skip to Main Content

Εξόδιος ακολουθία μακαριστού Παναγιώτη Καραγιάννη

Τελέστηκε την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσαϊφυλιώτισσας στη Λεμεσό, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Παναγιώτη (Πανίκου) Καραγιάννη, κατά σάρκα αδελφού του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Βασιλείου. Η ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της Μητροπόλεως.

Επικήδειος λόγος Πανιερωτάτου. 

Αγαπητέ μας αδελφέ Πανίκο,

Η ψυχή, η καρδιά και ο νους μας αρνούνται να συμβιβαστούν και να δεχθούν ότι έφυγες τόσο γρήγορα και τόσο απότομα. Παρακολουθούσαμε τη δοκιμασία σου αλλά τρέφαμε και την ελπίδα ότι θα τα κατάφερνες και θα νικούσες. Οι ελπίδες μας αποδείχθηκαν φρούδες και οι ανθρώπινες προσπάθειες της επιστήμης και των αγαπημένων προσώπων αναποτελεσματικές.

Δεν χρειάζονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις να ψάχνουμε τα γιατί, τα πώς και τα διότι. Βρισκόμαστε μπροστά στον απροσπέλαστο φράκτη που μας εμποδίζει να ερευνήσουμε το μυστήριο, να βρούμε την αλήθεια των απαντήσεων στα ερωτήματά μας. «Σιγησάτω πᾶσα σάρξ βροτεία, καὶ στήτω μετὰ φόβου καὶ τρόμου, καὶ μηδὲν γήϊνον ἐν ἑαυτῇ λογιζέσθω». Αν θέλουμε να λάβουμε μια πειστική απάντηση, ας απευθυνθούμε στον Θεό που δημιούργησε τον άνθρωπο για να μας αποκαλύψει την αλήθεια. Αν θέλουμε να έχουμε την παρηγορία ας απευθυνθούμε στον Σωτήρα και Λυτρωτή Χριστό που έλαβε αυτή τη θνητή σάρκα και πέρασε μέσα από τον πόνο και το θάνατο, για να μας αποκαλύψει το τί είναι ο άνθρωπος, ποιος ο κόσμος, ποιος ο Θεός και ποια η σχέση μας με όλα αυτά. Ο απόστολος Παύλος λέγει: “Εφόσον ο Χριστός μας προσφέρει την ανάσταση, τότε πρέπει να αναζητούμε τα του ουρανού, όπου ο Χριστός βρίσκεται στα δεξιά του Θεού Πατέρα, δηλαδή θριαμβευτής κατά του θανάτου. Τα άνω φρονείτε, μη τα επί της γης. Απεθάνετε γαρ και η ζωή υμών κέκρυπται συν τω Χριστώ εν τω Θεώ”. (Κολ. 3, 1-3). Η ζωή μας, διά του Ιησού Χριστού και της ζωοποιού δυνάμεως του Αγίου Πνεύματος βρίσκεται κρυμμένη στον ίδιο τον Θεό, γι’ αυτό και η βεβαιότητα μας στην ανάσταση, γιατί ο Θεός είναι Θεός ζώντων και ενώπιον του είτε ζώντες είτε κεκοιμημένοι, όλοι απολαμβάνουν το δώρο της ζωής.

Επειδή ο αγαπητός μας Παναγιώτης δεν θα βρίσκεται στον επίγειο αυτό βίο μαζί μας και στερούμαστε την αγάπη του και την ευγένεια της ψυχής του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγό του Γιαννούλα, στα δύο τους παιδιά τη Μαρίνα και τον Αντώνη μαζί με τις οικογένειές τους και σε όλα τα αδέλφια και συγγενείς και εύχομαι να τους προσφέρει ο Θεός δύναμη και παρηγοριά.

Δεν θα μπορούσα να μη σε αποχαιρετίσω αδελφέ μας Παναγιώτη με τον τρόπο που ο ίδιος αγαπούσες και εκφραζόσουν, με το ποιητικό σου ταλέντο, που φανέρωνε και την ευγένεια της ψυχής και του χαρακτήρα σου. Είμαι σίγουρος, αν μπορούσες αυτή τη στιγμή να μας απευθύνει το λόγο, θα μας έλεγες λόγους προσευχής και διαθήκης:

Θεέ μου παντοδύναμε κυρίαρχε του κόσμου,

εσύ μας χάρισες ζωήν επί της γης και ουρανού το δώρο.

Χθες, με θαυμασμό και έκπληξη,

σε είδα στις αγκάλες του Συμεών του δίκαιου και άκουσα να λέγει,

Νυν απολύεις, Δέσποτα, τον δούλο σου εν ειρήνη

τώρα που είδα τον Σωτήρα μου στον κόσμο.

Θεέ μου, δέξου με και με στον κόλπο της δικής σου αγάπης.

Αξίωσε με, Κύριε, ν’ ακούω και να βλέπω

Τις μυριάδες των Αγγέλων σου,

να ψάλλουν τον Τρισάγιο στου ουρανού τον Θρόνο.

Το ξέρω πως είναι δύσκολο. Σας το ζητώ σα χάρη

Μη κλαίτε για μένα γιατί ο Θεός είναι παρηγοριά και ελπίδα.

Εσείς όλοι που με βλέπετε πως δέχθηκα τον αιώνιο ύπνο

Θα συνεχίσω να λαλώ τον πόνο της Πατρίδας

Προσεύχομαι στον Ύψιστο και σ’ όλους τους Αγίους

Ελευθεριά στον τόπο μας, ειρήνη και αγάπη.

Τον Άγιο Μάμα και την Παναγιά να λειτουργήσουμε αντάμα,

Εγώ από τον ουρανό κι εσείς προσφέρετε το τάμα.

Καλή Ανάσταση Αδελφέ μας!

 


________________

Εκοιμήθη σήμερα Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου 2021, ο κατά σάρκα αδελφός του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Βασιλείου, Παναγιώτης Καραγιάννης, μετά από τρίμηνη περίπου ασθένεια.

Γνωστοποιώντας τη θλιβερή είδηση στην προσωπική του σελίδα ο Πανιερώτατος ανέφερε πως “άλλη μια ζωντανή τραγωδία της προσφυγιάς λήγει χωρίς δικαίωση. Εμείς ευχόμαστε και προσευχόμαστε για σένα”.

Ο ιερός κλήρος και το προσωπικό της Ιεράς Μητροπόλεως, εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος ευχόμενοι όπως, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, συγκαταριθμήση την ψυχή αυτού εν σκηναίς δικαίων και δίνει στους οικείους του την άνωθεν παρηγορία και ενίσχυση.

Back To Top