skip to Main Content

Η εορτή του προστάτου της Μητροπόλεως Αγίου Επιφανίου (12-05-2022)

“Χαίροις της Κωνσταντίας ποιμήν, θαυματουργίαις κοσμηθείς υπέρ έννοιαν… ισαγγέλως Επιφάνιε΄ διο συνανέμιξας, θεωρίαν και πράξιν τε, δόγμα και ήθος, συζευγνύς εν τω βίω σου… διο εδοξάσθης, εν τη Κύπρω και τω κόσμω, παντί μακάριε”

Η Ορθόδοξος Εκκλησία τιμά στις 12 Μαΐου τη μνήμη του Αγίου Επιφανίου, Επισκόπου Κωνσταντίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Σημαντική ημέρα για την τοπική μας εκκλησιαστική επαρχία, την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου καθώς εορτάζει ο προστάτης και πολιούχος της αλλά και τη συμπλήρωση 15 ετών από την ανασύστασή της το έτος 2007.

Μια μεγάλη εκκλησιαστική προσωπικότητα, συγγραφέας πλήθους αντιαιρετικών συγγραμμάτων, ο οποίος αγωνίστηκε για να κρατήσει τους πιστούς στην ανόθευτη χριστιανική πίστη. Η ιστορική παρουσία του σε μια εποχή κρίσιμη για την Εκκλησία της Κύπρου, κατά την οποία τεκταινόταν -όχι χωρίς οδύνες- ο θεσμός της Πενταρχίας, αποτέλεσε τον βασικό μοχλό για να μπορέσει η Εκκλησία της Κύπρου να διαφυλάξει το κεκτημένο της αυτονομίας της, χωρίς το οποίο θα ήταν αναγκασμένη να διαγράψει μια ιστορία τεσσάρων αιώνων και να ξεκινήσει από μια τελείως άλλη βάση, με ανυπολόγιστες ίσως συνέπειες για την ιστορική της πορεία. Δικαίως λοιπόν ο ιστορικός αποκαλεί τον Άγιο Επιφάνιο «πατέρα του κυπριακού αυτοκεφάλου», παρόλο που αυτό επετεύχθη τριάντα σχεδόν χρόνια μετά τον θάνατο του στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου το 431μ.χ.

Την παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο εόρτιος Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι και την επομένη, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου κ. Βασιλείου.

©® pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.
Back To Top