skip to Main Content

Επαναπατρίστηκαν τα βημόθυρα του εικονοστασίου της εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου της κατεχόμενης Περιστερωνοπηγής

Επαναπατρίστηκαν από την Ιαπωνία τα βημόθυρα του εικονοστασίου της εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου της κατεχόμενης Περιστερωνοπηγής Αμμοχώστου μετά την επιτυχή κατάληξη μιας από τις πιο γνωστές, αλλά και πολύπλοκες υποθέσεις επαναπατρισμού κειμηλίων.
 
Ανακοίνωση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναφέρει ότι «τα βημόθυρα εντοπίστηκαν στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990, στο Κολλέγιο Τέχνης της πόλης Kanazawa και ο επαναπατρισμός τους κατέστη δυνατός μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στο Τόκυο και της Εκκλησίας της Κύπρου, με τις αρμόδιες αρχές του Κολεγίου Τέχνης που τα κατείχε».     
 
Προσθέτει ότι «τα βημόθυρα επιστρέφουν στην Κύπρο μετά από πολύχρονες προσπάθειες, οι οποίες εντατικοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, δίδοντας επιτυχή κατάληξη σε μια από τις πιο γνωστές, αλλά και πολύπλοκες υποθέσεις επαναπατρισμού».
 
Εξάλλου, στον επαναπατρισμό των βημοθύρων του εικονοστασίου της εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου αναφέρεται σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.
 
«Τα βημόθυρα επιστρέφουν στην Κύπρο μετά από πολύχρονες προσπάθειες, οι οποίες εντατικοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια» σημειώνει ο Υπουργός σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, τα βημόθυρα θα συντηρηθούν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και θα παραδοθούν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, μέχρις ότου καταστεί εφικτή η επιστροφή και επανατοποθέτησή τους στην εκκλησία του Αγίου Αναστασίου, όπου και ανήκουν.
 
Όπως σημειώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων «η περίπτωση της σύλησης της εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου από τον τουρκικό κατοχικό στρατό και τους συνεργάτες του και η πώληση των κατακερματισμένων ξυλόγλυπτων, αλλά και ιερών σκευών του ναού, η τύχη των οποίων ακόμη αγνοείται, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τις καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου». 
 
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων «ευχαριστεί θερμά την Εκκλησία της Κύπρου και ιδιαίτερα τον Προκαθήμενό της, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον ΙΙ για τη στήριξη και τη συμβολή του στις προσπάθειες επαναπατρισμού με τον οποίο ήταν σε άμεση επικοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδικασιών».
 
Επίσης, «ευχαριστεί θερμά τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών για τη στενή και αγαστή συνεργασία, την Εθνική Επιτροπή για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το Τμήμα Τελωνείων, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και την Αστυνομία Κύπρου, ιδιαίτερα το Γραφείο Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων του Αρχηγείου Αστυνομίας για τις διευκολύνσεις που παρείχαν κατά την επιστροφή των βημοθύρων στην Κύπρο».
 
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως το αρμόδιο Τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, διαβεβαιώνει ότι «θα συνεχίσει τις εντατικές του προσπάθειες για διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές, ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής».
 
Καταλήγοντας σημειώνει ότι «η συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για τον δύσκολο αυτό αγώνα του επαναπατρισμού της συλημένης πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι άκρως αναγκαία και απαραίτητη και μόνο οι συντονισμένες προσπάθειες μπορούν να φέρουν τα ποθητά αποτελέσματα».
 
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα βημόθυρα από την εκκλησία του Αγίου Αναστασίου τοποθετούνται στην κυπριακή εικονογραφική παράδοση του 18ου αιώνα, η οποία διαφοροποιείται από τον υπόλοιπο ορθόδοξο κόσμο και της οποίας αποτελούν σημαντικό παράδειγμα.
 
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το πάνω μέρος των βημοθύρων είναι συνήθως διακοσμημένο με παραστάσεις του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ το κάτω μέρος συνήθως διακοσμείται με παραστάσεις των Τριών Ιεραρχών και ενίοτε με Κύπριους άγιους, όπως ο Αγιος Σπυρίδωνας σε αυτή την περίπτωση.
 
Εκτός από την αρχαιολογική τους σημασία, τα βημόθυρα έχουν σημαντική συμβολική και θρησκευτική σημασία, ως αναπόσπαστο μέρος μιας ορθόδοξης εκκλησίας. Τα βημόθυρα του Αγίου Αναστασίου χρονολογούνται στο 1778, σύμφωνα με επιγραφή που διασώζεται μεταξύ του άνω μέρους, στο οποίο φιλοτεχνείται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και στο κάτω μέρος, στο οποίο φιλοτεχνούνται σε μετωπική στάση οι Τρεις Ιεράρχες και ο Άγιος Σπυρίδων.
 
Σύμφωνα με την επιγραφή, τα βημόθυρα έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Ιερομόναχο Φιλάρετο από το Ψημολόφου, ο οποίος διετέλεσε Πρωτοσύγκελος στη Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου στο Πολιτικό που κατά την περίοδο αυτή αποτελούσε σπουδαίο εικονογραφικό κέντρο, με δαπάνη του Χατζηγιασουμή, πιθανόν κατοίκου της Περιστερωπηγής, επί Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, ενόσω προϊστάμενος της Μονής ήταν ο Ιερομόναχος Λεόντιος.

