skip to Main Content

Περιοδική έκθεση Σταυρική Πορεία. Ο Τίμιος Σταυρός στην Κύπρο (27 Μαρτίου-21 Μαΐου)

Πτυχές της πορείας, της ιστορίας, της παράδοσης και της τιμής του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο, παρουσιάζει η έκθεση «Σταυρική Πορεία», η οποία εγκαινιάζεται την Κυριακή, 27 Μαρτίου 2022, και ώρα 10:00 στον ιερό ναό Αγίας Άννας στο Παραλίμνι.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος». Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ϛ΄ Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας, το οποίο πρόκειται να λάβει χώρα από την 1η μέχρι την  4η  Μαΐου 2022  στο  Συνοδικό  της  Ιεράς  Μητροπόλεως  Κωνσταντίας  και Αμμοχώστου  στο  Παραλίμνι,  με  γενικό  τίτλο  «Η  τιμή  του  Τιμίου  Σταυρού  στην Κύπρο».

Στην έκθεση παρουσιάζονται αυθεντικά θρησκευτικά κειμήλια, προερχόμενα στην πλειοψηφία τους από τη μητροπολιτική περιφέρεια Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, ελεύθερη και κατεχόμενη. Εκτίθενται επίσης σπάνια αντικείμενα, που παραχωρούνται ως δάνεια από το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, το Μουσείο Ιεράς Μονής Κύκκου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Ιερά Μητρόπολη Πάφου.

Η ψηφιακή μορφή της έκθεσης παρουσιάζεται στον χώρο της έκθεσης και μέσω ειδικά διαμορφωμένου δίγλωσσου ιστοτόπου: cypruscrosspath.com (διαθέσιμος από 27 Μαρτίου 2022). Στον ιστότοπο αναπτύσσονται τα θέματα μέσα από μια διαδραστική περιήγηση, σειρά αφηγήσεων, ιστορικά και επιστημονικά τεκμήρια, και αναπαραγωγή οπτικοακουστικού υλικού.

Η ξεχωριστή και πρωτότυπη αυτή έκθεση δίνει μια ευκαιρία στον επισκέπτη να ακολουθήσει μια πορεία γνώσης και πολιτισμού, πίστης και παράδοσης, και να εξερευνήσει τη ζωντανή παρουσία και τιμή του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο.

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Χριστίνα Κάκκουρα

Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή, 27 Μαρτίου 2022, ώρα 10:00, ιερός ναός Αγίας Άννας, Παραλίμνι

Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαρτίου – 21 Μαΐου 2022

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο, 09:00-13:00

Επικοινωνία: [email protected], 23812444

Λόγω της πανδημίας θα λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.  

Έκθεση Σταυρική Πορεία. Ο Τίμιος Σταυρός στην Κύπρο: πορεία, ιστορία, παράδοση, τιμή
https://cypruscrosspath.com/ (διαθέσιμη από 27 Μαρτίου 2022).

_________________________________________________________________

Πληροφορίες
τηλ. +357 23812444
email: [email protected] , [email protected]

Back To Top