skip to Main Content

Τα εκκλησιαστικά συμβούλια και οι ΧΣΓ στηρίζουν την υποψηφιότητα του Μητροπολίτη τους.

Με επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 14 Δεκεμβρίου 2022, εκδήλωση στήριξης της υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου στο Παραλίμνι, την οποία διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών της Ιεράς Μητροπόλεως, στο φιλόξενο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή κληρικών, μελών των εκκλησιαστικών συμβουλίων, των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών κ.α.

Τους παρισταμένους καλωσόρισε ο ιερατικώς προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Οικονόμος Ανδρέας Χριστοδούλου, ο οποίος αναφέρθηκε με θερμούς λόγους στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Βασιλείου, εξαίροντας την απλότητα, νηφαλιότητα και  σύνεση που τον χαρακτηρίζει, έχοντας πάντοτε ως απώτερο στόχο την ενότητα της Εκκλησίας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των ΧΣΓ κυρία Μηλίτσα Μαυρουδή, η οποία ευχαρίστησε όλους για τη στήριξη που προσφέρουν στο μεγάλο φιλανθρωπικό έργο των Συνδέσμων με προθυμία, πολλή αγάπη και διάκριση. Η «μεγάλη αγκαλιά» των 11 ΧΣΓ της Ιεράς Μητροπόλεως πρόσθεσε, προσφέρει συνεχώς στον συνάνθρωπό μας χωρίς διακρίσεις με σεβασμό και ανιδιοτέλεια.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πανιερώτατος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Χριστός και Κόσμος». Η εισήγηση αποτελούσε την τρίτη διάλεξη του δωδέκατου ακαδημαϊκού κύκλου διαλέξεων του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου το οποίο συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Βασίλειος με λόγο μεστό και παραστατικό, αναφέρθηκε στη συνεχή παρουσία του Ιησού Χριστού στον κόσμο μέσω της Εκκλησίας που δημιουργεί και διανοίγει «την ασφαλή τε και βεβαίαν» (Εβρ. 6:19) οδό για την πορεία του κάθε ανθρώπου με στόχο την εκπλήρωση του σκοπού της παρουσίας του μέσα στον κόσμο.

Ο σκοπός και το τέλος του ανθρώπου πρόσθεσε, δεν περιορίζεται μέσα στον κόσμο, αλλά ενηλικιώνεται με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος μέσα στην Εκκλησία για να γίνει μέτοχος της αιώνιας Βασιλείας του Θεού. Η παρουσία του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού στον κόσμο ως αποτέλεσμα της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο,  θέτει τις σωστές βάσεις και διαστάσεις των σχέσεων του ανθρώπου με τον κόσμο που τον περιβάλλει καθώς και των σχέσεών του με τον Θεό.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως ο σύγχρονος κόσμος κυριαρχείται από την ύλη. Η κατάσταση αυτή δεν θέτει ενώπιον των ευθυνών τους μόνο τους νέους, αλλά τον καθένα, ανάλογα με τη θέση και την ευθύνη του που έχει μέσα στην Εκκλησία, την κοινωνία, την παιδεία, την οικογένεια κ.ο.κ. Τα πρoβλήματα κάθε επoχής σημείωσε, απoτελoύν πρόκληση προς την Εκκλησία για ανεύρεση νέων μεθόδων, νέων τρόπων και νέoυ πoιμαντικoύ σχεδιασμoύ για την εκπλήρωση της απoστoλής της Εκκλησίας εντός τoυ κόσμoυ.

Η πoιμαίνoυσα Εκκλησία επεσήμανε οφείλει να έχει την ευαισθησία να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και να δίδει την ορθή λύση, που πρέπει να απορρέει από τη φύση της Εκκλησίας, η οποία είναι θεανθρώπινος οργανισμός και αποτέλεσμα της εμπνεύσεως και του φωτισμού του Αγίoυ Πνεύματoς.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της ενορίας, η οποία πρέπει να προσλαμβάνεται ως το κέντρο αντιμετωπίσεως πολλών σύγχρονων προβλημάτων. Η Εκκλησία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη λειτουργική ζωή, αλλά ούτε και να μεταβάλλεται σε κοινωνικό ακτιβισμό. Όπως ο Χριστός δίδαξε και πρόσφερε και τον επιούσιο άρτο στους ανθρώπους που τον ακολούθησαν, το ίδιο και η Εκκλησία καλείται να μην λησμονεί τις σημαντικές όψεις της αποστολής της.

