skip to Main Content

Κυριακή των Αγίων Προπατόρων στην ενορία Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου

Την Κυριακή των Αγίων Προπατόρων, 12 Δεκεμβρίου 2021, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, συνεπικουρούμενος από τους πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Αυγουστίνο Κκαρά, πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, τους αιδ/τους εφημερίους του ιερού ναού Οικ. Ανδρέα Χριστοδούλου και Πολύβιο Λαμπρινίδη και διάκονο της Μητροπόλεως Επιφάνιο.
Τη διακονία του θείου λόγου κατόπιν προτροπής του Πανιερωτάτου, ανέλαβε ο πανοσιολογιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στην ευαγγελική περικοπή του μεγάλου βασιλικού δείπνου, η οποία προεικονίζει τη βασιλεία του Θεού, γιατί ο ίδιος ο οικοδεσπότης εικονίζει τον ίδιο τον Θεό, που πραγματοποιεί το δείπνο της βασιλείας του για τον κάθε άνθρωπο. Και ο δούλος που αναλαμβάνει το έργο της προετοιμασίας και διεξαγωγής αυτού του δείπνου, είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός.
Σύμφωνα με τον προφήτη Ησαΐα ο Ιησούς Χριστός είναι ο πάσχων δούλος του Θεού (Ης. 53), ο οποίος ήδη από την Γέννησή του πορεύεται προς το πάθος για να εκπληρώσει το σχέδιο της θείας οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρώπου με την ενανθρώπηση του, την πορεία προς το πάθος και την Αναστάσή του. Μια άλλη εικόνα της βασιλείας του Θεού είναι η Εκκλησία την οποία ιδρύει ο Χριστός και τα μυστήρια τα οποία τελούνται στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Κατεξοχήν εικόνα του δείπνου της βασιλείας του Θεού είναι το μυστήριο του δείπνου της θείας ευχαριστίας στο οποίο μας καλεί ο ίδιος ο Χριστός σε κάθε Θεία Λειτουργία. Η συμμετοχή μας είναι μια πρόγευση και μια ουσιαστική βίωση της βασιλείας του Θεού ήδη από αυτή την ζωή.
Και ο σήμερα τιμώμενος μεγάλος άγιος της Εκκλησίας μας και της Κυπριακής Αγιολογίας άγιος Σπυρίδων επίσκοπος Τριμυθούντος, με την απλότητα αλλά και το ύψος της θεολογίας του ήδη ζούσε από αυτή τη ζωή τη βασιλεία του Θεού μέσα από τα μυστήρια της Εκκλησίας μας. Αυτή την εντολή λαμβάνουμε ο καθένας από μας με το μυστήριο της βαπτίσεώς μας, την τήρηση των εντολών του Θεού και να συμμετέχουμε ως ζωντανά μέλη της εκκλησίας Του, πρωτίστως στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας, στην προσφορά του σώματος και αίματος του Χριστού, που είναι η πρόγευση της βασιλείας του Θεού.
Πριν την απόλυση τελέστηκε το εννιάμηνο μνημόσυνο της μακαριστής πρεσβυτέρας Ανδρούλας Χαραλάμπους Παπαευέλθωντος ως και των λοιπών προσφιλών προσώπων.
Ο Πανιερώτατος, απηύθυνε προς το εκκλησίασμα την ευχή όπως «με χαρά και υγεία, εορτάσουμε τις εορτές των Χριστουγέννων και ο ερχόμενος προς εμάς Ιησούς Χριστός, ν’ αποτελέσει πάντοτε όπως πρέπει να είναι ο οδηγός της ζωής μας και της πορείας μας προς τον ίδιο τον Θεό».
© Διάκονος Επιφάνιος Παπαντωνίου
® Φώτο Διογένης Λαμπρινίδης, Νικηφόρος Χριστοδούλου

Back To Top