skip to Main Content

Πρώτη μέρα εργασιών του Ϛ’ Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας

Άρχισαν την Δευτέρα, 2 Μαΐου 2022 οι επίσημες εργασίες του Στ’ κατά σειρά Διεθνούς Άγιολογικού συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας το οποίο διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» με τίτλο «Η τιμή του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο».
Οι εργασίες του Συνεδρίου λαμβάνουν χώρα στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως στο Παραλίμνι.
Το πρωί πραγματοποιήθηκαν δύο Συνεδρίες. Στην Α΄ Συνεδρία με κεντρικό θέμα «Η τιμή του Τιμίου Σταυρού: θεολογία-λατρεία», προήδρευσαν από κοινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και ο καθηγητής Κώστας Κωνσταντινίδης.
Στην πρώτη εισήγηση ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος, Δρ Θεολογίας και διδάσκων στη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου, πρόεδρος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής και οικοδεσπότης του Συνεδρίου, ανέπτυξε το θέμα: «Άγιος Επιφάνιος Κωνσταντίας: Ο Σταυρός του Χριστού λυτήριον αμαρτημάτων και μαγγανειών».
Στη συνέχεια ο προκοσμήτορας και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Άρχων Διδάσκαλος της Εκκλησίας κ. Θεόδωρος Γιάγκου παρουσίασε εισήγηση με τίτλο: «Τίμιος Σταυρός: Ιερό και πολιτικό σύμβολο των Βυζαντινών».
Στην τρίτη εισήγηση, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Συμεών Πασχαλίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στην τιμή του Τιμίου Σταυρού στην Κωνσταντινουπολιτική εορτολογική, αγιολογική και υμνογραφική παράδοση.
Ο τέταρτος και τελευταίος ομιλητής της Α΄ Συνεδρίας, καθηγητής του πανεπιστημίου του Φριβούργου Michele Bacci, ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά, παρουσίασε το θέμα της τιμής του Τιμίου Σταυρού στη Μεσόγειο με αναφορές στην Κύπρο.
Η Β΄ Συνεδρία είχε ως τίτλο: «Η τιμή του Τιμίου Σταυρού στη Χριστιανική Ανατολή. Μέρος Α΄». Πρόεδρος της Συνεδρίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Τριπόλεως Λιβάνου της Μαρωνιτικής Εκκλησίας κ. Youssef Soueif.
Στην πρώτη εισήγηση, ο καθ. Κρίτων Χρυσοχοΐδης ανέπτυξε το θέμα «Η Κύπρος και η Μονή του Τιμίου Σταυρού των Ιεροσολύμων». Για την αντίληψη περί του Σταυρού από την Αρμενική Εκκλησία μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων Κύπρου κ. Khoren Doghramadjian. Η Συνεδρία ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της καθηγήτριας Brigitta Schrade του Freie Universität του Βερολίνου και μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής Επιτροπής, η οποία παρουσίασε το θέμα της τιμής του Τιμίου Σταυρού στη Γεωργία και την Αρμενία.
Παρόντες στις εργασίες του Συνεδρίου, οι Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Θεοφιλέστατοι Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, Αμορίου Νικηφόρος, Άρχοντες οφικιάλιοι, ακαδημαϊκοί καθηγητές, κληρικοί, εκπαιδευτικοί κ.α

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε η Γ΄ Συνεδρία υπό τον τίτλο: «Η τιμή του Τιμίου Σταυρού στη Χριστιανική Ανατολή. Μέρος Β΄» κατά την οποία παρουσιάστηκαν τέσσερεις εισηγήσεις. Στην πρώτη εισήγηση ο Αρχιεπίσκοπος Τριπόλεως Λιβάνου κ. Youssef Soueif μίλησε για την τιμή του Τιμίου Σταυρού στη Μαρωνίτικη κοινότητα της Κύπρου. Η καθηγήτρια Cornelia Horn ανέπτυξε στη συνέχεια το θέμα ο Τίμιος Σταυρός στις συριακές πηγές, λαμβάνοντας υπόψη σημαντικές φιλολογικές, ιστορικές και λειτουργικές παραδόσεις.
Η καθηγήτρια Ewa Balicka-Witakowska του Πανεπιστημίου της Ουψάλα της Σουηδίας αναφέρθηκε στην τιμή του Τιμίου Σταυρού στην Αιθιοπία. Στο τέλος της Συνεδρίας, ο Δρ Δημήτριος Λιάκος ανέπτυξε το θέμα: «Η τιμή του Τιμίου Σταυρού στο Άγιον Όρος: από τους σταυρούς λιτανείας στους σταυρούς ευλογίας και αγιασμού».
Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων οι σύνεδροι μετέβησαν στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου παρακολούθησαν ειδικό καλλιτεχνικό αφιέρωμα με τίτλο: «Το ζωηφόρον φυτόν, Σταυρός ο Πανάγιος», από μαθητές του Λυκείου Κοκκινοχωρίων «Φώτη Πίττα» και του Μουσικού Σχολείου Αμμοχώστου.
©® pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top