skip to Main Content

Κορυφώνονται οι εορτασμοί για τον Όσιο Κενδέα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου

Δεκάδες πιστοί από κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου και του εξωτερικού συρρέουν αυτές τις μέρες στην Ιερά Μονή του Οσίου Κενδέα παρά την κοινότητα Αυγόρου η οποία «περιβεβλημένη εορταστικώς», τους υποδέχεται για να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν στον χώρο όπου ασκήτεψε και έζησε τα τελευταία χρόνια της επί γης ζωής του ο μεγάλος αυτός άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας που τιμάται ιδιαιτέρως στην Κύπρο. 

Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, σε ατμόσφαιρα ευφροσύνης και κατάνυξης τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου κ. Βασιλείου, πλαισιούμενου από τον εφημέριο της Μονής και ιερείς άλλων Μητροπόλεων. 

Τους ιεροψάλτες στο ιερό αναλόγιο πλαισίωσαν μέλη της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής το Τάλαντον υπό τη διεύθυνση του κ. Ευάγγελου Γεωργίου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Βασίλειος, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του εορταζομένου Αγίου, έχοντας ως βάση ένα εκ των αναγνωσμάτων που διαβάζεται σε μνήμες οσίων της Εκκλησίας (Σοφία Σολομώντος, 3: 1  –  9) το οποιό περιγράφει ένα συνεχή αγώνα για την κατάκτηση της αρετής, μέσα από δοκιμασίες και παιδαγωγία. 

Με την ίδια εννοιολογική σημασία και ο Απόστολος Παύλος στην Α’ προς Κορινθίους  επιστολή  του (κεφ. 3:12,13) σημειώνει   «αν κάποιου τα έργα είναι από χρυσάφι, άργυρο, πολύτιμο ξύλο κ.ο.κ, θα φανερωθούν όταν ο Χριστός θα έλθει για να κρίνει τον κόσμο», θα τοποθετηθούν στη φωτιά για να καθαρίσουν και όσα δεν αντέχουν θα κατακαούν. Αυτή η προτροπή του  Αποστόλου Παύλου τόνισε, θα πρέπει να διέπει τη ζωή του κάθε Χριστιανού. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο λόγιος Ιεράρχης έθεσε προς τους πιστούς κάποια ερωτήματα  «Μήπως είτε θεληματικά είτε άθελά μας, σήμερα, προσπαθούμε να διδάξουμε ένα άλλο Χριστό από αυτόν που μας διδάσκει το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού; Εάν προσπαθούμε συνέχισε, να σπείρουμε πράγματα τα οποία είναι ξένα από το ευαγγέλιο, αυτό εξισώνεται με άχυρο τα οποία θα κατακαούν στη Δευτέρα Παρουσία, όταν ο Κριτής θα αποπέμψει εκείνους οι οποίοι δεν έπραξαν τα έργα για τα οποία μας καλεί όλους ο Θεός».

 «Μήπως εμείς ή το σύνολο του κόσμου ανταποκρίνεται σ’ αυτό το κάλεσμα του Ευαγγελίου που μας διδάσκει την αγάπη, την αλληλεγγύη τη στήριξη προς τους αδελφούς και την αγάπη προς τους εχθρούς μας, σ’ αυτό το παράδειγμα του Αγίου Κενδέα ή όλων των αγίων;»

 «Είμαστε έτοιμοι να συσταυρωθούμε με τον Χριστό, ο οποίος υπέμεινε το εκούσιον πάθος για ν’ αφαιρέσει αυτή την έχθρα μεταξύ Θεού και ανθρώπου και να επαναλάβουμε κι εμείς «Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γάρ οίδασι τί ποιούσι» (Λκ. 23:34); Αν το έλεγαν όσοι έχουν την εξουσία και χειρίζονται τα του κόσμου, δεν θα έπρεπε να έχουμε πολέμους, εκδηλώσεις μίσους και έχθρας εναντίον των άλλων πρόσθεσε».

Ευχήθηκε τέλος «ο Άγιος Κενδέας ο οποίος αναδείχθηκε και τα έργα του αποδείχθηκαν πολύτιμος χρυσός ώστε βρίσκεται στο θρόνο του Θεού, να πρεσβεύει για όλους εμάς ούτως ώστε και τα δικά μας έργα να είναι δοκιμασμένα σαν χρυσάφι στην κλίβανο του χρυσοχού για να φανερωθούμε λάμποντες ενώπιον του θρόνου του Θεού για να συγκαταλλαγούμε κι εμείς δίπλα από τους αγίους της Εκκλησίας μας, οι οποίοι μας καθοδηγούν στη ζωή μας».

Πριν την απόλυση εψάλλη το κτητορικό μνημόσυνο της αείμνηστης Γερόντισσας Χριστοφόρας και των αυταδέλφων μοναζουσών της Μονής.

Ακολούθως ο Πανιερώτατος, χειροθέτησε σε Οικονόμο τον εφημέριο της Ιεράς Μονής Πρεσβ. Κωνσταντίνο Αθανασίου, τον οποίο χαρακτήρισε   «πιστό» και ενίοτε επίμονο στις ανάγκες για την περαιτέρω ανάδειξη της Ιεράς Μονής. Ευχήθηκε δε η χάρη και η ευλογία του Οσίου Κενδέα να είναι πάντοτε συνοδός στα έργα της ζωής του. 

Τον π. Κωνσταντίνο προσέφεραν οι κατά σάρκα αδελφοί του Πρωτ. Παναγιώτης Αθανασίου και Πρεσβ. Κυπριανός Αθανασίου, οι οποίοι διακονούν στην Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος.      

Στην σύντομη προσλαλιά του ο νέος Οικονόμος ευχαρίστησε για την προσγενόμενη τιμή προς το πρόσωπό του και ζήτησε την χάρη του Οσίου Κενδέα, για να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στο διακόνημά του.

Την εσπερινή ακολουθία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αμμοχώστου Γεώργιος Κάρουλλας, ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αυγόρου κ. Παναγιώτης Μιχαηλάς, ο Διοικητής της 7ης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Καλός κ.α

Στην ιερά Μονή θα βρίσκονται μέχρι την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, για προσκύνημα και ευλογία των πιστών απότμημα ιερών λειψάνων του Οσίου Κενδέα, τα οποία μεταφέρθηκαν από την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου.

©®pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top