Η ενορία είναι το επίκεντρο της μυστηριακής ζωής, που τελούνται τα μυστήρια. Σε δεύτερο επίπεδο πρέπει να είναι το κέντρο στο οποίο θα προσέλθουν οι πιστοί για να ζητήσουν την ποιμαντική της φροντίδα και συμπαράσταση. Και είναι σε αυτό που συμβάλλουμε όλοι όσοι έχουμε ταχθεί να ασκούμε το έργο της «πνευματικής» καθοδηγήσεως, της διακονίας του σώματος του Χριστού και της διδασκαλίας του λόγου του Ευαγγελίου, είτε αυτός είναι Επίσκοπος, είτε ιερέας ή διάκονος, είτε κατηχητής, είτε θεολόγος, είτε ασκών τη φιλανθρωπία, είτε οποιοσδήποτε επιτελεί κοινωνικό έργο, είτε είναι αυτός άνδρας ή γυναίκα, πρέπει να γνωρίζει τον σκοπό που υπηρετεί, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έκανε επίσης μια σύντομη αναφορά στη διακονία στη Μητρόπολη Κωνσταντίας τα τελευταία 15 χρόνια και γενικότερα την Εκκλησία για περισσότερα από 60 χρόνια,  όπου ευλογήθηκε να έχει άξιους συνεργούς στη διακονία του. Δραστήριες ενορίες, φιλότιμους εκκλησιαστικούς επιτρόπους και στελέχη ενοριών, άοκνους χριστιανικούς συνδέσμους γυναικών, ενθουσιώδεις νέους, τοπικές αρχές και φορείς, σχολεία και οργανωμένα σύνολα, πρόθυμοι και έτοιμοι όλοι πάντα σε μια προσπάθεια αμοιβαίας συνεργασίας, σε όλη τη μητροπολιτική περιφέρεια, ελεύθερη και κατεχόμενη. Κυρίως αξιώθηκε να έχει ως συνεργάτες ικανούς κληρικούς, που εργάζονται με αυτοθυσία για το καλό της Εκκλησίας.

Ευχαρίστησε τέλος όλους την κάθε μία και τον καθένα ξεχωριστά, στην Αμμόχωστο και σε όλη την Κύπρο για την εγκάρδια στήριξή τους στην πορεία προς τις αρχιεπισκοπικές εκλογές την οποία δέχεται με συγκίνηση.

Λαμβάνοντας τον λόγο αυθόρμητα ο π. Ανδρέας, έδωσε «μηνύματα» εκκλησιαστικού ήθους και συνείδησης προς κάθε κατεύθυνση. Απευθυνόμενος προς τον Επίσκοπό του σημείωσε κατά λέξη «Πανιερώτατε, εμείς δουλεύουμε γιατί είστε εσείς καλός και έχετε μια διάκριση και μας αφήνετε να δουλέψουμε. Βλέπετε, ακούτε, μιλάτε εκεί που πρέπει, σιωπάτε εκεί που πρέπει. Γι’ αυτό δουλεύουμε και σας ευχαριστούμε»

Ο Πανιερώτατος, ο οποίος διακρίνεται για την αρτιότητα της ζωής του απάντησε πως «Καμιά φορά ονομάζουν τον επίσκοπο ‘‘’δεσπότη ’ ’ γιατί κρατά τη ράβδο και πολλοί τον φοβούνται τον επίσκοπό τους. Εγώ πάντοτε λέω συμπλήρωσε ότι, είμαστε αδελφοί και το τονίζω συλλειτουργοί γύρω από την Αγία Τράπεζα και αυτό είναι που πρέπει ν’ αντανακλάται και σε όλη μας την πορεία μέσα στην εκκλησία. Αυτό αποτελεί ένα από τα δικά μου αξιώματα που έχω στη ζωή μου να μη θεωρώ τους άλλους ότι είναι υπηρέτες μου αλλά είμαστε συλλειτουργοί εν Χριστώ, σημείωσε».

Η εκδήλωσε ολοκληρώθηκε με προβολή σύντομου αφιερώματος για τη 60χρονη εκκλησιαστική διακονία του Μητροπολίτη Βασιλείου στην Κύπρο και τον Ορθόδοξο κόσμο.

Back To Top