skip to Main Content

Πανηγύρισαν του Αποστόλους Πέτρο και Παύλο στο Αυγόρου

Σε κλίμα πνευματικής ευφορίας και στην παρουσία ικανού εκκλησιάσματος παρά το εργάσιμο της ημέρας, τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον καλλιεπή Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην κοινότητα Αυγόρου. 

Της ευχαριστιακής σύναξης προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, πλαισιούμενος από τους εφημερίους του ναού, τους Διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως και πατέρες του Ησυχαστηρίου Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Το ιερό αναλόγιο διακόνησαν οι ιεροψάλτες του ναού ως επίσης και οι πρωτοψάλτες Νίκος Παπαδάμου του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου και Γεώργιος Α. Γεωργίου.

Εκκλησιάστηκαν επίσης ο υποστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ και εκπρόσωπος της τοπικής 7ης Ταξιαρχίας.

Τη διακονία του θείου λόγου ανέλαβε ο Πρεσβ. Νικόλαος Παπαντωνίου, ο οποίος αναφέρθηκε στα πρόσωπα των τιμωμένων Αγίων Αποστόλων και στάθηκε ιδιαίτερα στην ομολογία του Αποστόλου Πέτρου όπως διασώζεται από τον ιερό ευαγγελιστή «Σὺ εἶ ὁ Χριστὸς, ὁ υἱὸς τοῦ Θεοῦ τοῦ ζῶντος» (Μτθ. 16:16). Ο Ιησούς Χριστός απάντησε με τον διθυραμβικό εκείνο λόγο ‘‘ Μακάριος εἶ, Σίμων Βαριωνᾶ, ὅτι σὰρξ καὶ αἷμα οὐκ ἀπεκάλυψέ σοι, ἀλλ’ ὁ πατήρ μου ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς.  κἀγὼ δέ σοι λέγω ὅτι σὺ εἶ Πέτρος, καὶ ἐπὶ ταύτῃ τῇ πέτρᾳ οἰκοδομήσω μου τὴν ἐκκλησίαν, καὶ πύλαι ᾅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς ’’ (στ.17-19).

Σε σχέση με αυτή τη φράση παρατήρησε ο π. Νικόλαος, δημιουργήθηκαν στη ζωή της εκκλησίας ερμηνευτικά προβλήματα στα οποία στηρίχθηκαν επιχειρήματα για να κατοχυρωθούν “πρωτεία εξουσίας’’, τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως, στα πρόσωπα των Αποστόλων συνυπάρχουν ταυτόχρονα η θεσμική και η χαρισματική διάσταση της εκκλησίας όπως φανερώνεται με την εμπειρία και τη γνώση των μυστηρίων του Θεού.

Από την Πεντηκοστή έως και σήμερα μέσα από τη διαφύλαξη της Αποστολικής διαδοχής και διδαχής από τους διαδόχους των Αποστόλων, τους Αγίους και Επισκόπους της Εκκλησίας μας, φανερώνεται μια συνεχιζόμενη λειτουργική πορεία, θεμελιωμένη στην πίστη της Εκκλησίας, στην ομολογία του Αποστόλου Πέτρου για το πρόσωπο του θεανθρώπου Χριστού.

Οφείλουμε να προσέξουμε να μη γίνεται μια αυτονόμηση είτε της χαρισματικης είτε της θεσμικής διάστασης της Εκκλησίας, γιατί αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο το μεν να οδηγήσει σ’ ένα φονταμελισμό, ένα ζηλωτισμό και το δε σε ένα ηθικισμό άδολο ευσεβισμό που δεν έχει μόνο επίδραση στη ζωή της εκκλησίας αλλά φανερώνεται μέσα από την ηθική και κοινωνική ζωή των πιστών

Ευχήθηκε τέλος, όλοι ν’ ανταποκριθούμε σ’ αυτή την κλήση την οποία μας απευθύνει ο Χριστός διαχρονικά καθώς η Εκκλησία είναι “ο ίδιος ο Χριστός παρατεινόμενος στους αιώνες” και οι Πρωτοκορυφαίοι Άγιοι Απόστολοι να μας καθοδηγούν να γίνουμε επάξιοι μαθητές Του, στερεωμένοι πάνω στην αληθινή πίστη, όπως ομολόγησε ο Απόστολος Πέτρος.

©®pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top