skip to Main Content

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου

Στον πανηγυρίζοντα Προσκυνηματικό Ιερό Ναό Παναγίας Τραχιάς Άχνας, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή, 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, συνεπικουρούμενος από τον εφημέριο του ιερού ναού πολιό Οικονόμο Χρίστο Γιώργαλλο, τον Πρεσβ. Νικόλαο Παπαντωνίου και τον Διάκονό Επιφάνιο Παπαντωνίου, ο οποίος ανέλαβε και τη διακονία του λόγου.

Στην ομιλία του ο ιερολογιώτατος αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό καθιέρωσης της εορτής αλλά και στη σημασία που αυτή έχει για όλους τους Χριστιανούς καθώς προεικονίζει το γεγονός της έλευσης του Κυρίου στον κόσμο και υπογραμμίζει την ελπίδα της εκ Θεού σωτηρίας. «Η Θεοτόκος, εισήλθε στο Ναό του Θεού, αυτή που επρόκειτο να επιτρέψει τον Θεό να εισέλθει μέσα της και έτσι να αλληλοπεριχωρηθεί ο Θεός με τον άνθρωπο, για να μπορούμε να βεβαιώνουμε την ενανθρώπιση του Θεού και να ελπίζουμε στη βέβαιη θέωση του ανθρώπου». Αυτό αποτελεί την προαιώνια βουλή του Θεού να σώσει τον άνθρωπο και να τον οδηγήσει στην θέση εκείνη που είναι μέσα στην βασιλεία Του».

Αυτό το οποίο συντελέστηκε στην Θεοτόκο πρέπει να γίνεται και σε κάθε χριστιανό. Αυτή εισήλθε στον ναό φέρνοντας μαζί της την χάρη του Αγίου Πνεύματος «την χάρη συνησάγουσα την εν πνεύματι θείω». Εισερχόμαστε και εμείς στους ιερούς ναούς, όχι φέροντας την χάρη, καθ’ ότι αμαρτάνουμε, πλην όμως έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε αυτή τη χάρη και ν’ αγιαζόμαστε, συμμετέχοντας στα μυστήρια της Εκκλησίας και ιδιαίτερα στη θεία ευχαριστία, αποδεχόμενοι την κλήση που απευθύνει ο Θεός σε όλους τους ανθρώπους.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησε επίσης και ο μουσικολογιώτατος Πρωτοψάλτης Κυριάκος Ψάλτης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος ευχήθηκε καταλλήλως προς τον εφημέριο του ιερού ναού πατέρα Χρίστο Γιώργαλλο, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα χάριτι Θεού 40 χρόνια ιερατικής ζωής και προσφοράς του στην Εκκλησία και προς το ευσεβές εκκλησίασμα επί τοις επερχόμενες άγιες εορτές.

® Φώτο Ανδρέας Φλοκκάς

 

Back To Top