Ικανοποίηση Μητροπολίτη Κωνσταντίας για επαναπατρισμό των βημοθύρων του εικονοστασίου του Αγίου Αναστασίου

Ικανοποίηση για επαναπατρισμό από την Ιαπωνία των βημοθύρων του εικονοστασίου του Αγίου Αναστασίου της Περιστερωνοπηγής της κατεχόμενης Αμμοχώστου, εξέφρασε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος.

Πρόσθεσε πως είναι «με μεγάλη ικανοποίηση που ακούσαμε για τον επαναπατρισμό των βημοθύρων του εικονοστασίου της εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου της κατεχόμενης Περιστερωνοπηγής Αμμοχώστου».

Ευχαρίστησε «όλους εκείνους που έχουν συμβάλει είτε, από παλαιότερα προετοιμάζοντας το έδαφος, γιατί στη συνείδηση εκείνων που είχαν τα βημόθυρα στην Ιαπωνία ήταν ότι πλέον τους ανήκε γιατί τα είχαν αποκτήσει νόμιμα» καθώς και το Τμήμα Αρχαιοτήτων «για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει σε συνεργασία με την Εκκλησία για την επαναφορά των βημοθύρων στη Κύπρο».

Πρόσθεσε πως «ένα κομμάτι του πολιτισμού μας επιστρέφει και πάλι στον δικό του τόπο. Ελπίζουμε και άλλα χαμένα, όχι μόνο από την εκκλησία του Αγίου Αναστασίου της Περιστερωνοπηγής, αλλά και από όλη την κατεχόμενη γη μας, να βρούνε το δρόμο της επιστροφής».

Ο Μητροπολίτης ανέφερε επίσης πως «ενέχει ιδιαίτερη σημασία» η επιστροφή των συγκεκριμένων βημοθύρων, γιατί όπως εξήγησε «ο Αγιος Αναστάσιος είναι Κύπριος. Εκεί έχουμε τον τόπο που ασκήτεψε, που αγίασε, έχουμε τον αρχαίο ναό και η επιστροφή τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία» είπε και πρόσθεσε πως «τα βημόθυρα θα πάνε για συντήρηση και αργότερα θα τοποθετηθούν στο Βυζαντινό Μουσείο της Αρχιεπισκοπής».

Η επιστροφή τους «για την Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου είναι ιδιαίτερα σημαντική» είπε και εξέφρασε την ελπίδα «ύστερα από διαβουλεύσεις με τον Αρχιεπίσκοπο, να έχουμε εμείς τα βημόθυρα, δεδομένου ότι προετοιμάζουμε Μουσείο στην Αγία Νάπα, όπου ελπίζουμε να τοποθετηθούν» εκτός των άλλων και τα συγκεκριμένα βημόθυρα του Αγίου Αναστασίου της Περιστερωνοπηγής.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον υπάρχει κάποιο άλλο εκκλησιαστικό  κειμήλιο για επαναπατρισμό, το οποίο κλάπηκε από τους Τούρκους στα κατεχόμενα, ο Μητροπολίτης είπε πως «για την ώρα δεν υπάρχει κάτι στο προσκήνιο. Για την ώρα το ζήτημα είναι ότι, τουλάχιστον μέσα σ’ αυτή τη μαυρίλα και την απελπισία που έχει επέλθει ένεκα των τελευταίων πράξεων της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, να αναδειχθεί η πολιτιστική καταστροφή που αποτελεί έγκλημα πολέμου».

Πρέπει, συνέχισε «κάποια στιγμή να υψώσουμε το κεφάλι και να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, γιατί δεν μπορούμε να σιωπούμε και να δεχόμαστε όλες αυτές τις προκλήσεις από την Τουρκία που κατέχει την Κύπρο μας, καταστρέφει, λεηλατεί και ακόμα θέλει να κάνει και δική της κτήση την πατρίδα μας. Νομίζω πως είναι μια χρυσή ευκαιρία αυτό το δεδομένο (επαναπατρισμό των βημοθύρων) να το χρησιμοποιήσουμε και πολιτικά και γεωστρατηγικά για να αναδειχθεί το έγκλημα που διαπράττει η Τουρκία».

Σε άλλη ερώτηση ο Κωνσταντίας Βασίλειος απάντησε πως «πρέπει να αναπτύξουμε μια πολιτιστική διπλωματία, δεδομένου ότι πολλές φορές οι άνθρωποι συγκινούνται περισσότερο από κάτι τέτοιο παρά με την πολιτική διπλωματία. Επειδή ο κόσμος κουράστηκε να τα ακούει, ή δεν θέλει πλέον να τα ακούει, ή στρεφόμαστε μόνο στα δικά μας συμφέροντα, καταλήγουμε να ξεχνούμε το ευρύτερο συμφέρον του τόπου μας».

Ο Μητροπολίτης έστειλε το μήνυμα στον κυπριακό λαό πως πρέπει «να σταθούμε όρθιοι σ’ αυτή την περίοδο, λόγω της Covid-19 που ταλαιπωρεί όχι μόνο την Κύπρο αλλά όλο τον κόσμο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Back To Top