skip to Main Content

Μητροπολίτης Βασίλειος: Βιώνουμε από τώρα την βασιλεία του Θεού με τη συμμετοχή μας στη θεία Ευχαριστία

Το πρωί της Κυριακής, 27 Νοεμβρίου 2022, ο Πανιέρωτατος Μητροπολίτης μας κ. Βασίλειος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αβίων Συνοικισμού Αυγόρου. 

Ομιλώντας προς το εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή και τον διάλογο του Ιησού Χριστού με τον πλούσιο άρχοντα (της  συναγωγής), ο οποίος αναζητούσε την προϋπόθεση για να κληρονομήσει την αιώνια ζωή.

Σε σχέση με την κλίση των μαθητών επεσήμανε, ο Χριστός μας καλεί να τον ακολουθήσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις οικογένειές μας ή ότι άλλο αφορά βιοπορισμό και εργασιακό σε μια εποχή μάλιστα όπου ο άνθρωπος δυστυχεί. 

Το θέμα είναι συνέχισε, να μη δενόμαστε με τα υλικά αγαθά και να λησμονούμε ότι έχουμε μια άλλη κλίση από το Θεό, τον προορισμό μας να γίνουμε μέτοχοι της βασιλείας του Θεού.

Ο Χριστός λαμβάνει τον όρο της “βασιλείας του Θεού” από την Παλαιά Διαθήκη όπου είχε την έννοια ενός λειτουργικού τυπικού, έδωσε ένα άλλο περιεχόμενο με δύο διαστάσεις. α) πως βιώνουμε εμείς την παρουσία του Θεού μέσα στον κόσμο. Η πίστη μας στον Τριαδικό Θεό και ο τρόπος με τον οποίο ζούμε μέσα στην Εκκλησία, ήδη ζούμε από τώρα μέσα στη βασιλεία του Θεού. Αυτό πραγματώνεται με τη συμμετοχή μας στη Θεία Ευχαριστία, που είναι το δείπνο της βασιλείας του Θεού. 

Μετέχοντας σ’ αυτό το ευχαριστιακό δείπνο και δεχόμενοι τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού σημαίνει ότι, δένουμε τη ζωή μας με την παρουσία του Θεού μέσα στον κόσμο. Άρα αυτό συνεπάγεται και αποδοχή της κλίσης που απευθύνει ο Χριστός και σε όλους εμάς “ακολούθει μοι” ζώντας από εδώ και τώρα την βασιλεία του Θεού και αναμένοντας την δευτέρα έλευσή Του.

Επομένως συμπλήρωσε έχουμε την άμεση σχέση με τον Θεό και πρέπει να προσέξουμε στη ζωή μας ότι, δεν πρέπει ν’ αποκόψουμε τον εαυτό μας από αυτή, παρασυρόμενοι από τους πειρασμούς και τα υλικά αγαθά.

β) Με τη δευτέρα έλευσή του Χριστού, όσοι παρέμειναν πιστοί στο κάλεσμά του θ’ ακούσουν την κλίση “Δεύτε οι ευλογημένοι του πατρός μου, κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν από καταβολής κόσμου’’. Αντίθετα με εκείνους οι οποίοι αρνήθηκαν τον Χριστό, μη πράττοντας έργα αγάπης και δεν έδειξαν τη δέουσα πίστη προς τον Θεό.

Συνεπώς αυτό που μας ζητά ο Θεός είναι να δείξουμε την πίστη μας, να γίνουμε ακόλουθοι του Χριστού μέσα στην Εκκλησία του, αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα στη χάρη του Θεού ο οποίος θα οδηγήσει τον καθένα από εμας να γίνουμε μέλη της αιώνιας βασιλείας του Θεού, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Στη Θεία Λειτουργία ελαβαν μέρος οι παν/τος Αρχιμ. Ιερώνυμος Πυλιώτης, Πρωτ. Παρασκευάς Παπαμιχαήλ, ο εφημέριος του ναού Οικονόμος Ιωάννης Χαραλάμπους, Πρεσβ. Νικόλαος Παπαντωνίου και οι διάκονοι Θεοχάρης, Επιφάνιος και Ιωάννης.

Στο τέλος τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Οικονόμου Μάμα Παπαμιχαήλ

©®pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top