό Περιβάλλον: “ Εργάζεσθαι και φυλάττειν αυτό”» 

Κυκλοφόρησε το 36ο τεύχος του Περιοδικού «Πνευματική Διακονία», το οποίο εκδίδεται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Το παρόν τεύχος φέρει τον τίτλο «Φυσικό Περιβάλλον: “ Εργάζεσθαι και φυλάττειν αυτό”» και είναι αφιερωμένο στο φλέγον ζήτημα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο απασχολεί –μάλλον θα έπρεπε να απασχολεί ακόμη περισσότερο– τη σημερινή κοινωνία και επικαιρότητα, καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό ότι οι ενέργειες του παρόντος επηρεάζουν άμεσα το μέλλον.

Η Ορθόδοξη θεολογία, η εκκλησιαστική παράδοση και ζωή, όπως προβάλλεται μέσα και από τα κείμενα του παρόντος τεύχους, προσδιορίζουν τα όρια της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και αναδεικνύουν την ευθύνη που έχει ο άνθρωπος απέναντι σε αυτό, απαραίτητα στοιχεία για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης οικολογικής συνείδησης αλλά και συμπεριφοράς.

Στο πρώτο κείμενο, η αναπλ. καθηγήτρια Αικατερίνη Τσαλαμπούνη παρουσιάζει την οικολογική ερμηνεία των κειμένων της Καινής Διαθήκης προτείνοντας μία οικολογική ανάγνωση των κειμένων με βάση τη γενικότερη ιδέα της κοινής πορείας του ανθρώπου και της δημιουργίας, με ιδιαίτερη αναφορά στην περικοπή Ρωμ. 8:19-23.

Ο Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννης Χρυσαυγής στη συνέχεια προσεγγίζει τη σχέση της Εκκλησίας και του Περιβάλλοντος μέσα από τη θεολογία, την πνευματικότητα και τα μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αναδεικνύοντας τη σωστή αντιμετώπιση της φύσης από μέρους των ανθρώπων.

Η Δρ Ελένη Αντωνοπούλου εξετάζει τον σημαντικό και διαχρονικό ρόλο των ιερών τόπων για την προστασία του περιβάλλοντος και αναφέρεται ιδιαίτερα στην περίπτωση των χριστιανικών μοναστικών κοινοτήτων και τη σημαντική συνεισφορά τους.

Στην επικαλυμμένη βία που ασκεί ο άνθρωπος στο φυσικό περιβάλλον ως αποτέλεσμα της κατάχρησης της ελευθερίας που του έχει δοθεί από τον Θεό αναφέρεται στο επόμενο κείμενο ο ομότιμος καθηγητής Ανέστης Κεσελόπουλος.

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Ιωάννου περιγράφει τις επιπτώσεις από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από την περίπτωση της καταστροφής του δάσους στην περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Στο τελευταίο κείμενο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ παρουσιάζει συνοπτικά τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τις Διασκέψεις του ΟΗΕ μέχρι την πρόσφατη σημαντική Διάσκεψη COP26 στη Γλασκώβη, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στη στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας καταθέτοντας προτάσεις για εκκλησιαστικές δράσεις.

Στο δεύτερο μέρος του τεύχους παρουσιάζονται τα σημαντικότερα γεγονότα της λειτουργικής ζωής, του κοινωνικού έργου και των εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως η 8η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητροπόλεως. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη διοργάνωση εκθέσεων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος».

Το νέο τεύχος της «Πνευματικής Διακονίας» σε έντυπη μορφή μπορεί κανείς να βρει από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και -προσεχως- από τους Ιερούς Ναούς Μητροπόλεως.

Διατίθεται επίσης και σε ηλεκτρονική μορφή στο Πνευματική Διακονία – Τεῦχος 36 Ἀφιέρωμα «Φυσικό Περιβάλλον: “ Ἐργάζεσθαι καί φυλάττειν αὐτό”» 

©® pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top