skip to Main Content

Ακολουθία Α’ Χαιρετισμών στην αρχαία Μονή της Αγίας Νάπας

Την Παρασκευή, 11 Μαρτίου, τελέστηκε η ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, όπως έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια, χοροστάτησε της ιεράς ακολουθίας στην αρχαία Μονή της Αγίας Νάπας και ανέγνωσε τους πρώτους 6 οίκους των Χαιρετισμών (Α-Ζ).

Ομιλώντας προς τους πιστούς, αναφέρθηκε στην ιστορία του Ακαθίστου Ύμνου ο οποίος ψάλλεται τμηματικά και ολόκληρος κατά τις 5 Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και συνδέεται με το ένδοξο βυζάντιο. Εξέφρασε επίσης την ευχή η Θεοτόκος να παρέμβει στον νου και τις ψυχές όσων κατευθύνουν τα πράγματα στον κόσμο, προκειμένου να πάψουν όσα τραγικά παρακολουθούμε να διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες με ανθρώπους άμαχους, άοπλους, αθώους και μικρά παιδιά να χάνουν τη ζωή τους.

Ένα κοινωνικό και ανθρωπιστικό δράμα το οποίο δεν είναι ξένο προς τον λαό της Κύπρου, καθώς οι τραγικές συνέπειες της Τουρκικής εισβολής του 1974 ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, εγκαταλείποντας τις πόλεις και τα χωριά τους προκειμένου να σωθούν από την λαίλαπα που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές.

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος ενημέρωσε επίσης τους για την εξέλιξη των εργασιών ανάδειξης της Μονής και στους στόχους που έχουν τεθεί.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν οι ιεροψάλτες του ιερού ναού Παναγίας ως επίσης και ο πρωτοψάλτης Κυριάκος Ψάλτης.

© Διάκονος Επιφάνιος Παπαντωνίου
® Φώτο Ανδρέας Φλοκκάς
©® pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top