skip to Main Content

Εορτασμός των Αγίων Θεοφανείων στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Με ιδιαίτερη κατάνυξη εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στην ελεύθερη και κατεχόμενη Αμμόχωστο.
 
Στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Αγία Νάπα, της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.
 
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος στην παρουσία του Δημάρχου Αγίας Νάπας Χρίστου Ζαννέττου, εκπροσώπων κομμάτων, δημοτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών και του ευσεβούς λαού.
 
Στην σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας αναφέρθηκε στο θεολογικό νόημα της μεγάλης εορτής μέσα από τους λόγους του ουρανοβάμονος Αποστόλου Παύλου που πηγάζουν από το σημερινό Αποστολικό Ανάγνωσμα: Ο Θεός Πατέρας μάς έσωσε με το λουτρό της παλιγγενεσίας, δηλαδή με το Βάπτισμα. Με την ανακαίνισή μας με τη χάρη και τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, που για εμάς αντιστοιχεί με το Χρίσμα με το Άγιο Μύρο. Το Άγιο Πνεύμα τέλος μάς το παρέσχε ο Θεός Πατέρας πλουσιοπάροχα δια του Ιησού Χριστού, του Σωτήρα και Λυτρωτή όλων μας.
 
Με γνώμονα τον μεγάλο άγιο της Κυπριακής Εκκλησίας και έφορο της Ιεράς Μητροπόλεως, Άγιο Επιφάνιο ο οποίος σχολιάζει με πολλή ευστοχία: «εἰ δὲ βαπτίζει ὁ πατὴρ εἰς ὄνομα ἑαυτοῦ, εἰς ὄνομα θεοῦ, καὶ τελεία ἡ σφραγὶς ἐν ὀνόματι θεοῦ ἐσφραγισμένη ἐν ἡμῖν, καὶ βαπτίζει Χριστὸς εἰς ὄνομα ἑαυτοῦ, εἰς ὄνομα θεοῦ, καὶ τελεία ἡ σφραγὶς ἐν ὀνόματι θεοῦ ἐσφραγισμένη ἐν ἡμῖν, τίς τολμήσει καταπολεμῆσαι τὴν ἑαυτοῦ ψυχήν, τὸ πνεῦμα ἀλλότριον τῆς θεότητος λέγων; εἰ γὰρ <σφραγίζομεν> εἰς ὄνομα πατρὸς καὶ εἰς ὄνομα υἱοῦ καὶ εἰς ὄνομα ἁγίου πνεύματος, μία σφραγὶς τῆς τριάδος» (Αγκύρωτός, 8,7-8), έστειλε και πάλι το μήνυμα στους πιστούς πως, δεν έχουμε κανένα φόβο από άλλες ψευδοσφραγίδες, όπως διατείνονται μερικοί σήμερα και δημιουργούν πνευματικές ανησυχίες.
 
Ευχήθηκε τέλος, η φωτιστική και θεραπευτική χάρη του Αγίου Πνεύματος, να ενεργήσει και σε όλους εμάς που λάβαμε το Άγιο Χρίσμα με τη Βάπτισή μας για να μας παράσχει τη θεραπεία των ψυχών από τα τραύματα της αμαρτίας, τη θεραπεία των σωμάτων από τις ασθένειες και ιδιαίτερα την απαλλαγή από την πανδημία.
 
Μετά το πέρας σχηματίστηκε πομπή προς το λιμανάκι της Αγίας Νάπας, όπου τελέστηκε ο Καθαγιασμός των Υδάτων. Πάνω από 10 κολυμβητές βούτηξαν για ν’ ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό.
 
Απευθυνόμενος προς τους πιστούς που παρά τη δυσμενή υγειονομική κατάσταση, τηρώντας τα μέτρα, παρακολούθησαν την τελετή, ο Μητροπολίτης Βασίλειος ευχήθηκε η τελετή να γεννήσει την ελπίδα μας ν’ αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας. Κάλεσε όλους, προεξάρχουσης της πολιτικής ηγεσίας, να μην παραμένουμε μόνο στο θέμα της πανδημίας, αλλά να κοιτάξουμε και το εθνικό μας θέμα το οποίο σημείωσε, βρίσκεται σε «κρίσιμη καμπή». Οφείλουμε όλοι συμπλήρωσε, ν’ αναπτύξουμε αγωνιστικό φρόνημα ν’ αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία της κατοχής που κρατάει περισσότερο από 45 χρόνια.
 
Υπενθύμισε πως φέτος συμπληρώνονται, 100 χρόνια από τη γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τα οποία δεν πρέπει να λησμονούμε και να ξεχνούμε γιατί εάν δεν ενδιαφερόμαστε ούτε για τα πνευματικά και τα εθνικά μας θέματα, αλλά μας ενδιαφέρει μόνο το φαγοπότι και η διασκέδαση τότε, ο τόπος μας δεν έχει ελπίδα, δεν έχει μέλλον. Το μέλλον και την ελπίδα θα μας τα δώσει ο Θεός αλλά και με τη δική μας συμβολή και το αγωνιστικό μας φρόνημα, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
 

Ο Καθαγιασμός των Υδάτων τελέστηκε και στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.

 

Back To Top