skip to Main Content

Θυρανοίξια και Αρχιερατικά Εσπέρια για τον Άγιο Αντώνιο στη Δερύνεια

Σε κλίμα μυσταγωγίας και έκδηλης συγκίνησης, τελέστηκαν το απόγευμα της Κυριακής, 16 Ιανουαρίου 2022, τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού της πάλαι ποτέ Ιεράς Μονής του Αγίου Αντωνίου στη Δερύνεια και εν συνεχεία ο εόρτιος πανηγυρικός Εσπερινός.

Σύμφωνα με την ιστορική καταγραφή, ο χώρος λειτούργησε περί το 1850 ως γυναικείο μοναστήρι και έκτοτε αποτελεί σπουδαίο μνημείο για τον ακριτικό Δήμο της Δερύνειας και της επαρχίας Αμμοχώστου ευρύτερα.

Η Μονή αφιερωμένη στον μεγάλο ασκητή της ερήμου, Άγιο Αντώνιο, ανέπτυξε από την ίδρυσή της πλούσιο και πολύπλευρο πνευματικό και κοινωνικό έργο και δραστηριότητα. Κατάφερε διαχρονικά να διαφυλάξει την πίστη και την παράδοση της Ορθοδοξίας, προβάλλοντας το ήθος και τις αξίες του Χριστιανισμού και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ενίσχυση της πνευματικής καλλιέργειας των πιστών, αλλά και στην ουσιαστική στήριξή τους στις διάφορες δυσχέρειες που αντιμετώπισαν διά τους αιώνες.

Των ιερών ακολουθιών προέστη ο επιχώριος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, συμπαραστατούμενος από τον πολιό Αρχιμ. Χρυσόστομο Κωνσταντίνου και το λοιπό ιερατείο του Δήμου Δερύνειας.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Υπουργοί Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου και Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, βουλευτές, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας και άλλων οργανώσεων και ικανός αριθμός εκκλησιάσματος παρά το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατούσε.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πανιερώτατος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την τέλεση των θυρανοιξίων  του ανακαινισθέντος ιστορικού αυτού εξωκλησίου της μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Η συντήρηση και ο εξωραϊσμός της εκκλησίας αυτής, επαναφέρει στη μνήμη μας τη λειτουργία του χώρου ως γυναικείας Μονής από την οποία ουσιαστικά γεννήθηκε στη σύγχρονη εποχή ο γυναικείος μοναχισμός στην Κύπρου. 

Από την πνευματική αυτή μάνδρα, το έτος 1937, αριθμός μοναζουσών μετέβησαν και ανέστησαν ουσιαστικά την εγκαταλελειμμένη Μονή της Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα, ενώ 12 χρόνια αργότερα, το έτος 1949, μετά τη διακοπή της ζωής της Μονής, η εναπομείνασα αδελφότητα εγκαταστάθηκαν και επανδρώσαν την εγκαταλελειμμένη επίσης Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου. Απ’ εκεί επανδρώθηκαν αργότερα οι υπόλοιπες γυναικείες Μονές στην Εκκλησία Κύπρου. 

Συνεχάρη την Εκκλησιαστική Επιτροπή και το ιερατείο του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Δερύνειας, τον Δήμο Δερύνειας  για την φροντίδα την οποία πάντοτε επιδεικνύουν για τα εκκλησιαστικά μνημεία τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων και της ελεύθερης Δερύνειας αλλά και της νεκρής ζώνης. Τόνισε πως ”αποτελεί χρέος μας η συντήρηση και διατήρηση αυτών των μνημείων, καθώς αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά”.

Ευχαρίστησε επίσης τον εργολάβο κ. Χρίστο Χρίστου και την εταιρεία CYCLOPE DECORATIONS LIMITED, το αρχιτεκτονικό γραφείο του κ. Ανδρέα Βλίττη καθώς και όλους όσους ανώνυμα ή επώνυμα προσέφεραν από το εισόδημα ή το υστέρημά τους, ο κάθε ένας, για τον σκοπό αυτό.

Ευχήθηκε τέλος ”ο Μέγας Αντώνιος, η κορυφή των ασκητών της Ερήμου όπως τον ονομάζει η Εκκλησία, να μεσιτεύει προς τον Θεό και ευλογεί όλους, τις οικογένειές τη ζωή σας και την πατρίδα μας”.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι έντιμοι κ. Υπουργοί και ο κ. Χρίστος Μακρίδης εκ μέρους της ομάδας πρωτοβουλίας ανακαίνισης του ιερού εξωκλησίου.

Οι ακολουθίες αναμεταδόθηκαν απευθείας μέσω livestreaming σε υψηλή ευκρίνεια HD.
©® pndiaconia.imc

Back To Top