skip to Main Content

Πρώτη Κυριακή Οκτωβρίου και χειροθεσίες νέων Οικονόμων στην Αγία Νάπα

Την πρώτη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου όρισε η αγιοτάτη Εκκλησία της Κύπρου να εορτάζουμε όλους τους αγίους που ανέδειξε κατά καιρούς ο τόπος μας. 

Φέτος, η εορτή συνέπεσε την 2α Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει επίσης και τη μνήμη των Αγίων ιερομάρτυρος Κυπριανού και παρθενομάρτυρος Ιουστίνης.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Παναγίας στην Αγία Νάπα, πλαισιούμενος από το ιερατείο του ναού και κληρικούς της Μητροπόλεως. 

Στον μεστό θεολογικών νοημάτων και μηνυμάτων λόγο του, ο Μητροπολίτης Βασίλειος αναφέρθηκε εκτενώς στην ευαγγελική περικοπή της δευτέρας κατά σειρά Κυριακής Λουκά, η οποία συνοψίζεται με την εντολή του Ιησού Χριστού, τον λεγόμενο   «χρυσό κανόνα»  η οποία και ρυθμίζει τις σχέσεις των χριστιανών μεταξύ τους. «Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως» (Λουκ. 6:31) και «Αγαπάτε τους εχθρούς υμών» (Λκ. 6:35).

Έθεσε το ερώτημα- Ποια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στο σύγχρονο μας κόσμο; Εφαρμόζουμε τον «χρυσό κανόνα»  του Χριστού ή επικρατεί το μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους, ανάμεσα στα έθνη με τα τραγικά αποτελέσματα (πολέμους κ.α) που ζούμε γύρω μας. Σε άλλο σημείο τόνισε πως «αν θέλουμε να είμαστε αυτοί που είμαστε, αν θέλουμε η ταυτότητά μας να είναι χριστιανική δεν μπορούμε να πράξουμε διαφορετικά, παρά ν’ αγαπήσουμε τους εχθρούς μας».

Η διδασκαλία του Ιησού Χριστού ρυθμίζει πρωτίστως τις σχέσεις και την αμοιβαιότητα μεταξύ των προσώπων. Ένας τρόπος να υπάρξει αυτή η αμοιβαιότητα, είναι να αποφύγουμε τη διαφθορά η οποία υπήρχε πάντοτε και ήταν ένας άτυπος κανόνας.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η ρύθμιση των σχέσεών μας με τον Θεό και με τους ανθρώπους. Δεν πρέπει να θέτουμε οτιδήποτε πάνω από το δικό μας συμφέρον, αλλά να σκεφτόμαστε την προτροπή του Ιησού Χριστού στη σημερινή περικοπή. Ν’ αγαπήσουμε ο ένας τον άλλο, γιατί αυτό μας δίδαξε ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος ανέβηκε στον Σταυρό για να φανερώσει αυτή την αγάπη και να προσφέρει τη σωτηρία σε κάθε άνθρωπο ο οποίος θέλει να είναι «όντως Χριστιανός και δεν είναι κανένας εχθρός γύρω μας αλλά είναι το παράδειγμα το δικό μας το οποίο θα καταστεί και η αιτία ούτως ώστε και η συμπεριφορά των άλλων να γίνει όπως αυτή που ζητάει ο Χριστός» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Πριν την απόλυση ο Πανιερώτατος προχείρισε σε Οικονόμους τους Πρεσβ. Χαράλαμπο Ζάρτηλα και Ανδρέα Χρίστου ευχόμενος   «να τους ενισχύσει ο Θεός να οικονομούν και να οικοδομούν τον λαό του Θεού».

Στο τέλος προέστη του ετήσιου μνημοσύνου του ήρωα της ΕΟΚΑ 55-59 Λουκά Λουκά.
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Τσιόλας. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου, η οικογένεια του ήρωα, βουλευτές Αμμοχώστου, ο αντιδήμαρχος Σωτήρας, ο Κοινοτάρχης Λιοπετρίου, ο Ταξίαρχος της 7ης Ταξιαρχίας, εκρπόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και άλλοι επίσημοι.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα.

©®pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

 

 

Back To Top