skip to Main Content

Τελευταία μέρα εργασιών του Ε’ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας

Έληξαν το Σαββάτο 15 Φεβρουαρίου 2020 με επιτυχία και ικανό αριθμό συμμετοχών από κληρικούς, μοναχούς, μοναζουσές, εκπαιδευτικούς – καθηγητές, φοιτητές και σπουδαστές της Θεολογικής επιστήμης, μαθητές αλλά και απλό κόσμο, οι εργασίες του Ε΄ κατά σειρά Διεθνούς Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας, το οποίο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος».

Το φετινό Συνέδριο με γενικό θέμα «Η τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο» ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 800 ετών (1219 μ.Χ – 2019) από την κοίμηση του.

Όπως επεσήμανε στην ομιλία του ο Καθηγητής Κρίτων Χρυσοχοΐδης ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Τμήμα Βυζαντινών Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν 35 συνολικά ανακοινώσεις από δοκίμους ερευνητές θεολόγους, ιστορικούς, φιλολόγους, αρχαιολόγους, μουσικολόγους, λαογράφους, αρχιτέκτονες από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Γεωργία και τις Η.Π.Α, οι οποίες κατανεμήθηκαν σε ένδεκα συνεδρίες.

Τα Αγιολογικά Συνέδρια Κυπριακής Αγιολογίας, αποτελούν θεσμό για τα κατά Κύπρον εκκλησιαστικά δρώμενα παρ’ ότι η εκτύπωση των πρακτικών των προηγούμενων τεσσάρων συνεδρίων προχωρά σχετικά αργά.

Στον καταληκτήριο λόγο του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, απένειμε αίνον ευχαριστίας στον τριαδικό Θεό με τη βοήθεια του οποίου φθάσαμε στο τέλος του Ε΄ Επιστημονικού Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας, το ενδιαφέρον του οποίου ήταν αναμενόμενο ήδη από την ημέρα εξαγγελίας του. Δεν απέκρυψε ότι ανέκυψαν και δυσκολίες κατά την προεργασία η οποία έγινε από την οργανωτική επιστημονική επιτροπή καθ’ όλο το διάστημα της συμπλήρωσης του προγράμματος των εισηγήσεων το οποίο έχουμε μπροστά μας σήμερα.

Ευχαρίστησε τους/τις κυρίους/ες εισηγητές/τριες, οι οποίοι όχι μόνο ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της επιστημονικής επιτροπής αλλά τις ξεπέρασαν, δημιουργώντας έτσι παραγωγικές συζητήσεις οι οποίες θα αποτελέσουν τη συνέχεια των υπολοίπων συνεδρίων. Αναφέρθηκε στην παρουσία των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων Αρχιερέων, σε όσους παρακολούθησαν το συνέδριο, και ιδιαίτερα στην συμμετοχή των σπουδαστών της Θεολογικής Σχολής και Ιερατικής Σχολής και των μαθητών των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης της επαρχίας μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε σε όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση του παρόντος συνεδρίου, στην τεχνική υποστήριξη και όλους του συνεργάτες στην Ιερά Μητρόπολη κληρικούς και λαϊκούς.

Τέλος, ο Πανιερώτατος, εξήγγειλε τη διοργάνωση του Στ΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας το οποίο θα λάβει χώρα συν Θεώ μετά από 2 χρόνια, το 2022 και θα εξετάζει το γενικό θέμα για την τιμή του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο.

Ε’ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΓΙΟΛΟΓΙΑΣ‘’Η Τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο’’Ι΄ – ΙΑ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ -ΛΗΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑΣΑΒΒΑΤΟ – 15.02.2020

Δημοσιεύτηκε από Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου στις Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020

Back To Top