skip to Main Content

Εκοιμήθη ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου Αρχιμ. Αθανάσιος (Βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021 με την προσήκουσα σεμνότητα, η Εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Γέροντος Αθανασίου, ο οποίος εκοιμήθη πλήρης ημερών, σε ηλικία 95 ετών, διατελέσας Μοναχός της Μονής για πάνω από 80 έτη και Ηγούμενος από το 1982. 

Επικήδειος λόγος στον Γέροντα Αθανάσιο, Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Νεκταρίου.

Επικήδειος λόγος, πατέρων Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου. 

 

Ανακοινωθέν Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου

Η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου μετά βαθυτάτης θλίψεως αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, Αρχιμανδρίτου Αθανασίου. Ο μακαριστός Γέροντας εκοιμήθη πλήρης ημερών, αφού συμπλήρωσε ογδόντα χρόνια μοναχικής ζωής στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 στις 3:00 μ.μ. στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου

 

Ο μακαριστός Γέροντας Αθανάσιος, γεννήθηκε στο χωριό Άσσια το 1925.

Το 1940, σε ηλικία 15 χρόνων, προσήλθε στη Μονή Σταυροβουνίου, όπου τρία χρόνια αργότερα ενεδύθη το ράσο, από τον τότε ηγούμενο Βαρνάβα. 

Το 1946 έγινε ρασοφόρος μοναχός και το Μέγα Σάββατο του 1950 έλαβε το μέγα σχήμα του μοναχού από τον διάδοχο του Βαρνάβα, ηγούμενο Διονύσιο Β’. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος από τον τότε μητροπολίτη Κιτίου (1948-1950) και μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Κύπρου (1950-1977) Μακάριο.

Το 1957 χειροτονήθηκε ιερομόναχος από τον τότε μητροπολίτη Κιτίου Άνθιμο. Πνευματικός χειροτονήθηκε από τον μητροπολίτη Άνθιμο δέκα χρόνια αργότερα, το 1967.

Ο Αθανάσιος εξελέγη ηγούμενος της Μονής Σταυροβουνίου σε διαδοχή του γέροντος Γερμανού, ο οποίος εκοιμήθη στις 31 Αυγούστου 1982. 

Στις 12 Δεκεμβρίου του έτους αυτού, ο Αθανάσιος προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη και ενθρονίστηκε στην ηγουμενία της Μονής από τον μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο.

Κατά την περίοδο ηγουμενίας του Αθανασίου, εντάχθηκαν στο δυναμικό της Μονής αρκετοί νέοι μοναχοί, έγιναν δε και αρκετές προσθήκες, αναπαλαιώσεις και επεκτάσεις στα μοναστηριακά οικοδομήματα.Κυριολεκτικά έλαμψε η ιστορική Μονή του Τιμίου Σταυρού από την Κύπρο σε όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, με απόφαση της Συνεδρίασης της 5ης Απριλίου 2016, τίμησε τον καθηγούμενο Αθανάσιο με το χρυσούν παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, την ύψιστη διάκριση της Παλαιφάτου Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου.

Προσευχόμαστε ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του εν Χώρα ζώντων και δικαίων.

Να έχουμε την ευχή του και να θυμόμαστε τις διδαχές του.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Back To Top