skip to Main Content

Πνευματική Διακονία Τεῦχος 37 Ἀφιέρωμα: Μικρά Ἀσία-Ἑλληνισμός. Οἱ πληγές τοῦ ξεριζωμοῦ

Κυκλοφόρησε το 37ο τεύχος του Περιοδικού «Πνευματική Διακονία», το οποίο εκδίδεται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Το παρόν τεύχος φέρει τον τίτλο «Μικρά Ασία-Ελληνισμός. Οι πληγές του ξεριζωμού» και είναι αφιερωμένο στη θλιβερή επέτειο των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Στο πρώτο κείμενο, ο ομότιμος καθηγητής Αθανάσιος Καραθανάσης κάνει μία ιστορική αναδρομή περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε και τα γεγονότα που προηγήθηκαν μέχρι και το τέλος της Μικρασιαστικής εκστρατείας, κάνοντας αναφορά και στην Κύπρο. Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου παρουσιάζει τον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κύπρο.

Ο καθηγητής Συμεών Πασχαλίδης, στο επόμενο άρθρο, παρουσιάζει τις πληροφορίες εκκλησιαστικών περιοδικών και άλλων πηγών της εποχής για τους ιερομάρτυρες, οσιομάρτυρες και εθνομάρτυρες της περιόδου πριν και κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το επόμενο κείμενο, του Αρχιμανδρίτη Πορφυρίου Προδρομίτη αποτελεί αναφορά στο μαρτύριο και την αγιοκατάταξη του αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτη Σμύρνης. Στο τελευταίο κείμενο του αφιερώματος, ο Δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει τη σημασία

του αγώνα για τη διάσωση της μνήμης ενάντια στη συστηματική γενοκτονία που υφίσταται.

Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στο πρόσφατο Ϛ΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» την 1η μέχρι την 4η Μαίου με τίτλο: «Η τιμή του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο». Επίσης, γίνεται περιγραφή της Βιβλιοπαρουσίασης των πρόσφατων εκδόσεων της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος» αλλά και της διοργάνωσης της έκθεσης «Σταυρική Πορεία», στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ακαδημίας, που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Στο τρίτο μέρος του τεύχους παρουσιάζονται τα σημαντικότερα γεγονότα της λειτουργικής ζωής, του κοινωνικού έργου και των εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως. Περιλαμβάνονται επίσης κείμενα ομιλιών του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασιλείου, όπως επίσης και το κείμενο της Έκθεσης της Διορθόδοξης Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Παραλίμνι από τις 10 μέχρι τις 15 Μαίου 2022, στο πλαίσιο τηςπροετοιμασίας της 11ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Το νέο τεύχος της «Πνευματικής Διακονίας» σε έντυπη μορφή μπορεί κανείς να βρει από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και από τους Ιερούς Ναούς Μητροπόλεως.

Διατίθεται επίσης και σε ηλεκτρονική μορφή στο Πνευματική Διακονία – Τεῦχος 37 Ἀφιέρωμα: Μικρά Ἀσία-Ἑλληνισμός. Οἱ πληγές τοῦ ξεριζωμοῦ

©® pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top