skip to Main Content

Ημερολόγιο τσέπης 2021

Η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου ανακοινώνει ότι, έχει εκδοθεί και κυκλοφορήσει το ημερολόγιο τσέπης 2021, το οποίο τιτλοφορείται «Εκκλησία και Παλιγγενεσία 1821». Το φετινό ημερολόγιο, είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση (1821 – 2021). 

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας των Ελλήνων για την αποτίναξη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία η οποία είχε υποδουλώσει τον ελληνισμό από τον 15ο μ.Χ. αιώνα. Θυμόμαστε, αναλογιζόμαστε, προβληματιζόμαστε και εκφράζουμε το σεβασμό μας στους αγωνιστές, σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την λευτεριά. Τους αγωνιστές της Ελλάδας, τους αγωνιστές της Κύπρου. 

Τιμούμε το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους, την απαρχή της σύστασης του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Από την Μολδοβλαχία μέχρι την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κύπρο, αυτό που επέτρεψε στο Λάβαρο να υψωθεί στην Αγία Λαύρα την 25η Μαρτίου 1821, ήταν ένας συνδυασμός παραγόντων, μια συνένωση δυνάμεων εντός και εκτός της τότε μικρής Ελλάδος.  Το υπόδουλο γένος μέσα στους δίσεκτους αιώνες της οθωμανικής σκλαβιάς και παρά τις συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, παρά τη φτώχεια, την έλλειψη μόρφωσης και τόσα δεινά, δεν σταμάτησε να αναζητά και δεν δίστασε να διεκδικήσει και να κατακτήσει την εθνική του αυτογνωσία.

Στο πρώτο μέρος του ημερολογίου φιλοξενείται ένα κείμενο του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου με τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην απελευθέρωση του Έθνους 1821».

Στο δεύτερο μέρος, υπάρχουν όλες τις πληροφορίες που αφορούν το διοικητικό μέρος, τους διάφορους τομείς δραστηριοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως, στοιχεία επικοινωνίας με τις ενορίες της ελεύθερης και κατεχόμενης μητροπολιτικής περιφέρειας Αμμοχώστου, καθώς και πληροφορίες για τις νηστείες και την έκδοση Πιστοποιητικών Ελευθερίας.

Το νέο ημερολόγιο 2021 μπορεί να αναζητήσει κάποιος στο Βιβλιοπωλείο «Μυριόβιβλος» και στους ναούς της Μητροπόλεώς μας.

Back To Top